Apa maksud Nombor Di Dalam Snapchat?

Snapchat adalah salah satu aplikasi media sosial yang paling popular di dunia, walaupun kelihatan seperti premis yang sangat intuitif. Tidak seperti rangkaian sosial yang lain, Snapchat dibina berdasarkan idea bahawa catatan harus bersifat sementara. Daripada mengarkibkan semua yang dikatakan atau dilakukan orang selama-lamanya (seperti aplikasi media sosial lain). Mereka memutuskan untuk bertindak sebagai buku harian yang ditulis dengan dakwat yang hilang. Di Snapchat, tidak ada catatan tetap mengenai pemikiran dan tindakan anda (kecuali pengguna memutuskan untuk mengambil tangkapan skrin). Ciri-ciri kandungan yang hilang itu menjadikan aplikasi itu terkenal, kerana orang akan menyiarkan gambar yang mungkin tidak bijaksana tanpa perlu risau foto-foto itu akan kembali menghantui mereka semasa temu duga kerja atau proses kemasukan ke kolej.

Apa maksud Nombor Di Dalam Snapchat?

Snapchat menjadi begitu popular sehingga ciri-ciri terbaiknya disalin terus oleh aplikasi seperti Facebook dan Instagram. Sejak itu, Snapchat tetap menggunakan premis asal untuk menghapuskan kandungan tetapi telah menambahkan pelbagai ciri baru, dengan lebih banyak yang ditambahkan setiap beberapa bulan. Ciri-ciri termasuk sembang kumpulan, penjejakan peta, pengeposan kontekstual, penapis AR, dan banyak lagi untuk legasi Snapchat. Cuba menjadi aplikasi yang melakukan segalanya. Sangat membosankan jika membiasakan diri dengan fungsi asas aplikasi. Snapchat tidak disertakan dengan manual arahan, dan itu menyukarkan ahli rangkaian baru untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh aplikasinya.

Salah satu sumber kekeliruan umum bagi pengguna baru (dan bahkan beberapa yang lebih tua) adalah nombor yang terdapat di mana-mana di antara muka pengguna Snapchat. Sama ada penilaian atau skor, mereka tidak bermakna jika anda tidak mengetahui kepentingannya, dan terdapat konteks minimum untuk membantu anda mengetahui maksud setiap nilai individu. Snapchat mungkin selalu mempunyai antara muka yang berantakan, tetapi dengan panduan ini, anda akan mengetahui dengan tepat apa maksud nombor tersebut semasa anda menggunakan rangkaian sosial kegemaran anda. Mari lihat penjelasan Snapchat ini.

Skor Snapchat Dijelaskan

Mari bermula di bahagian atas. Dari layar utama aplikasi anda, buka Snapchat — kami menggunakan aplikasi versi Android. Terlepas dari sistem operasi anda, kemungkinan antarmuka anda akan sama. Semasa pertama kali membuka aplikasi, Snapchat bermula di antara muka kamera, baca untuk mengambil gambar atau video. Tempat pertama yang perlu dilihat ialah halaman profil anda. Muatkan dengan mengetuk gambar kecil avatar Snapchat anda di sudut kiri atas skrin. Ikon ini mempunyai beberapa bentuk yang berbeza; jika anda mempunyai akaun Bitmoji yang diselaraskan dengan akaun Snapchat anda, anda akan melihat avatar anda muncul. Sekiranya terdapat catatan yang disiarkan di Kisah anda, anda akan melihat ikon bulat kecil yang memaparkan muat naik Kisah terbaru anda. Dan jika anda tidak termasuk dalam kategori tersebut, anda akan melihat siluet berwarna solid untuk avatar.

Setelah memuatkan paparan ini, anda akan melihat pelbagai jenis maklumat. Di bawah nama anda, anda akan menemui Snapcode anda (yang telah saya edit dari tangkapan skrin di bawah), yang membolehkan anda berkongsi maklumat hubungan Snapchat anda dengan mudah. Anda juga akan melihat skor Snapchat dan ikon yang menunjukkan tanda astrologi anda.

Skor Snapchat anda adalah angka yang berfungsi sebagai pencapaian seberapa baik anda menggunakan Snapchat. Sama ada Snapchat memerlukan kaedah "pemarkahan" atau tidak adalah perbincangan lain sepenuhnya - apa yang penting di sini adalah mengetahui maksud skor itu, bagaimana ia timbul, dan metrik berdasarkannya. Mari kita lihat.

