WhatsApp Diretas, Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan

WhatsApp adalah salah satu aplikasi pesanan paling popular di sekitar. Apa yang membuatnya begitu terkenal ialah aplikasi mudah alih pertama yang menawarkan pesanan percuma. Ia bahkan telah membayangi SMS, kerana pengguna tidak perlu lagi risau tentang jumlah watak.

WhatsApp Diretas, Inilah Yang Harus Dilakukan

Perkara lain yang tidak perlu dibimbangkan pengguna adalah nama pengguna. WhatsApp tidak memerlukannya. Ia menghubungkan ke nombor telefon bimbit anda, jadi anda akan muncul kepada pengguna lain dengan nama yang sama yang mereka tetapkan dalam senarai kenalan mereka.

Malangnya, penggodam dapat menyusup masuk ke akaun WhatsApp anda. Apabila ini berlaku, anda mungkin tertanya-tanya apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kembali akaun anda dan mendapatkannya untuk mengelakkan masalah di masa hadapan. Artikel ini akan mengajar anda apa yang harus dilakukan sekiranya akaun anda terganggu dan membantu anda melindunginya pada masa akan datang.

Telefon WhatsApp

Cara Memberitahu jika Akaun Anda Dikompromikan

Salah satu petunjuk utama bahawa akaun WhatsApp anda terganggu adalah melihat kenalan yang bukan milik anda. WhatsApp sangat intuitif sehingga akan menambahkan kenalan anda semasa anda log masuk pada peranti baru. Tanda lain adalah, tentu saja, mesej yang anda tidak hantar. Sekiranya anda membuka WhatsApp dan melihat mesej yang mencurigakan, seseorang mungkin menggunakan akaun anda.

Tanda kisah lain dari akaun WhatsApp yang dikompromikan adalah komunikasi ganjil dari syarikat. Contohnya, anda mungkin telah menerima e-mel mengenai perubahan pada akaun anda. Sekiranya anda menerima sesuatu seperti ini, ada baiknya anda bertindak sekarang.

Terakhir, syarikat itu sendiri mungkin telah diretas. Situasi ini biasanya merupakan serangan skala besar yang menjejaskan data pengguna. Malangnya, tidak ada cara yang bagus untuk mengesan jenis aktiviti ini. Tetapi, WhatsApp akan menghantar pemberitahuan kepada anda bahawa akaun anda mungkin telah dikompromikan.

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut cara mengenali aktiviti yang mencurigakan di Snapchat.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Akaun WhatsApp Anda Diretas

Penggodam

Sekarang setelah anda menemui cara untuk mengetahui apakah akun anda diretas, sekarang saatnya untuk belajar bagaimana mengambil tindakan. Ingat, anda ingin bertindak pantas untuk melindungi maklumat peribadi anda dan mendapatkan kembali kawalan akaun anda.

1. Maklumkan Kenalan Anda

Salah satu penipuan terbaru yang kami lihat pada tahun 2021 adalah penggodam meminta kod pengesahan sambil berpura-pura menjadi kenalan anda. Kerana ciri keselamatan WhatsApps, semua yang anda perlukan adalah nombor telefon dan kod pengesahan untuk log masuk.

Apabila seseorang menjejaskan akaun WhatsApp anda, mereka kini dapat mengirim mesej ke kenalan anda yang menyatakan bahawa syarikat itu menghantar kod pengesahan anda dan mendapatkan akses ke akaun mereka. Itulah sebabnya salah satu perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah menghantar mesej kepada rakan dan keluarga anda, memberitahu mereka bahawa anda kehilangan akses ke akaun anda. Tindakan ini menghalang eksploitasi akaun anda dan yang lain.

Sebab lain anda ingin memberitahu kenalan anda bahawa anda tidak mempunyai akses ke akaun WhatsApp anda adalah kerana mereka mungkin mencari maklumat peribadi anda. Dari nombor perbankan anda ke alamat e-mel anda, penggodam dengan bijak akan berusaha mendapatkan sebanyak mungkin akses ke maklumat peribadi anda.

2. Jangan Log Keluar dan Log Masuk Jika Anda Menerima Kod Pengesahan

Walaupun ini kelihatan agak aneh, salah satu kaedah yang digunakan penggodam adalah kod pengesahan untuk mengunci anda sehingga mereka dapat memperoleh akses. Tindakan ini berfungsi kerana WhatsApp hanya membenarkan begitu banyak kod pengesahan dihantar dalam satu masa. Apabila penggodam menggunakan semua percubaan anda, anda perlu menunggu 12 jam untuk menerima yang lain. Tetapi, penggodam lebih bersedia daripada anda, jadi mereka akan mendapatkan kod dan log masuk ke akaun anda. Mereka berkesan mengurung anda.

