Apakah Nvidia Fast Sync dan Apa yang Ia Menawarkan Pemain?

Semasa Nvidia mengeluarkan kad grafik Pascal dan Maxwell GeForce GTX, satu ciri baru hadir bersama mereka, Fast Sync. Direka untuk memberi alternatif kepada V-Sync yang memberikan latensi yang lebih rendah dan tidak merobek, itu boleh menjadi jawapan untuk doa pemain. Jadi apa itu Nvidia Fast Sync dan apa yang ditawarkannya kepada pemain?

Apakah Nvidia Fast Sync dan Apa yang Ia Menawarkan Pemain?

Pengilang kad grafik sentiasa mendorong batas. Kedua-duanya terus menawarkan sesuatu yang baru dan alasan untuk berpisah dengan wang kami dan mengikuti persaingan. Sudah terlalu lama Nvidia memiliki kelebihan dan inovasi nampaknya perlahan. Kini dengan AMD kembali dalam permainan, teknologi sedang dikembangkan dan perlumbaan senjata kad grafik kembali aktif.

Walaupun industri bergerak pantas dan kad RTX sedang berjalan, Pascal dan Maxwell masih akan menjadi pilihan yang berpatutan bagi kita yang tidak mampu menjatuhkan $ 500 pada kad grafik.

Apa itu skrining?

Oleh kerana Nvidia Fast Sync dirancang untuk mengurangkan keruntuhan layar dan kependaman, kita perlu mengetahui apa yang pertama supaya kita dapat memahami kelebihan Fast Sync. Merobek layar adalah di mana anda akan melihat pemutusan antara dua bahagian skrin. Sekiranya anda membayangkan anda melihat sudut dinding dalam permainan dan kelihatannya separuh bahagian atas adalah setengah inci ke kiri atau kanan bawah, ini merobek.

Robek layar berlaku apabila terdapat ketidakcocokan antara kecepatan di mana kad grafik menghantar gambar dan kecepatan di mana monitor dapat memaparkannya. Sekiranya anda menggunakan monitor 60Hz, itu bermaksud penyegaran setiap 16ms. Sekiranya kad grafik menghantar bingkai terlalu awal, robekan layar berlaku kerana monitor tidak siap untuknya. Anda akan melihat bahagian bingkai lama dan bahagian yang baru dan ia tidak akan sepadan, oleh itu air mata.

V-Sync dirancang untuk menyegerakkan GPU dan memantau kadar penyegaran tetapi berharga. Kependaman. Latensi datang ketika mesin grafik akan tersedak kerana masih ada bingkai di penyangga belakang yang menunggu penghantaran ke monitor.

Apakah Nvidia Fast Sync?

Sekiranya anda pernah mencuba menggunakan V-Sync, anda akan menyedari pengurangan skrining tetapi peningkatan ketinggian input. Perkara ini akan berlaku terutamanya jika anda bermain permainan pantas. Sebilangan besar pemain pro lebih suka menangani pemecahan skrin daripada kependaman V-Sync sehingga sebahagian besarnya tidak digunakan. Nvidia Fast Sync direka untuk memperbaikinya.

Dengan memperkenalkan penyangga terakhir yang diberikan, Nvidia berharap dapat menghilangkan kedua-dua skrining dan kependaman. Nvidia sudah menggunakan penyangga belakang dan penyangga depan untuk membuat bingkai.

Enjin grafik memberi penyangga belakang dengan bingkai lengkap yang dimasukkan ke dalam penyangga terakhir yang terakhir. Enjin kemudian segera bergerak ke bingkai seterusnya. Penyangga terakhir yang diberikan menghantar bingkai ke penyangga depan yang terus mencari bingkai baru dan menghantarnya ke monitor.

Menambah langkah tambahan untuk proses ini memungkinkan sedikit masa untuk GPU menyampaikan bingkai penuh ke monitor tanpa latensi. Ini kerana penyangga belakang selalu tersedia untuk menerima bingkai lain dari mesin. Perombakan bingkai yang berterusan ini diselaraskan untuk memberikan bingkai secepat perkakasan yang mampu. Hasilnya adalah penyampaian bingkai lengkap dengan kecepatan maksimum yang dapat disampaikan dan ditunjukkan oleh perkakasan.

Manfaat untuk pemain jelas. Anda kurang merobek layar dengan tidak ada latensi yang akan anda lihat jika anda menggunakan V-Sync. Semasa anda bermain permainan berkedut pantas, ini dapat membuat perbezaan yang nyata.

Cara mengaktifkan Nvidia Fast Sync

Sekiranya anda ingin menggunakan Nvidia Fast Sync, anda perlu menggunakannya melalui Panel Kawalan Nvidia.

  1. Klik kanan ruang kosong di desktop anda dan pilih Panel Kawalan Nvidia.
  2. Pilih Urus Tetapan 3D.
  3. Pilih Vertical Sync di panel tengah.
  4. Pilih menu lungsur ke kanan dan pilih Cepat.
  5. Pilih Terapkan.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengubah pengaturan dari penggunaan aplikasi ke cepat, Anda harus memastikan V-Sync dilumpuhkan secara manual di semua permainan anda. Sebilangan besar mempunyai cara ini tetapi beberapa permainan suka menggunakan V-Sync tanpa memberitahu anda. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan grafik setelah melakukan perubahan ini, masuk ke tetapan grafik dan pastikan V-Sync dimatikan.

Saya menggunakan Nvidia Fast Sync dan ia berfungsi dengan baik. Saya melihat sedikit atau tidak skrin terkoyak dan tidak ada kependaman yang dapat dilihat. Saya hanya bermain beberapa permainan twitch pantas tetapi walaupun dengan permainannya kelihatan lancar dan halus walaupun pada GTX 970 lama saya.

Recent Posts