Apakah Mod TTY dan Adakah Saya Perlu Menggunakannya?

Adakah anda pernah melihat atau mendengar mod TTY dan tertanya-tanya apa itu? Adakah anda melihat sesuatu yang disebutkan dan ingin tahu sama ada anda boleh mengambil tindakan itu, atau jika melakukannya akan memberi manfaat kepada anda? Sekiranya demikian, ‘Apakah itu mod TTY, dan adakah saya perlu menggunakannya?’ Adalah untuk anda.

Apakah Mod TTY dan Adakah Saya Perlu Menggunakannya?

Mod TTY adalah ciri telefon bimbit yang bermaksud ‘teletypewriter’ atau ‘phone text’. Teletypewriter adalah peranti yang direka untuk orang kurang upaya pendengaran atau mereka yang mengalami kesukaran untuk bercakap. Ia menerjemahkan isyarat audio menjadi perkataan dan memaparkannya untuk dilihat oleh orang itu. Peranti kemudian dapat mengekod semula balasan bertulis ke dalam audio agar pihak lain dapat mendengarnya. Sekiranya anda memerlukan mod TTY untuk penyemak imbas web di PC anda, anda boleh menggunakan tambahan atau pelanjutan.

Nota: TTY adalah singkatan yang merujuk kepada semua jenis teletypewriters. Mod TTY berkaitan dengan telefon bimbit.

Apa itu Teletypewriter?

Teletypewriters adalah teknologi kuno, tetapi mereka telah diubahsuai untuk media baru untuk terus menyediakan ciri kebolehaksesan kepada individu yang bermasalah pendengaran atau kurang upaya pertuturan. FCC memberi mandat agar telefon bimbit bersesuaian dengan teletypewriters untuk mengekalkan sambungan sebanyak mungkin, tanpa mengira keperluan kebolehaksesan; oleh itu mod TTY.

Pada asalnya, teletypewriters digunakan di bilik berita sebelum zaman telefon bimbit dan Internet. Mereka akan duduk berturut-turut, berbual sambil mencetak dan mengeluarkan banyak suara. Mesej dapat dikirim dari satu ujung negara ke ujung lain menggunakan jaringan telefon yang ada. Semasa internet, e-mel, dan telefon bimbit mengambil alih, penulis teletypew mengambil tempat duduk belakang. Mereka kini digunakan hampir secara eksklusif untuk pendengaran atau gangguan pertuturan.

Bagaimana TTY Berfungsi?

Peranti TTY adalah seperti mesin taip yang mengandungi skrin paparan kecil. Mungkin atau tidak mencetak pesan bergantung pada model yang anda gunakan. Peranti menyambung ke telefon bimbit yang serasi menggunakan kabel TTY dan pada dasarnya akan berfungsi sebagai peranti khidmat pesanan ringkas (SMS).

Anda menaip mesej anda di teletypewriter dan menyemaknya di skrin. Setelah dihantar, ia dihantar ke telefon melalui kabel TTY dan dihantar melalui pembawa anda. Bahagian penerima akan menerima mesej dan membacanya terus di telefon atau melalui teletypewriter mereka.

Mod TTY adalah teknologi lama, dan banyak orang yang mengalami masalah pendengaran atau pertuturan dapat menggunakan SMS untuk berkomunikasi. Terdapat juga teknologi IP masa nyata untuk menjadikan komunikasi lebih mudah diakses, tetapi ini memerlukan rancangan data atau talian telefon digital. Mod TTY telah dipertahankan bagi mereka yang tidak memiliki akses ke data mudah alih atau dibatasi pada saluran telefon analog. Kebolehcapaian berjalan ke depan, tetapi masih belum ada di mana-mana.

Cara Menggunakan Mod TTY

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit yang serasi, menggunakan mod TTY adalah mudah. Anda memerlukan teletypewriter, kabel TTY, dan telefon anda. Biasanya, kabel TTY akan bersambung ke bicu audio. Seterusnya, anda menghidupkan mod TTY dan pergi dari sana.

