Apa itu Runtimebroker.exe dan Apa yang Dilakukannya?

Sekiranya anda menggunakan PC Windows dan melihat-lihat Task Manager, anda mungkin menyedari perkhidmatan yang disebut runtimebroker.exe. Ia berjalan di semua komputer Windows dan memerlukan kitaran pemproses dan memori. Tetapi apa itu runtimebroker.exe, apa yang dilakukannya dan bolehkah anda menyingkirkannya?

Apa itu Runtimebroker.exe dan Apa yang Dilakukannya?

Apa itu runtimebroker.exe?

Perkhidmatan runtimebroker.exe telah bersama kami sejak Windows 8 sejauh yang saya ingat. Walaupun sekarang dengan Windows 10 ia tetap digunakan sepanjang masa. Petunjuk untuk apa yang dilakukannya adalah pada namanya. Ia bertindak sebagai orang tengah, oleh itu bahagian broker dan memantau aplikasi dan program, bahagian runtime.

Pada dasarnya apa yang dilakukannya adalah mengawasi menjalankan aplikasi dan program untuk memastikan mereka memberitahu anda ketika mereka ingin mengakses sumber sistem seperti kamera web, mikrofon, surat, pembesar suara dan apa sahaja yang boleh menyebabkan kebimbangan privasi. Ia menonton semua aplikasi ini dan memeriksa kebenaran yang dinyatakan, iaitu yang mereka minta seperti akses ke penyemak imbas atau mikrofon anda, berbanding dengan apa yang sebenarnya dilakukan oleh aplikasi.

Sebagai contoh, katakan anda memasang aplikasi mel pihak ketiga dan memberikannya kebenaran untuk membaca mesej anda dan mengakses Windows Mail. Perkhidmatan runtimebroker.exe mengawasi aplikasi untuk memastikan bahawa ia tidak cuba mengakses apa yang tidak sepatutnya. Sekiranya ia cuba mengakses lokasi anda misalnya, ia akan memberi tahu anda melalui pemberitahuan Windows.

Apa itu runtimebroker.exe dan apa yang dilakukannya2

Mengapa ia menggunakan memori?

Semasa digunakan, runtimebroker.exe harus menggunakan di sebelah sifar kitaran pemproses dan hanya sedikit RAM. Pada PC Windows 10 saya, runtimebroker.exe menggunakan 0% CPU dan 10.7MB RAM. Setiap kali anda membuka aplikasi, prosesnya memerlukan lebih banyak sumber untuk memantau apa yang sedang berlaku. Semakin banyak aplikasi yang anda miliki, semakin banyak sumber yang diperlukannya.

Mengapa runtimebroker.exe menyebabkan penggunaan CPU saya melonjak?

Sejak pertama kali diperkenalkan, runtimebroker.exe mempunyai masalah menguruskan kitaran CPU. Sekiranya anda menggunakan versi Windows 10 yang dikemas kini, anda tidak seharusnya melihat masalah ini lagi. Namun, jika ia muncul, anda mempunyai beberapa pilihan.

Nampaknya apabila anda membiarkan Windows 10 memaparkan petua dan trik dalam pemberitahuan, ini dapat menyebabkan penggunaan CPU melonjak. Saya tidak tahu mengapa, sekiranya anda mematikan petua dan trik ini, tidak ada lagi lonjakan yang muncul. Ciri ini memang menjengkelkan, jadi saya selalu menyarankan untuk mematikannya. Ini caranya:

  • Pilih Tetapan dan Sistem Windows.
  • Pilih Pemberitahuan & Tindakan.
  • Tatal ke bawah ke 'Dapatkan petua, trik, dan cadangan semasa anda menggunakan Windows' dan matikan.

Selepas itu, jika anda melihat lonjakan CPU untuk runtimebroker.exe, anda perlu menyelesaikan semua aplikasi yang anda jalankan satu demi satu untuk melihat mana yang menyebabkan masalah ini. Buka Pengurus Tugas, sorot runtimebroker.exe, tutup aplikasi dan tonton jumlah CPU. Sekiranya ia turun, kemas kini aplikasi dan uji semula. Sekiranya tidak, cuba yang lain. Bilas dan ulangi sehingga anda tidak melihat lagi lonjakan.

Apa itu runtimebroker.exe dan apa yang dilakukan3

Mengapa runtimebroker.exe menggunakan begitu banyak memori?

Sekiranya anda pengguna Windows 8, runtimebroker.exe mempunyai masalah yang diketahui di mana berlaku kebocoran memori antara ia dan perkhidmatan Metro Tile Updater. Semasa perkhidmatan berjalan, perkhidmatan runtimebroker.exe secara beransur-ansur meningkatkan memori sehingga mula melambatkan komputer anda.

Anda boleh menguji untuk melihat aplikasi mana yang menyebabkan runtimebroker.exe memakan memori.

  1. Buka menu Mula Windows 8.
  2. Klik kanan aplikasi Metro yang baru dipasang dan pilih 'Matikan jubin'.
  3. Bilas dan ulangi sehingga runtimebroker.exe melepaskan memori.

Setelah mengetahui aplikasi Metro yang menggunakan memori, anda boleh mematikannya. Ini akan menghentikan kebocoran selanjutnya.

Bolehkah saya melumpuhkan runtimebroker.exe?

Anda boleh mematikan runtimebroker.exe tetapi saya tidak mengesyorkannya. Sekiranya anda tidak mempunyai lonjakan CPU atau kebocoran memori, lebih baik dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya anda mahu melumpuhkannya, anda mempunyai satu pilihan yang saya tahu.

Anda perlu memuatkan komputer Windows anda ke dalam Linux Live CD, pasangkan pemacu C: dan hapus runtimebroker.exe di WindowsSystem32. Kemudian boot semula ke Windows dan anda seharusnya tidak lagi melihat perkhidmatan tersebut berjalan. Sejauh yang saya tahu dari percubaan, ia tidak mempengaruhi ciri atau perkhidmatan Windows yang lain.

Apa yang akan dilumpuhkan adalah membuang cek yang berharga terhadap aplikasi yang melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan di komputer anda. Walaupun risikonya minimum jika anda hanya menggunakan aplikasi nama jenama, jika anda bermain permainan atau aplikasi sideload, anda akan membahayakan privasi anda. Di kepala anda sendiri, jadilah!

Recent Posts