Pada inti aplikasi, anda memperoleh mata untuk skor Snapchat anda dengan menggunakan aplikasi tersebut. Konsepnya mudah, tetapi peraturan yang tepat untuk sistem titik adalah misteri. Snapchat tidak memberitahu pengguna secara langsung bagaimana mata dikira — halaman bantuan mereka mengenai topik tersebut hanya menyatakan bahawa ia berdasarkan persamaan yang menggabungkan jumlah snap yang anda kirim, terima, hantar cerita, dan "faktor lain," apa pun bahagian terakhir bermaksud. Tapis penggunaan, cerita yang dilihat, sembang kumpulan — semuanya boleh memberi makna atau tidak sama sekali mengenai skor Snap anda.

Oleh itu, jika Snapchat tidak akan memberitahu anda dengan tepat bagaimana persamaan itu berfungsi, kita harus meneka dengan tepat. Inilah yang kami dapati Snapchat menggunakan untuk mengira skor anda:

  • Menghantar dan menerima snap biasanya sama dengan satu titik, dengan beberapa snap kadang-kadang lebih banyak.
  • Menghantar gambar kepada beberapa orang sekaligus tidak sama dengan lebih banyak mata.
  • Menyiarkan cerita di Snapchat meningkatkan skor anda dengan satu mata.
  • Melihat dan menghantar sembang sepertinya tidak memberi kesan pada skor anda.
  • Melihat cerita orang lain juga tidak memberi kesan.

Walau bagaimanapun, jarak tempuh anda mungkin berbeza-beza. Tanpa mengetahui apa maksud "faktor lain" ketika Snapchat menerangkan persamaannya, mustahil untuk menentukan dengan tepat bagaimana skor dikira di luar menghantar dan menerima snap, dan menyiarkan cerita meningkatkan skor anda dengan satu mata. Mengenai mengapa skor ini wujud? Kami akan mempermudahnya: skor ini ada untuk membuat anda tangkap, dan memacu persaingan antara anda dan pengguna Snap yang lain. Sama ada anda cukup mementingkan aplikasi untuk mengikuti pertandingan, anda boleh memilih, tetapi carian Google yang pantas untuk "meningkatkan skor Snapchat" menghasilkan lebih daripada 617,000 hasil, sehingga cukup banyak orang yang peduli dengan skor beribu-ribu panduan untuk ditulis pasal itu.

Oh, dan ketukan cepat pada skor Snapchat anda akan mendedahkan dua nombor baru: masing-masing jumlah kiriman yang anda terima dan terima. Mungkin bukan maklumat terpenting di luar sana, tetapi pasti menarik bagi peminat data dan nombor yang sukar.

Bagaimana dengan skor Snapchat rakan anda? Terdapat dua cara untuk melihat skor rakan anda, bergantung pada pengguna apa yang anda cari.

  • Leret ke kanan dari paparan kamera untuk memasuki paparan Sembang di dalam Snapchat. Semua kenalan anda kini disenaraikan dalam paparan ini, bersama dengan setiap Kisah yang disiarkan oleh rakan anda. Sekiranya pengguna yang anda ikuti di Snapchat telah menyiarkan Cerita, anda akan melihat ikon Cerita di atas ikon profil biasa mereka (sama ada Bitmoji atau siluet berwarna secara rawak). Namun, jika tidak ada Cerita yang diposting, anda dapat mengetuk Bitmoji atau ikon profil untuk melihat mesej pop timbul yang ditunjukkan di bawah, yang akan menampilkan skor mereka di depan dan tengah.
  • Sebagai pilihan, jika anda mencari skor pengguna yang kini mempunyai Cerita yang disiarkan di akaun mereka, ketuk di mana sahaja di ruang putih skrin Sembang di sebelah kiri antara muka kamera anda untuk memuatkan paparan perbualan Snap mereka. Di panel ini, anda akan mendapat pilihan untuk mengetuk ikon menu tiga baris di sudut kiri atas paparan perbualan. Ini akan membuka menu dari bahagian bawah skrin anda, menunjukkan Bitmoji, nama, nama pengguna, dan skor rakan.

