Cara Mencari Kumpulan di WhatsApp

Kumpulan WhatsApp adalah kaedah terbaik untuk berkongsi berita dan menyatukan rakan dan keluarga. Mereka juga boleh menjadi sumber maklumat yang baik mengenai jenama atau blogger kegemaran anda. Tetapi jika anda baru menggunakan WhatsApp atau tidak mahir dalam bidang teknologi, anda mungkin tidak tahu bagaimana untuk menyertai kumpulan yang berbeza.

Cara Mencari Kumpulan di WhatsApp

Jangan takut. Anda telah sampai di halaman yang betul. Sama ada anda mencari dengan nama atau ID, kami akan membantu anda mencari apa yang anda cari. Selain itu, kami akan berkongsi petua untuk mencari ahli kumpulan dan pentadbir di mana-mana kumpulan WhatsApp.

Cara Mencari Kumpulan WhatsApp mengikut Nama

Mari kita jelaskan beberapa perkara terlebih dahulu. Sekiranya anda pengguna WhatsApp, anda hanya dapat mencari kumpulan peribadi atau awam di WhatsApp jika anda sudah berada di dalamnya. Sebaliknya, mustahil untuk mencari kumpulan peribadi atau awam yang bukan anda anggotai melainkan jika pentadbir menghantar jemputan kepada anda.

Sekiranya anda mencari kumpulan di WhatsApp yang sudah anda gunakan, berikut adalah cara untuk mencarinya:

 1. Buka WhatsApp pada peranti iOS atau Android anda.

 2. Ketuk ikon carian di bahagian atas skrin.

 3. Taipkan nama kumpulan yang anda cari.

 4. Hasil yang sepadan akan muncul dalam hasil.

 5. Ketik kumpulan untuk mengaksesnya.

Anda boleh mencari kumpulan yang tidak memerlukan kebenaran pentadbir untuk anda bergabung. Anda boleh melakukannya melalui aplikasi pihak ketiga. Namun, melainkan jika anda pasti dapat menemui kumpulan tertentu dengan cara ini, kami tidak mengesyorkan agar anda sering menggunakan aplikasi ini. Ramai pengguna melaporkan kebimbangan mengenai penerimaan jemputan kumpulan yang mempromosikan kandungan sensitif setelah menyertai aplikasi ini.

Sekiranya anda baik-baik saja dengan ini, teruskan langkah di bawah.

Pengguna iPhone atau iPad

WhatsApp membolehkan pengguna iPhone dan iPad menyambung ke aplikasi pihak ketiga untuk meneroka pelbagai kumpulan awam dan bergabung dengan mereka tanpa jemputan. Sebelum memasang aplikasi ini, perhatikan bahawa sumbernya tidak selalu boleh dipercayai. Salah satu aplikasi paling popular di App Store untuk mencari kumpulan WhatsApp adalah "Groups for WhatsApp." Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke App Store dan cari aplikasi "Groups for WhatsApp".
 2. Pasang aplikasi pada iPhone atau iPad anda.

 3. Buka aplikasi dan sambungkan akaun WhatsApp anda dengannya.

 4. Cari kumpulan yang ingin anda sertai. Anda boleh memilih antara kategori yang berbeza dan juga kumpulan aktif baru-baru ini.

 5. Ketuk butang "Gabung" untuk masuk.

Pengguna Telefon atau Tablet Android

Pengguna Android boleh memilih dari pelbagai aplikasi di Google Play Store yang menawarkan pangkalan data hingga banyak kumpulan WhatsApp untuk bergabung. Pilihan dengan pilihan kumpulan terbesar adalah "Whats Pautan Kumpulan Sosial."

 1. Pergi ke Google Play Store dan muat turun aplikasi "Whats Social Group Links". Ini adalah salah satu daripada beberapa aplikasi yang sebenarnya mempunyai penilaian yang baik.
 2. Pasang aplikasi dan lancarkannya.

 3. Pautkan akaun WhatsApp anda dengan mengikuti arahan di skrin.
 4. Cari kumpulan yang ingin anda sertai. Anda boleh menyusunnya mengikut kategori seperti pendidikan, lucu, permainan, sukan, dll.

 5. Ketuk "Sertai" untuk menyertai kumpulan yang anda mahukan.

Untuk Pengguna PC

Sekiranya anda menggunakan WhatsApp di PC, terdapat beberapa laman web hebat yang secara eksplisit dibuat untuk menghantar pautan ke kumpulan WhatsApp untuk semua orang bergabung. Cukup buat carian Google untuk istilah seperti "Pautan kumpulan WhatsApp," "Kumpulan WhatsApp untuk bergabung," atau ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Pergi ke laman web Pautan Kumpulan WhatsApp.

