Cara Menukar Nombor Telefon Anda di WhatsApp

Sekiranya anda merancang untuk menukar nombor telefon anda, anda mungkin tertanya-tanya apa yang akan berlaku pada akaun WhatsApp anda. Oleh kerana akaun WhatsApp anda dipautkan ke nombor telefon anda, penting untuk memperbaruinya apabila anda menukar nombor atau telefon anda. Sekiranya tidak, anda mungkin kehilangan keseluruhan sejarah sembang WhatsApp dan jenis data penting yang lain.

Cara Menukar Nombor Telefon Anda di WhatsApp

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar nombor WhatsApp anda, sama ada anda merancang untuk mendapatkan telefon baru atau tidak. Kami juga akan menjawab beberapa soalan umum mengenai menukar nombor WhatsApp anda.

Cara Menukar Nombor WhatsApp Tanpa Mendapatkan Telefon Baru

Kadang kala, anda menukar nombor anda tanpa mendapatkan telefon baru. Mengubah nombor telefon anda biasanya tidak menimbulkan masalah dengan aplikasi yang anda daftarkan untuk menggunakan e-mel anda. Namun, itu mungkin tidak berlaku jika aplikasi dihubungkan secara langsung ke nombor telefon anda, seperti WhatsApp dan Viber.

Berita baiknya ialah WhatsApp mencipta ciri untuk situasi seperti ini. Ia dipanggil ciri Ubah Nombor, dan anda boleh menggunakannya apabila anda mendapat nombor baru dan telefon baru. Apabila anda menggunakan fitur Change Number, semua maklumat akaun anda akan dipindahkan ke nombor baru anda. Bukan sahaja semua sembang kumpulan dan individu anda akan disimpan, tetapi gambar profil dan nama anda juga akan tetap sama.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeluarkan kad SIM lama anda dan memasukkan yang baru ke dalam peranti anda. Setelah anda yakin bahawa anda dapat menerima mesej dan menjawab panggilan telefon dengan nombor baru anda, inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Lancarkan WhatsApp.

 2. Pergi ke "Tetapan" di sudut kanan bawah skrin anda.

  Catatan: Jika anda memiliki iPhone, tab "Tetapan" terletak tepat di skrin utama anda. Sekiranya anda pengguna Android, pertama-tama anda harus mengetuk tiga titik di sudut kanan atas skrin anda, dan kemudian menuju ke "Tetapan".

 3. Teruskan ke "Akaun".

 4. Ketuk pilihan "Ubah Nombor Telefon".

 5. Pergi ke "Seterusnya" di sudut kanan atas.

 6. Taipkan kod negara dan nombor telefon lama anda di medan pertama.

 7. Taipkan kod negara dan nombor telefon baru anda di medan kedua.

 8. Pilih "Seterusnya."

  Pada ketika ini, anda dapat memilih apakah akan memberitahu kenalan WhatsApp anda bahawa anda telah menukar nombor telefon anda. Terlebih lagi, anda boleh memilih kenalan mana yang akan diberitahu oleh WhatsApp - semua kenalan, kenalan yang anda bual, dan ubahsuaian.

 9. Ketuk tanda semak apabila anda selesai.
 10. Pilih "Selesai."

Langkah seterusnya adalah mengesahkan nombor telefon baru anda. Begini caranya:

 1. Buka WhatsApp.

 2. Ketik "Setuju dan Teruskan" setelah anda membaca Terma dan Syarat.

 3. Masukkan kod negara anda dan nombor telefon baru.

 4. Pilih "Seterusnya."

 5. Ketuk "OK" untuk mengesahkan bahawa nombor telefon betul.

 6. WhatsApp akan menghantar kod pengesahan 6 digit ke nombor baru anda. Salin kod dari SMS dan tampal ke medan.

Perlu diingat bahawa setelah anda menggunakan fitur Change Number, anda tidak akan dapat membuat asal perubahan ini. Sebaik sahaja anda memindahkan ke akaun WhatsApp baru, yang lama akan dipadamkan secara automatik. Dengan kata lain, kenalan WhatsApp anda tidak dapat mencari nombor telefon lama anda dalam senarai kenalan mereka.

Cara Menukar Nombor WhatsApp pada Telefon Baru

Sekiranya anda merancang untuk menukar nombor telefon dan telefon anda, maka ada beberapa langkah tambahan yang perlu anda lakukan. Sebelum kita mengetahui perincian tentang menukar nombor WhatsApp anda, ada satu perkara yang harus anda perhatikan. WhatsApp hanya akan membiarkan anda menyimpan sejarah sembang jika anda beralih ke jenis peranti yang sama. Contohnya, jika anda beralih dari iPhone ke iPhone, atau dari Android ke Android.

Mendapatkan jenis telefon yang berbeza bermaksud bahawa anda dapat membuat perbincangan individu dan kumpulan, serta tetapan, foto profil anda, dan nama anda. Walau bagaimanapun, sejarah sembang anda akan dipadamkan secara automatik. Sekiranya anda mendapat jenis telefon yang sama, anda mempunyai pilihan untuk memindahkan sejarah sembang anda ke akaun baru anda.

Cara Membuat Sandaran Sejarah Sembang WhatsApp Anda

Kaedah terbaik untuk memindahkan sejarah sembang di WhatsApp adalah dengan Google Drive dan iCloud. Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai akaun Google Drive / iCloud, ruang yang cukup untuk membuat sandaran, dan sambungan internet yang stabil.

Untuk membuat sandaran sejarah sembang anda di Whatsapp pada Android, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Whatsapp di telefon lama anda.