Nombor Lain di Snapchat

Mari kita lihat lagi pada skrin sembang yang telah kita sebutkan sebelumnya. Leret ke kanan dari paparan kamera untuk membuka antara muka sembang. Terdapat juga sebilangan besar nombor di sini, dan boleh menjadi agak membingungkan jika anda tidak pasti apa yang harus dilihat. Mari kita jelaskan apa yang dimaksudkan di sini. Nombor-nombor di sebelah kanan kenalan anda? Itu adalah jumlah beruntun anda, yang memantau berapa hari berturut-turut yang anda lakukan berulang kali dengan pengguna. Jumlahnya diminimumkan dalam reka bentuk semula Snapchat baru-baru ini, dan, banyak orang nampaknya sangat membenci ini. Semakin besar paparan telefon anda, kemungkinan besar ini tidak akan menjadi masalah bagi anda, tetapi orang nampaknya menyukai emoji dan bilangan yang lebih besar.

Malangnya, pengurangan nombor dan emoji ini sepertinya tidak akan berlaku di mana-mana dalam masa terdekat. Lebih daripada itu, daripada skor Snapchat yang baru saja kita bicarakan, jalur sangat penting bagi sebilangan kecil pengguna Snapchat, dengan beberapa jalan keluar untuk membina jalur mereka dengan seberapa banyak pengguna. Untuk maklumat lanjut mengenai coretan Snapchat, lihat ciri kami mengenai coretan di sini.

Sekarang ketik ikon carian untuk membuka paparan tersembunyi di dalam Snapchat. Di sini anda akan mendapat banyak maklumat baru, termasuk acara di sekitar anda, kisah popular dan terkenal di seluruh dunia, dan cerita berdasarkan genre untuk muzik, sukan, fesyen, dan banyak lagi. Tidak ada banyak ikon berdasarkan nombor di sini, tetapi anda pasti ingin memperhatikan masa cerita disiarkan di akaun — anda boleh menemui minit sejak kisah terakhir disiarkan di sini. Tatal ke bawah, dan anda akan menemui beberapa kisah "Discover", serta rakan baru anda dan skor snap mereka sendiri (bersama dengan ikon Cerita dan Bitmoji yang berkaitan.

Tekan kembali dan masuk ke antara muka kamera di Snapchat. Snapchat telah memindahkan Kisah peribadi anda dari bahagian Discover ke menu Snapchat, seperti yang kami sebutkan di bahagian atas artikel ini. Cerita Snapchat mempunyai nombor tersendiri, dan penting untuk mengetahui apa yang harus dicari pada paparan ini juga. Apabila anda mengetuk ikon Bitmoji / Cerita di kiri atas paparan kamera anda, anda akan melihat menu Cerita anda di tengah-tengah paparan. Mengetuk foto bulat ke kiri akan mula memainkan Main Cerita anda secara automatik, sementara mengetuk kawasan kelabu akan membuka menu Cerita, memaparkan semua yang anda siarkan.

Nombor di bahagian atas halaman ini akan sesuai dengan catatan tertua di Kisah anda, menunjukkan berapa orang yang telah melihat kandungan anda. Membuka senarai penuh catatan anda akan menunjukkan ikon mata kecil di sebelah kanan setiap Cerita, bersama dengan pandangan yang sesuai. Di sebelah kiri adalah masa berlalu sejak anda menyiarkan Kisah yang sesuai; kerana siaran hilang selepas 24 jam, anda harus memastikan anda menyimpan sebarang catatan sebelum ia hilang agar tidak kehilangan foto atau video anda. Ketuk ikon mata untuk memuat maklumat tambahan mengenai siapa yang telah melihat kisah anda (pengguna akan dipaparkan dalam urutan kronologi terbalik), serta berapa banyak orang (dan siapa) yang telah mengambil tangkapan skrin cerita anda. Snapchat akan memberitahu anda ketika seseorang mengambil tangkapan layar cerita anda, jadi anda tidak perlu terlalu sering memeriksa nombor ini dalam penggunaan biasa.

***

Sebilangan besar nombor di Snapchat mempunyai penjelasan yang sangat rasional - dengan pengecualian utama skor Snap, yang masuk akal sama seperti yang diharapkan seseorang untuk memperoleh skor agregat. Skor snap adalah maklumat yang tidak berbahaya, dan walaupun secara keseluruhannya tidak ada maklumat seperti itu, sangat menyenangkan untuk bersaing dengan rakan anda untuk mendapatkan skor Snap — jika hanya melihat siapa yang menggunakan aplikasi lebih banyak antara anda dan rakan anda. Sekiranya anda masih mencari beberapa petua untuk menjadi pengguna kuasa Snapchat yang sebenar, lihat panduan ‘cara’ kami di sini.

Recent Posts