Apa maksudnya Apabila Seseorang Mengatakan "Pautan di Bio" di Instagram?

Mengekalkan kehadiran media sosial yang baik adalah bahagian penting dalam pemasaran dalam talian. Instagram telah menjadi lebih daripada sekadar tempat yang selesa untuk melihat gambar dan menghantar mesej kepada rakan anda. Pemilik perniagaan mengambil kesempatan untuk mengubah pengguna Instagram kasual menjadi pelanggan.

Apa Maknanya Ketika Seseorang Berkata

Mereka menggunakan pelbagai kaedah untuk mempromosikan jenama mereka dan menetapkan nama untuk diri mereka sendiri. Sebilangan kaedah ini membawa kepada konvensyen baru dan cara baru menggunakan Instagram. Sebagai contoh, trend menghantar “link in bio” sangat berkaitan dengan promosi diri.

Apa itu "Pautan dalam Bio" di Instagram

Apabila seseorang mengatakan "pautan di bio" dalam catatan Instagram, itu adalah ajakan bertindak untuk pelanggan. Ini mengundang anda untuk mengunjungi profil mereka dan melihat biografi mereka, yang mengandungi URL yang membawa anda ke laman web luaran.

Instagram mempunyai dasar khusus untuk menyiarkan pautan yang dapat menjauhkan pengguna dari laman web atau aplikasinya. Walaupun anda boleh menyiarkan pautan dalam catatan biasa anda, pengguna tidak dapat mengklik URL tersebut.

Dengan kata lain, mereka perlu menyalin dan menampal pautan atau membuka tetingkap lain di penyemak imbas mereka dan menaip keseluruhannya. Oleh kerana ruang iklan di Instagram percuma, masuk akal bahawa mereka memutuskan untuk membataskannya.

Pautan di bio anda adalah satu-satunya yang boleh diklik.

Hanya Satu Pautan di Bio Setiap Pengguna

Banyak orang dan syarikat yang berpengaruh di Instagram merujuk anda ke pautan di bio pada siaran mereka. Mereka menggunakannya untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan terbaru mereka. Tetapi anda hanya boleh menggunakan satu pautan di halaman bio anda, jadi lebih baik anda menghitungnya.

Bio Instagram anda hanya terdiri daripada 150 watak, jadi gunakan kata-kata anda dengan bijak.

Sekiranya anda memilih untuk mendaftar sebagai akaun perniagaan, dan anda mempunyai lebih dari 10,000 pengikut, anda juga boleh meletakkan pautan di setiap cerita. Ini adalah ciri yang sangat berguna tetapi tidak tersedia sehingga akaun anda yang disahkan menjadikannya besar. Sekiranya anda baru mula membina jenama di Instagram, anda harus terus fokus pada bio buat masa ini.

Cara Menggunakan Pautan Bio Instagram anda

Oleh kerana hanya ada satu ruang untuk satu URL yang dapat diklik di bio anda, anda harus memanfaatkannya sepenuhnya. Setelah mendapat perhatian pelanggan, anda harus berusaha meningkatkan kesetiaan agar mereka kembali.

Berikut adalah beberapa idea untuk pautan bio anda:

 1. Tambahkan pautan ke produk terbaik anda. Sekiranya produk sudah popular, masuk akal untuk meletakkan laman web di bio anda. Pilih sesuatu yang akan membuat orang terpikat, dan kemudian pelanggan anda akan mendapat inspirasi untuk melihat-lihat barang lain yang anda tawarkan. Kemudian, reka laman web anda sedemikian rupa sehingga pengguna senang meneroka produk atau perkhidmatan anda yang lain.
 2. Buat promosi untuk produk baru atau jualan besar. Gunakan gembar-gembur media sosial untuk meningkatkan penjualan anda. Ingatlah untuk menyebut potongan dan mungkin memberikan kod promo.
 3. Beri orang sampel produk anda secara percuma, atau buat hadiah. Barang percuma selalu menarik lebih banyak pelanggan, terutamanya jika ada had masa yang terlibat.
 4. Biarkan pengikut anda tahu siapa anda. Anda boleh menetapkan pautan ke halaman mengenai anda dan mendekatkannya kepada anda.
 5. Jemput orang menonton video anda, membaca blog anda, atau mendengar podcast anda. Anda boleh menggunakan salah satu format ini untuk berhubung dengan khalayak anda. Ingat bahawa tidak ada yang suka iklan terang-terangan dan generik tetapi orang senang menemui kandungan berkualiti.