Apabila anda mengaktifkan mod TTY, fungsi telefon lain mungkin tidak berfungsi dengan betul. Bergantung pada telefon yang anda miliki, anda mungkin tidak dapat menggunakan SMS atau panggilan suara biasa ketika diaktifkan. Oleh itu, jika anda tidak menggunakan teletypewriter, masuk akal untuk mematikan tetapan agar dapat mengakses fungsi telefon anda sepenuhnya.

Biasanya terdapat empat tetapan untuk dipilih, termasuk TTY Off, TTY Full, TTY HCO, dan TTY VCO. Inilah maksud masing-masing.

TTY Mati

TTY Off agak lurus ke depan, kerana ini bermaksud TTY Mode tidak diaktifkan sama sekali. TTY Full berguna sekiranya kedua-dua pihak mengalami masalah pertuturan atau pendengaran. Ia akan menghantar dan menerima hanya dalam bentuk teks melalui teletypewriter pada setiap hujungnya.

TTY Penuh

TTY Full adalah untuk komunikasi teks sahaja, dengan dua cara tanpa komponen audio.

TTY HCO

TTY HCO adalah untuk Hearing Carry Over, yang bermaksud bahawa mesej anda dihantar melalui teks tetapi diterima sebagai audio. Sistem ini digunakan terutamanya untuk individu yang kurang upaya pertuturan. Fikirkan program teks-ke-ucapan, dan anda akan memahami maksud tetapan ini. TTY HCO berguna sekiranya pemanggil mengalami gangguan pertuturan, tetapi pihak yang dipanggil tidak. Dengan kata lain, teletypewriter akan menghantar mesej melalui teks sementara balasannya adalah audio.

TTY VCO

TTY VCO adalah untuk Voice Carry-Over, yang bermaksud anda bercakap, dan teletypewriter di hujung yang lain mengubah suaranya menjadi teks. Mesej diterima dalam bentuk teks, dan tetapan ini digunakan terutamanya untuk individu yang cacat pendengaran. Fikirkan program ucapan-ke-teks, dan anda akan memahami VCO. TTY VCO paling baik digunakan ketika pemanggil bermasalah pendengaran tetapi tidak mempunyai masalah dengan pertuturan. Pemanggil menghantar mesej melalui audio dan menerima balasan sebagai teks.

Sekiranya anda ingin berkomunikasi dengan seseorang yang mempunyai masalah pendengaran tetapi tidak mempunyai telefon yang serasi dengan TTY, anda boleh menggunakan Perkhidmatan Telekomunikasi Relay di AS. Perkhidmatan ini menawarkan bantuan 24 jam kepada sesiapa sahaja yang menghubungi 711. Operator yang terlatih akan menaip mesej lisan anda di teletypewriter mereka dan menghantarnya bagi pihak anda. Mereka kemudian akan menerjemahkan balasan ke dalam ucapan. Kedengarannya abad ke-18, tetapi ia berfungsi dengan baik, dan jika itu satu-satunya pilihan yang tersedia untuk anda, maka sangat diperlukan.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan.

Bolehkah Mode TTY Dimatikan?

Ya, arahkan ke tetapan panggilan anda dan tatal ke bawah hingga anda melihat Mode TTY, harus ada kotak centang atau beralih beralih yang anda klik atau geser untuk mematikannya.

Bagaimana Saya Menggunakan TTY Mode di Android?

  1. Navigasi ke menu Tetapan pada telefon Android anda.
  2. Seterusnya, pergi ke tetapan Panggilan.
  3. Tatal ke bawah sehingga anda melihat Mod TTY dan tandakan kotak untuk mengaktifkannya.

Itu semua yang perlu anda ketahui mengenai mod TTY. Sekiranya anda memerlukan pilihan aksesibiliti tambahan atau jika anda selalu berkomunikasi dengan seseorang yang memerlukan pertolongan, mungkin merupakan ciri penting untuk dipertimbangkan untuk telefon pintar anda yang seterusnya. Sekiranya anda tidak memerlukan bantuan tambahan atau tidak berkomunikasi secara berkala dengan seseorang yang memerlukan bantuan, anda sama sekali tidak memerlukan mod TTY.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found