Apa maksud TV-MA?

Apabila anda memilih program pada perkhidmatan streaming seperti Netflix, anda akan melihat penilaian kandungan tersebut sebelum anda memainkannya. Beberapa program yang tersedia pada perkhidmatan ini ditujukan untuk semua penonton, tetapi kebanyakannya tidak digalakkan hingga usia tertentu.

Apa maksud TV-MA?

Artikel ini akan menerangkan apa yang dapat membuat program TV-MA dan penilaian lain yang dapat anda temui semasa melayari senarai tontonan anda.

Apakah Garis Panduan Ibu Bapa?

Pada tahun 1997, sistem penilaian kandungan televisyen mula berkuatkuasa. Itu diusulkan oleh industri televisyen, Kongres AS, dan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC). Nama sistem penarafan ini adalah Garis Panduan Ibu Bapa TV dan ia menentukan julat usia yang sesuai untuk program.

nasihat ibu bapa

Apa yang Membuat Program TV-MA?

Peringkat umur berbeza dari negara ke negara. Di Amerika Syarikat, TV-MA adalah penilaian yang menunjukkan bahawa program ditujukan untuk orang dewasa. ‘MA’ bermaksud ‘khalayak dewasa’. Kanak-kanak berumur 17 tahun ke bawah tidak boleh melihat program ini.

Terdapat beberapa sebab mengapa kandungan televisyen hanya sesuai untuk penonton dewasa. Deskriptor kandungan yang digunakan untuk menentukan penilaian ditentukan dengan ketat. Di AS, perihal kandungan merangkumi:

  1. D - Dialog yang bernas: Ini bermaksud bahawa kandungannya mempunyai beberapa bentuk sindiran atau sindiran. Dialog yang bernas sahaja jarang meningkatkan penilaian program hingga TV-MA, tetapi sering berlaku dalam program PG-13.
  2. L - Bahasa kasar: Kata-kata sumpahan, sumpah, bahasa kesat, dan jenis bahasa yang tidak sopan dan tidak sopan.
  3. S -Kandungan seksual: Kandungan seksual boleh menjadi bentuk tingkah laku atau perasaan erotik. Ini terdiri dari bahasa seksual dan paparan ketelanjangan hingga memaparkan aksi seksual sepenuhnya.
  4. V - Keganasan: Paparan keganasan juga merupakan parameter utama untuk menentukan peringkat kandungan. Oleh kerana penggunaan ubat-ubatan tidak dilabel secara berasingan, biasanya merupakan sebahagian dari penerangan ini.

tv-ma

Tidak semua bentuk keganasan adalah TV-MA. Bergantung pada intensiti, sistem penilaian membolehkan penonton yang lebih muda menonton beberapa bentuk keganasan. Contohnya, jika kartun mengandungi keganasan komedi, seperti yang anda harapkan dari Looney Tunes, ia akan mempunyai penilaian TV-Y7. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak dapat menontonnya sejak mereka cukup dewasa untuk memberitahu perbezaan antara realiti dan fiksyen.

Sekiranya terdapat paparan keganasan yang menampilkan pergaduhan, senjata api, dan cedera tanpa menunjukkan pendarahan atau luka yang teruk, maka itu adalah PG13. Sebilangan besar aksi aksi remaja, pertunjukan superhero, dan pertarungan berperang mempunyai peringkat ini.

Tetapi jika program mengandungi tindakan kekerasan yang kejam, itu akan menjadi TV-MA. Terdapat rancangan animasi yang mencampurkan keganasan komedi dengan keganasan yang kejam, seperti Rick dan Morty atau South Park. Ini dimaksudkan untuk khalayak dewasa, dan mereka dinilai sesuai.

tv ma taman selatan

Garis Panduan Ibu Bapa TV yang lain

Terdapat lima kategori garis panduan ibu bapa selain TV-MA. Mereka adalah:

TV-Y

TV-Y sesuai untuk semua kanak-kanak. Sebilangan besar rancangan ini dibuat khusus untuk penonton termuda. Tema dan kisahnya sederhana dan programnya biasanya bersifat pendidikan.

TV-Y7

Apabila kanak-kanak mencapai tahun ketujuh mereka, mereka dapat membuat garis antara imajinasi dan realiti. Sejak saat itu, kandungan yang mereka lihat dapat menampilkan beberapa keganasan fantasi atau komedi.

TV-Y7

TV-G

TV-G adalah program umum yang sesuai untuk semua penonton. Semua orang dapat menontonnya kerana mengandungi bahasa ringan dan tidak ada unsur kekerasan atau seksual. Kadang-kadang penilaian ini berlaku untuk dokumentari dan rancangan TV yang tidak akan menarik minat kanak-kanak, yang menjadikannya berbeza dengan TV-Y.

TV-PG

Kandungan ini mungkin tidak sesuai untuk kanak-kanak yang lebih muda. Ibu bapa atau penjaga harus meneroka program ini terlebih dahulu dan membuat keputusan mengenainya. Ini mungkin termasuk beberapa bahasa yang menjurus atau tidak sesuai, kekerasan sederhana, dan bahkan sedikit kandungan seksual.

TV-14

Program TV-14 ditujukan untuk kanak-kanak berusia lebih dari 14 tahun. Umumnya tidak dianjurkan untuk membiarkan anak-anak menonton program tanpa kehadiran orang tua, atau sekurang-kurangnya tanpa mereka memeriksanya terlebih dahulu. Ini boleh mengandungi humor kasar, penggunaan bahan berbahaya, bahasa yang kuat, keganasan, dan tema yang rumit atau menjengkelkan.

Bolehkah Saya Mencegah Kanak-kanak Menonton Kandungan TV-MA?

Bergantung pada perkhidmatan penstriman atau penyedia kabel anda, anda boleh menetapkan kawalan ibu bapa pada peranti anda. Ini bermaksud bahawa penonton perlu memasukkan kod PIN sebelum mengakses program TV-MA. Ini adalah salah satu cara untuk mengelakkan anak anda mengakses kandungan dewasa di TV.

Malangnya, kanak-kanak yang mempunyai telefon pintar atau peranti lain masih boleh masuk dalam talian dan mengakses kandungan yang tidak sesuai untuk usia mereka. Pastikan untuk mengaktifkan kawalan ibu bapa pada semua peranti yang boleh digunakan oleh anak-anak anda.

Recent Posts