Cara Menggunakan Hashtag di Bio Anda

Nasib baik, Instagram baru-baru ini menambahkan pilihan untuk memasukkan hashtag di bio anda, dan ini boleh dihubungkan. Anda juga boleh membuat pautan terus ke profil lain dengan menandainya. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Log masuk ke profil Instagram anda.

 2. Akses halaman profil anda.

 3. Cari pilihan Edit Profil.

 4. Klik Bio dan kemudian taip @ nama pengguna profil yang diinginkan atau tambahkan hashtag, bermula dengan #.

 5. Simpan perubahan.

Pengikut anda kini boleh mengklik tanda tersebut dan mereka akan diarahkan semula dengan sewajarnya. Petua pro lain adalah membuat hashtag berjenama anda sendiri, yang dapat membawa orang ke laman web anda.

Mengapa Pautan di Bio Tidak Berfungsi?

Sekiranya anda menghadapi masalah mengakses kandungan web dengan mengklik Bio Link, penyebab utamanya adalah tidak menyimpan dengan betul.

 1. Ketik ikon orang di sudut kiri bawah aplikasi

 2. Ketik ‘Edit Profil’

 3. Tarik laman web anda di penyemak imbas web dan salin pautan (hanya mengetik abc.com mungkin tidak berfungsi)

 4. Salin URL ke dalam kotak 'Laman Web'

 5. Ketik ‘Selesai’

Setelah ini selesai, pautan anda akan berubah menjadi versi yang boleh diklik. Sekiranya anda hanya memasukkan URL untuk laman web anda, URL tersebut mungkin tidak berfungsi dengan baik. Menyalin dan menempelkan URL secara langsung dari laman web anda adalah cara yang pasti untuk memastikan pautan itu tepat.

Adakah Pautan Bio Memacu Trafik?

Sekiranya anda mencari analisis Instagram, anda harus beralih ke akaun perniagaan. Analitis akan menunjukkan kepada anda berapa banyak orang yang terlibat dengan catatan, cerita dan profil anda. Walaupun tidak menunjukkan kepada anda SIAPA yang dikunjungi, ini dapat memberi anda gambaran tentang apakah taktik pemasaran anda berfungsi.

Host laman web anda juga harus memberi anda maklumat mengenai lalu lintas ke laman web anda, tetapi mungkin tidak menunjukkan dari mana asalnya lalu lintas.

Untuk beralih ke akaun Perniagaan untuk kemas kini analisis:

 1. Ketik ikon profil di sudut kiri bawah aplikasi

 2. Ketik ‘Edit Profil’

 3. Ketik ‘Tukar ke Akaun Profesional’

 4. Ketik ‘Perniagaan’

Ikuti kaedah pengesahan dan penyediaan yang disediakan oleh Instagram. Anda akan menerima e-mel setelah akaun anda ditingkatkan.

Menghubungkan Sekatan

Instagram sangat "Big Brother" ketika menyiarkan pautan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, bahkan mereka yang mempunyai akaun Perniagaan memerlukan 10,000 pengikut sebelum mereka dibenarkan menyiarkan pautan dalam kisah Instagram mereka.

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa ini berlaku, anda hanya perlu mengetahui satu perkataan untuk penjelasan - Spammer.

Berkat tindakan jahat spammer, scammers, dan bahkan troll, raksasa media sosial telah menindak kandungan yang membanjiri feed news dan merosakkan pengalaman pengguna. Sebenarnya menyenangkan bagi mereka yang menggunakan aplikasi untuk menatal dan menemui.

Bagi yang lain, seperti mereka yang berusaha menjadi Pengaruh atau menggunakan platform untuk mempromosikan barang buatan sendiri atau karya bebas mereka, ini adalah kisah yang berbeza sama sekali. Menyiarkan pautan di Bio adalah jalan penyelesaian bagi setiap pengguna.

Pautan di Taman Anda

Anda kini secara rasmi bersedia untuk membumbui bio Instagram anda. Perlu diingat bahawa, walaupun laman web laman web anda adalah pilihan pautan yang logik, anda boleh mencantumkannya dari semasa ke semasa dan meletakkan pautan untuk sesuatu yang lain. Pengikut anda mencari pelbagai dan inovasi, jadi cubalah berimaginasi dan memenuhi keperluan mereka.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found