Apakah Cache Pemacu Keras dan Apa Yang Dilakukannya?

PC adalah mesin yang rumit, dipenuhi dengan puluhan komponen yang lebih kecil, semuanya berfungsi bersama. Sesiapa yang bekerja dengan perkakasan PC sudah biasa dengan spesifikasi cakera keras utama, seperti kapasiti, kelajuan membaca / menulis, dan kelajuan putaran piring. Walau bagaimanapun, terdapat ciri yang kurang dikenali dan sering diabaikan yang mempengaruhi kelajuan dan prestasi cakera keras anda. Ciri ini dikenali sebagai cache cakera keras. Mari kita lihat dengan cepat apa cache cakera keras dan Cache SSD adalah, dan bagaimana ia berfungsi.

Apakah Cache Pemacu Keras dan Apa Yang Dilakukannya?

Apakah Cache Pemacu Keras?

Cache cakera keras sering dikenali sebagai penyangga cakera. Dengan nama itu, tujuannya menjadi sedikit c. Ia berfungsi sebagai ruang memori sementara sementara cakera keras membaca dan menulis data ke simpanan tetap pada pinggan.

Anda boleh menganggap cache cakera keras seperti memori akses rawak (RAM) yang direka khas untuk cakera keras. Hard drive mempunyai mikrokontroler bawaan yang mengatur dan memproses data masuk dan keluar, seperti CPU. Cache berfungsi bersama dengan mikrokontroler untuk menyimpan memori semasa diproses.

Anda juga boleh menganggap cache cakera keras sebagai sesuatu yang serupa dengan penyanggaan ketika melakukan streaming kandungan. Semua orang telah menangani streaming video pada sambungan yang perlahan. Pemain video menunggu sebelum atau semasa main balik untuk mengumpulkan data sehingga dapat terus memainkan video dengan lebih lancar semasa ia berlangsung. Cache cakera keras membolehkan cakera keras melakukan perkara yang sama semasa membaca dan menulis data.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Oleh kerana cakera keras membaca dan menulis data, ia menariknya dari piring. Selalunya, cakera keras berfungsi dengan data yang sama berulang kali, kerana orang yang menggunakan komputer biasanya mengerjakan satu atau dua tugas pada satu masa. Pemacu cakera keras (HDD) menyimpan data dalam cache yang paling kerap anda atau program anda gunakan dan, terakhir, menghilangkan keperluan untuk menariknya dari piring setiap kali data diperlukan. Tindakan ini mempercepat prestasi pemacu.

Membaca Ke Depan dan Di Belakang

Biasanya, cakera keras tidak hanya mengambil data yang diperlukan. Ia juga membaca data di sekitarnya. Pemacu keras tidak cekap. Plat pemutar dan kepala baca / tulis secara semula jadi dibatasi oleh bahagian bergerak fizikal, yang jauh lebih perlahan daripada pemacu keadaan pepejal yang tidak mempunyai komponen bergerak. Oleh itu, cakera keras cuba mengimbangi dengan meneka.

Apabila pengguna atau program meminta data (mengingatkan saya kepada Tron), cakera keras membaca data tersebut dan data di sekelilingnya dari piring dan menyimpan semuanya dalam penyangga. Oleh kerana ada kemungkinan kemungkinan data di sekitarnya serupa, drive menganggap pengguna atau proses juga akan meminta data di sekitarnya tidak lama lagi.

Aliran Data Petang

Terdapat banyak langkah untuk mengambil data dari cakera keras. Masing-masing dari mereka memerlukan masa, dan mereka jarang menyegerakkan. Memindahkan data dari cakera keras melalui SATA biasanya bergerak lebih pantas daripada pemacu yang dapat membaca dan menulis data ke piring. Penyangga cakera sering digunakan untuk meratakan aliran data ini dan menjadikan prosesnya lebih lancar.

Meminimumkan Masa Tunggu Semasa Menulis

Sekali lagi, cakera keras perlahan. Mereka mungkin merupakan bahagian yang paling memakan masa dari mana-mana komputer kerana bahagiannya yang bergerak secara fizikal. Menulis data biasanya "menyakitkan" bagi pengguna.

