Cara Menghapus Obrolan yang Diarkibkan di WhatsApp

Sebagai aplikasi sembang yang popular, WhatsApp telah berada di puncak pasaran sejak sekian lama. Mengetahui jalan aplikasi ini sangat mustahak. Walau semudah aplikasi itu muncul, ia tetap menyembunyikan ciri-ciri tertentu yang mungkin tidak anda ketahui.

Inilah cara menavigasi perairan WhatsApp yang lancar dan bagaimana memanfaatkannya sepenuhnya. Berikut adalah beberapa petua dan trik WhatsApp penting yang harus anda pelajari.

whatsapp

Mengarkibkan Sembang

Sekiranya anda pernah mencuba menghapus sembang, anda perhatikan bahawa pilihan "hapus" tidak ada. Bukan di skrin senarai perbualan. Untuk mengarkibkan sembang, pergi ke tab sembang dan sapu ke kiri jika anda mempunyai peranti iOS atau tahan sembang jika anda pengguna Android. Kemudian, pilih Arkib. Anda akan melihat bahawa ini telah membuang perbualan dari senarai.

Walau bagaimanapun, sembang yang dipadam masih ada. Itu ada di bahagian Sembang Arkib. Untuk mengakses lokasi ini pada peranti Android dan iOS, lokasi tersebut berada di bahagian atas senarai.

Sekiranya anda ingin mengembalikan sembang ke senarai perbualan biasa, pilih Tidak tersusun. Sekiranya anda ingin menghapusnya / meninggalkan perbualan, tahan sembang dan pilih Sampah ikon di bahagian atas dan kemudian Padam.

Dengan sembang kumpulan yang tidak anda buat tetapi merupakan sebahagian daripada, anda perlu keluar dari kumpulan terlebih dahulu sebelum anda dapat menghapus sembang. Untuk melakukan ini, tahan sembang dan ketik Lebih banyak lagi pilihan (ikon tiga titik) di kanan atas kemudian pilih Keluar kumpulan. Sekali lagi, ketik dan tahan sembang untuk memilih. Anda akan melihat bahawa pilihan hapus kini tersedia. Pilih Sampah ikon untuk memadam sembang secara kekal.

Memetik

Sangat mudah tersesat dalam perbualan, terutamanya jika kita bercakap mengenai sembang kumpulan. Daripada mengutip dan merujuk pada titik dalam obrolan, Anda secara automatik dapat "mengutip" pesan yang dipilih. Apabila pengguna mengetuk petikan ini, ia akan membawa mereka ke lokasi yang tepat dalam perbualan.

Untuk mengutip mesej, sapu ke kanan atau ketuk dan tahan entri yang diingini. Ketik anak panah menghadap kiri dan taipkan mesej anda. Kemudian, ketik anak panah kirim ke kanan.

Hentikan Muat Turun Auto Media

WhatsApp dilengkapi dengan pilihan pintar untuk memuat turun setiap gambar yang dihantar kepada anda dalam perbualan anda secara automatik. Ciri rapi ini, bagaimanapun, boleh berubah menjadi mimpi buruk, secara logistik. Selain itu, ruang akan memakan ruang pada peranti anda, yang merupakan perkara yang anda ingin elakkan. Secara lalai, ciri ini dihidupkan. Nasib baik, anda boleh mematikannya.

Pergi ke Tetapan dalam aplikasi dan arahkan ke Penyimpanan dan data. Kemudian, anda boleh memilih fail mana yang anda mahu muat turun secara automatik dan dalam keadaan apa. Itu berlaku untuk fail Foto, Audio, Video, dan Dokumen. Dengan masing-masing, anda boleh memilih sama ada anda mahu mereka dimuat turun secara automatik semasa dihidupkan Wi-Fi dan Selular data, sementara hanya dihidupkan Wi-Fi, dan Tidak pernah.

Anda juga boleh menghidupkan dan mematikan muat turun automatik untuk sembang individu. Pergi ke mana-mana perbualan, pilih nama sembang, navigasi ke Penglihatan media, dan hidupkan atau matikan ciri ini.

Tambahkan Seseorang ke Skrin Utama

Sekiranya ada seseorang dalam hidup anda yang sering anda ajak bercakap melalui WhatsApp, anda dapat mempercepat dengan menambahkan jalan pintas penggunaan cepat di skrin Utama. Untuk melakukan ini, buka kenalan / kumpulan yang disebutkan dan sapu ke kiri jika anda menggunakan iOS atau ketik dan tahan sembang jika anda menggunakan Android. Kemudian, pilih Lebih banyak lagi dan kemudian Tambahkan pintasan sembang. Ikon akan muncul di desktop peranti anda.

Melayari WhatsApp

Petua berguna ini akan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya pengalaman WhatsApp anda. Mereka tidak mewah dan rumit, tetapi mereka dapat membantu anda menavigasi aplikasi sembang yang popular.

Apakah petua yang paling berguna untuk anda? Adakah anda mempunyai helah hebat untuk pengguna WhatsApp? Jangan ragu untuk membagikannya atau bertanya apa-apa soalan di bahagian komen di bawah.

Recent Posts