 2. Ketuk tiga titik di sudut kanan atas, dan pergi ke "Tetapan."

 3. Teruskan ke "Sembang."

 4. Pilih "Sandaran Sembang."

 5. Ketik "Sandarkan ke Google Drive."

 6. Untuk "Frekuensi Sandaran", pilih seberapa kerap anda mahu sejarah sembang anda disandarkan.

 7. Pilih akaun Google yang ingin anda gunakan untuk membuat sandaran sejarah sembang WhatsApp anda.

 8. Pilih "Sandarkan."

Akan memerlukan sedikit masa untuk seluruh riwayat sembang WhatsApp anda disandarkan ke Google Drive. Sebaiknya gunakan sambungan Wi-Fi yang kuat untuk melakukan ini, bukannya rangkaian data selular anda. Pemindahan akan lebih cepat, dan anda akan mengelakkan caj data tambahan.

Untuk membuat sandaran sejarah sembang WhatsApp anda pada iPhone, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka WhatsApp dan pergi ke "Tetapan."

 2. Teruskan ke "Sembang."

 3. Ketik pada "Chat Backup" dari menu.

 4. Pilih pilihan "Sandarkan Sekarang".

Beri beberapa minit. Sejarah sembang WhatsApp anda akan disandarkan ke akaun iCloud anda. Pilihan lain yang anda ada ialah mengaktifkan ciri Autosandar. Ini akan membuat sandaran data dan sejarah sembang anda setiap hari / mingguan / bulanan.

Cara Menukar Nombor WhatsApp pada Telefon Baru

Sekarang setelah anda membuat sandaran sejarah sembang WhatsApp anda, inilah masanya untuk menukar telefon anda. Sebaik sahaja anda memasang WhatsApp di telefon baru anda, menggunakan ciri Tukar Nombor, dan mengesahkan nombor telefon baru anda, inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Ketuk "Benarkan" untuk memberi WhatsApp akses ke kenalan anda.

 2. Pilih "Izinkan" sekali lagi, sehingga WhatsApp mempunyai izin untuk mengakses foto, media, dan fail anda.

 3. Ketuk "Pulihkan" untuk memulihkan sejarah sembang anda dari telefon lama anda.

 4. Tunggu beberapa minit. Pilih "Teruskan."

 5. Pilih seberapa kerap anda ingin membuat sandaran data WhatsApp anda.

 6. Pilih akaun Google / iCloud yang anda gunakan untuk membuat sandaran anda.

Jangan lupa memadamkan WhatsApp di telefon lama anda. Sekiranya anda tidak menghapus akaun Whatsapp yang dikaitkan dengan nombor telefon lama anda, dan anda mengaktifkan akaun WhatsApp baru dengan nombor telefon baru anda, yang lama akan dihapus secara automatik selepas 45 hari.

Sebaiknya hapus semua data anda dari telefon lama apabila anda sudah siap untuk mula menggunakan yang baru. Dengan begitu, anda akan menyimpan semua data anda dengan selamat.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya menukar nombor saya dalam satu kumpulan WhatsApp sahaja?

Setelah anda menukar nombor WhatsApp anda, ia akan menjadi nombor yang sama untuk setiap kenalan yang anda miliki. Oleh kerana kenalan WhatsApp diimport dari senarai kenalan di telefon anda, mereka dapat melihat nombor telefon anda, dan anda dapat melihat nombor mereka. Selain itu, tidak mungkin mempunyai dua atau lebih nombor telefon untuk kenalan dan kumpulan yang berbeza di WhatsApp.

Sebaik sahaja anda menukar nombor WhatsApp anda, kenalan anda di WhatsApp tidak akan dapat melihat nombor telefon lama anda.

Adakah kenalan saya akan diberitahu jika saya menukar nombor WhatsApp saya?

Apabila anda menukar nombor telefon anda, WhatsApp memungkinkan anda memilih kenalan mana yang akan diberitahu. Anda boleh memilih sama ada semua kenalan anda akan diberitahu, hanya kenalan yang anda berinteraksi, atau hanya kenalan yang anda mahukan.

Walau bagaimanapun, semua sembang kumpulan anda akan diberitahu secara automatik bahawa anda telah menukar nombor telefon anda.

Sekiranya saya menukar nombor saya, adakah saya akan menyimpan sejarah sembang saya?

Berita baiknya ialah sejarah sembang anda akan tetap tersedia di telefon anda apabila anda menukar nombor telefon anda. Anda hanya perlu membuat sandaran dan memulihkan sejarah sembang WhatsApp anda apabila anda mendapat telefon baru.

Terlebih lagi, jika anda beralih ke jenis telefon yang berbeza (dari Android ke iPhone, atau sebaliknya), anda tidak akan dapat mengekalkan sejarah sembang WhatsApp anda. Sebaliknya, anda dapat memindahkan jenis data lain, seperti gambar profil, nama WhatsApp, tetapan, sembang kumpulan, dan sembang individu.

Terus Menggunakan WhatsApp Dengan Nombor Baru Anda

Terdapat langkah-langkah tertentu yang perlu anda ambil semasa menukar nombor telefon anda. Mengemas kini akaun WhatsApp anda adalah salah satunya. Dengan ciri Tukar Nombor, anda akan dapat menukar nombor telefon anda dalam beberapa minit lagi. Sekiranya anda merancang untuk menukar telefon anda juga, maka anda perlu menyandarkan sejarah sembang anda untuk mengembalikannya pada peranti baru anda.

Adakah anda pernah menukar nombor telefon anda di WhatsApp sebelum ini? Adakah anda menjalani langkah yang sama seperti yang dinyatakan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found