 2. Pilih topik kumpulan untuk kumpulan yang anda ingin cari.

 3. Klik "Sertai kumpulan WhatsApp."

Semasa anda melayari laman web, anda akan melihat senarai pautan jemputan kumpulan terkini, dan juga pautan yang disusun mengikut kategori. Gunakan kekunci "Ctrl + F" atau "Command + F" untuk mencari kumpulan yang anda mahukan.

Kaedah Alternatif untuk Mencari Kumpulan WhatsApp

Terdapat banyak cara untuk mencari kumpulan WhatsApp dalam talian. Selain laman web seperti WhatsApp Group Links, anda boleh menggunakan rangkaian sosial dan forum untuk meningkatkan carian anda. Contohnya, pergi ke Facebook dan cari "Kumpulan WhatsApp", kemudian pilih penapis "Kumpulan". Anda boleh melakukan penyelidikan serupa di platform seperti Tumblr atau Reddit.

Cara Mencari ID Kumpulan WhatsApp

Mencari ID kumpulan WhatsApp adalah mudah jika anda adalah pentadbir kumpulan. Jika tidak, anda harus meminta pentadbir melakukan perkara berikut untuk anda:

 1. Buka WhatsApp pada peranti Android atau iOS anda.

 2. Navigasi ke kumpulan ID yang anda mahu cari.

 3. Buka bahagian "Maklumat Kumpulan" dengan mengetuk nama kumpulan di bahagian atas skrin.

 4. Ketuk pada pilihan "Jemput melalui pautan".
 5. Bahagian akhiran pautan adalah ID kumpulan. Anda boleh menyalin dan berkongsi pautan ID kumpulan atau membuat kod QR agar orang dapat mengimbas dan bergabung.

Cara Mencari Pentadbir Kumpulan WhatsApp

Mungkin anda baru sahaja menyertai kumpulan WhatsApp dan ingin menghubungi atau melihat siapa pentadbirnya. Agak mudah untuk mencari pemilik kumpulan itu di WhatsApp. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Buka WhatsApp pada peranti Android atau iOS anda.

 2. Navigasi ke kumpulan yang ingin anda temui pentadbirnya.

 3. Buka halaman "Maklumat Kumpulan" dengan mengetuk nama kumpulan di bahagian atas skrin.

 4. Lihat senarai ahli dengan menatal halaman.

 5. Pentadbir kumpulan akan mempunyai kotak "Pentadbir Kumpulan" kecil di sebelah nama mereka. Mereka biasanya diletakkan di hadapan pengguna lain di bahagian atas senarai. Terdapat banyak pentadbir, jadi jangan terkejut melihat beberapa nama dengan lencana pentadbir.

Cara Mencari Ahli Kumpulan WhatsApp

Mencari ahli kumpulan dalam kumpulan WhatsApp sangat mudah. Anda hanya perlu membuka halaman "Maklumat Kumpulan" dan menelusurinya. Sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut, ikuti arahan yang lebih terperinci di bawah:

 1. Lancarkan WhatsApp pada telefon pintar anda.

 2. Ketik utas kumpulan yang anda mahu cari ahli.

 3. Ketuk nama kumpulan di bahagian atas skrin untuk membuka halaman "Maklumat Kumpulan".

 4. Tatal ke bawah ke bahagian "Peserta".

Anda akan dapat melihat berapa banyak ahli kumpulan dalam kumpulan itu dan juga siapa mereka. Pentadbir kumpulan akan menunjukkan terlebih dahulu dengan lencana "Pentadbir" di sebelah nama mereka. Anggota yang selebihnya akan mengikut susunan abjad. Sekiranya anda ingin mencari ahli kumpulan tertentu, ketuk pilihan carian di sebelah senarai peserta. Cari sahaja orang itu dengan nombor telefon atau nama pengguna.

Menavigasi Kumpulan WhatsApp

WhatsApp adalah tempat yang bagus untuk menyertai kumpulan dan lebih dekat dengan rakan dan keluarga anda. Sekiranya anda berminat untuk menyertai kumpulan awam, anda juga boleh mendapatkannya. Perhatikan bahawa aplikasi ini tidak mempunyai enjin carian terbina dalam untuk mencari yang terakhir. Anda harus menggunakan aplikasi pihak ketiga atau pangkalan data dalam talian.

Mudah-mudahan, setelah membaca artikel ini, anda dapat menemui mana-mana kumpulan di WhatsApp yang anda mahukan. Anda juga harus mengetahui cara mencari pentadbir kumpulan, ID kumpulan, dan ahli kumpulan.

Adakah anda menggunakan mana-mana sumber pihak ketiga untuk mencari kumpulan WhatsApp awam? Kumpulan apa yang biasanya anda sertai? Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.9004

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found