Cara Memeriksa Adakah Seseorang Dalam Talian di WhatsApp

WhatsApp adalah salah satu aplikasi sembang paling popular di luar sana. Ia popular, mesra pengguna, dan ringkas. Walaupun semuanya kelihatan mudah dengan aplikasi ini, ia menyembunyikan lebih daripada beberapa helah yang kemas. Mereka akan menjadikan pengalaman anda lebih baik.

Dengan ini, berikut adalah senarai petua dan trik WhatsApp yang sangat baik yang mungkin belum anda ketahui sebelumnya.

Memeriksa Adakah Seseorang Dalam Talian

Sekiranya anda sering menggunakan Facebook Messenger dan aplikasi lain, anda sudah biasa melihat sama ada seseorang berada dalam talian setiap masa. Yang diperlukan hanyalah melihat ikon orang dalam senarai sembang anda, dan bulatan hijau akan menunjukkan bahawa mereka berada dalam talian.

Dengan WhatsApp, perkara ini tidak mudah. Ciri ini juga tidak tersembunyi, tetapi anda tidak akan dapat melihat apakah seseorang berada dalam talian dengan melihat gambar profilnya dalam senarai sembang.

Untuk melihat sama ada pengguna dalam talian, buka aplikasi WhatsApp, dan arahkan ke Sembang. Tab ini akan tersedia dari bawah atau atas layar, bergantung pada sama ada anda menggunakan iOS atau peranti Android.

Sebaik sahaja anda melihat senarai sembang anda, cari yang disenaraikan dengan orang yang ingin anda periksa. Ketik sembang ini, dan anda akan melihat statusnya di bawah nama sembang mereka. Sekiranya mereka berada dalam talian, ia mesti dibaca "dalam talian. " Sekiranya tidak, ia mesti dibaca “kali terakhir dilihat [masukkan tarikh / masa].”

Sekiranya kenalan yang dimaksudkan merakam audio atau menaip pada waktu tertentu, itulah yang akan ditunjukkan.

whatsapp

Matikan Terakhir Dimatikan

Seperti yang telah disebutkan, anda dapat melihat ketika seseorang terakhir dalam talian di WhatsApp dengan membuka perbualan anda dengan mereka. Sebilangan orang tidak mahu orang lain mengetahui perkara ini. Dan ini penuh dengan hak mereka untuk privasi. WhatsApp membolehkan pengguna mematikan fitur "Last Seen".

Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan di dalam aplikasi, kemudian pilih Akaun dan arahkan ke Privasi. Dari sana, pilih pilihan yang paling sesuai dengan anda.

Membaca Mesej Tanpa Menyebabkan "Dilihat"

Ah, tua yang baik "dilihat." Tidak ada yang menyukai perasaan yang berakhir dengan penerimaan ini. Sebaliknya, anda mungkin bukan peminat yang perlu menjawab mesej seseorang ketika itu kerana anda tidak mahu meninggalkan mereka dengan "dilihat". Kadang kala, anda mungkin ingin melihat betapa pentingnya mesej tanpa memberitahu pengirimnya.

whatsapp periksa sama ada seseorang dalam talian

Anda boleh melakukan ini di WhatsApp. Yang perlu anda lakukan ialah hidupkan mod penerbangan di telefon anda dan kemudian buka WhatsApp untuk membaca mesej itu. Pengirim tidak akan melihat tanda centang biru ganda, dan anda akan dapat membaca mesejnya.

Selain itu, anda boleh menandakan sembang sebagai "belum dibaca", sehingga anda tidak lupa untuk melihat mesej, tetapi ini tidak akan menghilangkan tanda "dilihat". Untuk melakukan ini, sapu ke kanan dan ketik yang belum dibaca untuk peranti iOS. Untuk peranti Android, tekan dan tahan perbualan untuk ditandakan sebagai belum dibaca. Gunakan mod kapal terbang dan tandakan sembang sebagai gabungan yang belum dibaca.

Lumpuhkan Muat Turun Media Auto

Secara lalai, WhatsApp menyimpan semua media yang dihantar dalam perbualan anda secara automatik. Dengan cara itu, anda boleh berakhir dengan banyak kekacauan foto / video yang akan memakan banyak ruang pada peranti Android / iOS anda. Nasib baik, ciri ini mudah dimatikan.

Di dalam aplikasi WhatsApp, pergi ke Tetapan. Kemudian pilih Sembang dan matikan "Simpan ke gulungan kameraPilihan untuk peranti iOS. Untuk peranti Android, matikan "Penglihatan mediaPilihan.

Adakah anda mahu WhatsApp menyimpan media pada peranti anda untuk beberapa sembang sahaja? Baiklah, buka perbualan dan ketik nama kumpulan / kenalan ke bahagian atas. Kemudian, arahkan ke Simpan ke Roll Kamera untuk peranti iOS atau Penglihatan Media untuk Android dan pilih tetapan pilihan anda.

Padamkan Mesej

Pilihan penghapusan mesej tersedia untuk beberapa waktu di kebanyakan aplikasi sembang. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh memadam mesej untuk anda sendiri. Dengan kata lain, peserta perbualan lain masih dapat melihatnya. Namun, beberapa waktu yang lalu, WhatsApp memperkenalkan pilihan di mana anda boleh menghapus mesej untuk semua orang.

Untuk melakukan ini, pilih mesej dengan mengetuk dan menahannya. Kemudian, pilih Padam dan kemudian Padamkan untuk semua orang.

Namun, perlu diingat bahawa WhatsApp akan memberitahu orang lain bahawa anda telah menghapus mesej di sana. Semua orang akan tetap mengetahui bahawa anda telah menghantar dan memadamkan mesej.

Tukar Fon

WhatsApp tidak mempunyai keupayaan mengedit teks seperti aplikasi sembang berorientasikan perniagaan. Walau bagaimanapun, ia dapat melakukan lebih banyak daripada yang mungkin anda ketahui. Contohnya, anda boleh menukar font biasa menjadi miring atau tebal. Untuk melakukannya, taipkan tanda bintang dan mulakan sekeping teks dan akhiri dengan tanda bintang. Untuk menjadikan teks dicetak miring, mulakan dan akhiri dengan menggunakan garis bawah.

Anda juga boleh menambah garis panduan. Untuk melakukan ini, mulakan teks dengan tilde dan, anda dapat meneka, tamatkan dengan tilde. Itu memberi anda pilihan gaya teks yang hebat yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya.

Rempah Gambar Anda

Orang suka menghantar gambar semasa berbual. Ia menjadi bentuk seni. Sudah tentu WhatsApp menyokong pilihan ini. Ia juga menyokong penambahan coretan dan emotikon pada gambar anda semasa dalam perjalanan. Untuk menambahkan coretan, emoji, atau teks ke foto, pilih seperti yang anda inginkan sebelum menghantarnya, tetapi jangan ketuk anak panah kirim. Anda akan melihat pilihan coretan, teks, senyuman, dan pemotongan & putaran di skrin. Bersenang-senang dengan pilihan ini, dan kemudian hantar foto.

Melayari WhatsApp

WhatsApp hadir dengan pelbagai ciri, ada yang nampak jelas, yang lain kurang. Walaupun anda pasti mengetahui beberapa dari senarai ini, anda mungkin tidak tahu mengenai semuanya. Untuk menggunakan WhatsApp sepenuhnya, lebih baik anda memberikan petua ini.

Petua / muslihat mana yang paling berguna untuk anda? Adakah anda mempunyai baju sejuk lain? Jangan ragu untuk memberitahu semua orang di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found