Cache membantu mempercepat proses penulisan data dengan menipu komputer yang lain. Pemacu keras akan memasukkan data ke dalam cache dan mula menulisnya. Daripada menunggu untuk menulis semua data ke piring, HDD memberi isyarat kepada komputer bahawa ia melakukannya. PC atau Mac terus menghantar lebih banyak data, atau beralih ke tugas lain, mempercayai bahawa prosesnya sudah selesai. Bagaimanapun, ini membolehkan komputer secara keseluruhan meneruskan ke acara seterusnya.

Walaupun begitu, terdapat kelemahan. Walaupun cakera keras berusaha memenuhi janji untuk menulis data, ia boleh kehilangannya. Sekiranya komputer dimatikan secara tiba-tiba, semua data yang disimpan di dalam cache akan hilang. Cache, seperti RAM, adalah simpanan yang tidak menentu.

Mempercepat Pemacu Keras Anda

Cache tidak akan sama dengan prestasi pemacu yang lebih pantas pada satu tugas secara langsung. Bukannya menyebabkan pemanduan bergerak lebih laju. Mempunyai penyangga cakera, bagaimanapun, membolehkan cakera keras melakukan banyak tugas dengan lebih berkesan, dan kemungkinan, itu adalah sesuatu yang anda perlukan.

Jarang pemacu melakukan satu perkara atau hanya akan berinteraksi dengan satu proses pada satu masa. Pemacu keras berasaskan cakera masih merupakan peranti storan yang terkenal di PC moden. Walau bagaimanapun, pemacu keadaan pepejal (SSD) secara beransur-ansur menggantikan pemacu cakera keras (HDD) tersebut. Walaupun dengan satu tugas, beberapa program mungkin perlu mengakses storan tersebut dalam satu masa. Anda mungkin menggunakan dua atau lebih fail dari pemacu storan anda sekaligus.

Pelayan adalah ruang lain di mana mempunyai cache dalam cakera keras sangat penting. Pemacu keras pelayan selalu melakukan banyak perkara. Fikirkan pangkalan data di belakang laman web. Setiap kali pengguna menyelesaikan tindakan yang harus disimpan atau dicatatkan oleh laman web, laman web mengakses maklumat dan menuliskannya ke pangkalan data. Setiap kali seseorang melihat laman web itu, ia membaca dari pangkalan data. Jarang pemacu yang menyimpan pangkalan data tersebut tidak akan melakukan banyak tugas secara serentak.

Cache Dalam SSD

SSD tidak lambat seperti cakera keras fizikal, jadi adakah mereka juga memerlukan cache? Pendek kata, mereka melakukannya. Walaupun cache dalam cakera keras berkelakuan seperti RAM, cache dalam pemacu keadaan pepejal berfungsi sebagai memori akses rawak (DRAM). Ia jauh lebih pantas dan sesuai dengan SSD.

Walaupun SSD jauh lebih pantas daripada rakan sejenisnya berdasarkan cakera, cache tetap memberikan faedah. Pemacu keadaan pepejal masih menggunakan cache untuk mengatur input / output dan memberikan akses membaca dan menulis yang lebih pantas. Sementara itu, beberapa SSD tidak mempunyai DRAM bawaan. Ia menjimatkan penggunaan tenaga tetapi memaksa pemacu untuk mengimbangi dengan cara lain.

Membeli Pemacu

Jadi, cache jelas penting. Cache tidak sepenting spesifikasi pemacu utama, tetapi anda tetap harus mengambil kira. Sekiranya pemacu anda akan multitasking atau berjalan berterusan, seperti di pelayan atau digunakan untuk platform permainan, cari ukuran cache yang lebih besar. Anda akan melihat faedah yang paling banyak daripadanya. Pengguna rumah yang mencari pemacu storan untuk penggunaan sekali-sekala tidak perlu terlalu risau. Untuk SSD, perairannya agak keruh, tetapi masih perlu dipertimbangkan sebagai cache dalam proses keputusan anda. Walaupun begitu, faktor lain dapat menaungi dengan mudah.

Recent Posts