Port Apa yang Digunakan Pelayan Media Plex untuk Strim?

Port apa yang digunakan Plex Media Server untuk melakukan streaming? Bagaimana anda menyiapkannya untuk digunakan? Bagaimana anda boleh mengaktifkan akses jauh ke media anda? Semua soalan dan banyak lagi akan dijawab dalam tutorial Plex Media Server ini.

Port apa yang digunakan Pelayan Media Plex untuk Strim?

Plex Media Server adalah karya genius. Ia mengumpulkan banyak perpustakaan kandungan dan perkhidmatan streaming dan membolehkan akses ke semua melalui satu aplikasi. Strim dari pelbagai sumber ke pelbagai peranti, semuanya percuma. Setelah disiapkan, sistem ini sangat mudah digunakan tetapi menyiapkannya dapat sedikit menyusahkan.

Bagaimana Plex Media Server berfungsi?

Plex Media Server menjejaki dan mengindeks semua media dalam peranti atau memacu yang dipantau. Ini kemudian menjadikan kandungan itu tersedia untuk disiarkan melalui aplikasi Plex di hampir semua peranti. Ia menghubungkan ke pelayan Akaun Plex utama untuk memastikan kandungan anda tetap (cukup) selamat dan hanya anda atau orang yang anda izinkan, untuk melihatnya.

Menyiapkan Pelayan Media Plex

Penyediaan lebih mudah daripada yang anda fikirkan kerana perisian pelayan melakukan kebanyakan pengangkatan berat. Mula-mula kita perlu mengatur media di komputer anda dan kemudian memasang Plex Media Server.

Atur media anda dengan menyediakan folder logik, Filem, TV dan Muzik dan sebagainya. Letakkan media anda di dalam folder yang sesuai, lebih baik dalam foldernya sendiri sehingga Plex dapat menyenaraikannya secara logik.

Untuk menyediakan Plex Media Server:

 1. Sediakan akaun Plex.
 2. Muat turun dan pasang Plex Media Server dan aplikasi Plex. Pasang pelayan media ke komputer atau peranti storan rangkaian yang ingin anda gunakan. Pasang aplikasi Plex pada peranti yang ingin anda gunakan untuk melihat kandungan.
 3. Mulakan Pelayan Media Plex dan log masuk. Tetingkap penyemak imbas akan muncul untuk anda masuk dan mengkonfigurasi pelayan.
 4. Ikuti wizard untuk menamakan pelayan anda dan tekan Next.
 5. Benarkan akses jauh ketika anda sampai ke skrin.
 6. Pilih Tambah Perpustakaan di layar seterusnya dan arahkan Plex ke fail atau pemacu yang mengandungi media.
 7. Pilih Seterusnya semasa media memuat ke Plex.
 8. Pilih mana-mana saluran yang ingin anda tambahkan dan kemudian pilih Seterusnya.
 9. Pilih Selesai di skrin pengesahan.

Setelah wizard selesai, Plex Media Server mengimbas folder yang anda tambahkan ke perpustakaan. Mungkin memerlukan sedikit masa bergantung pada berapa banyak media yang anda tambahkan. Anda boleh meneruskan perkara lain semasa anda menunggu.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menyiapkan sesuatu, lihat panduan wizard persediaan asas Plex. Ia mengandungi semua yang perlu anda ketahui.

Sediakan akses jauh Plex

Mampu menonton Plex dari mana sahaja adalah sebahagian daripada mengapa ia menjadi pusat media yang popular. Untuk dapat melakukannya, pertama-tama kita mesti mengaktifkannya.

 1. Log masuk ke Plex.
 2. Sekiranya anda mengaktifkan akses jarak jauh di atas, langkau langkah seterusnya.
 3. Sekiranya anda tidak mengaktifkan akses jauh semasa penyediaan, pilih Tetapan di kanan atas. Pilih tab Pelayan dan Akses Jauh di sebelah kiri. Pilih Dayakan Akses Jauh di bahagian tengah.
 4. Buka aplikasi Plex pada peranti dan uji. Tetapan rangkaian diselaraskan dalam aplikasi sehingga anda tidak perlu melakukan apa-apa.

Port apa yang digunakan Plex Media Server untuk melakukan streaming?

Bergantung pada rangkaian anda, anda mungkin perlu membuka atau meneruskan port secara manual untuk membolehkan peranti jauh mengakses Plex Media Server. Sekiranya anda menghadapi masalah sambungan, pastikan port berikut tersedia melalui firewall atau diteruskan melalui penghala anda.

 • TCP port 32400 untuk Plex Media Server
 • UDP port 1900 untuk Plex DLNA Server
 • TCP port 3005 untuk Plex Companion
 • Pelabuhan UDP 5353 untuk penemuan rangkaian
 • TCP port 8324 untuk Roku melalui Plex Companion
 • Port UDP 32410, 32412, 32413, 32414 untuk penemuan rangkaian
 • TCP port 32469 untuk Plex DLNA Server

Anda tidak semestinya perlu mengetahui port kerana Plex menguruskan semuanya. Apabila anda menghidupkan Pelayan Media Plex, firewall anda harus menandakan lalu lintas baru dan memberi anda pilihan untuk membenarkan atau tidak membenarkan. Selagi anda menetapkannya untuk membolehkan trafik Plex, anda seharusnya tidak mempunyai konfigurasi lebih lanjut. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan akses jauh ke Plex, lihat panduan penyelesaian masalah ini.

Plex Media Server hebat dalam banyak aspek tetapi kemudahan penggunaan pasti menjadi salah satu kelebihannya. Keupayaan untuk menstrimkan apa sahaja jenis media dari mana-mana peranti ke hampir di mana sahaja cukup bagus.

Tahu ada muslihat Plex untuk memanfaatkannya? Adakah terdapat masalah untuk menyelesaikannya? Beritahu kami mengenainya di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found