Sekiranya anda menerima banyak teks WhatsApp dengan kod pengesahan, lebih baik mengabaikannya. Terus gunakan akaun WhatsApp anda seperti biasa.

Soalan Lazim WhatsApp yang digodam

Bolehkah penggodam melihat mesej saya?

Tidak. Menurut WhatsApp, semua mesej disimpan di peranti anda dan bukan dalam perkhidmatan awan. Sekiranya seseorang mendapat akses yang tidak sah ke akaun anda, mereka tidak akan melihat perbualan anda sebelumnya.

Bagaimana saya tahu jika akaun WhatsApp saya digodam?

Pertama, periksa sama ada jangka hayat bateri anda telah menurun dengan ketara. Sekiranya demikian, ini mungkin merupakan petanda.

Lihat apakah jumlah data internet yang digunakan oleh telefon anda telah meningkat tanpa alasan. Sekiranya demikian, ada kemungkinan anda diretas.

Seperti yang mungkin sudah anda ketahui, suhu telefon anda meningkat jika berada di bawah tekanan yang meningkat. Namun, jika anda tidak menggunakan aplikasi besar dan banyak sumber daya, sekurang-kurangnya pada masa ini, dan telefon anda memanas, anda harus mempertimbangkan spyware sebagai kemungkinan tersangka.

Apa lagi yang boleh saya lakukan sekiranya akaun WhatsApp saya digodam?

Selain memberi tahu rakan dan keluarga tentang peretasan dan terus masuk ke WhatsApp ketika menerima kod pengaktifan, adalah idea yang baik untuk mematikan WhatsApp Web.

Terdapat pilihan berlabel "Log keluar dari semua komputer" yang harus anda gunakan. Fitur ini juga mempunyai senarai peranti di mana anda terakhir menggunakan akaun anda sehingga anda dapat melihat apakah anda tidak mengenalinya. Satu-satunya masalah dengan kaedah ini ialah ia berdasarkan pada pelayan yang anda sambungkan, dan VPN juga mengirim maklumat lokasi yang salah. Walau apa pun, perincian lokasi boleh menjadi tanda pasti pengguna yang tidak sah di akaun anda, terutamanya apabila anda mengesahkan tempat anda log masuk berdasarkan apa yang dihantar oleh peranti anda sebagai maklumat.

Loker aplikasi adalah pertimbangan tambahan, membantu anda mengunci aplikasi apa pun di telefon pintar anda. Dengan cara ini, penggodam perlu membuka kunci telefon anda sebelum menyerangnya lebih jauh. Terdapat juga loker yang ditujukan khusus untuk WhatsApp.

Akhir sekali, cuba aktifkan pengesahan dua langkah dalam tetapan Akaun untuk lapisan perlindungan tambahan.

Perkara yang Perlu Tahu untuk Masa Depan

Terlepas dari kisah seram mengenai penggodaman, anda dapat mencegah banyak serangan penggodam. Dalam kebanyakan kes, kami tanpa sengaja memberi akses kepada peretas ke peranti kami ketika kami membuka mesej yang dijangkiti atau beberapa isi kandungan yang dikirim dari sumber yang mencurigakan.

Sekiranya anda pernah menerima mesej dari nombor yang tidak diketahui atau pautan yang mencurigakan, pastikan untuk tidak membukanya. Perkara yang sama berlaku untuk pemasangan aplikasi. Anda harus menyekat semua pemasangan dari sumber yang tidak diketahui. Play Store mempunyai pilihan yang membolehkan anda melakukan ini.

Rangkaian awam dan tidak selamat adalah perkara lain yang harus anda gunakan dengan berhati-hati. Rangkaian di tempat awam sering terbuka dan oleh itu harus dielakkan kerana ini akan mengurangkan risiko diretas.

Sekiranya semuanya gagal, yang terbaik adalah mengunci WhatsApp di telefon anda dengan loker aplikasi atau hanya mematikan akaun WhatsApp anda.

Biarkan Orang Lain Tahu

Sekiranya anda mengetahui bahawa anda telah diretas sebelum seseorang bertanya tentang aktiviti pelik dari akaun anda, pastikan untuk memberitahu mereka dan hantarkannya di seberapa banyak rangkaian sosial yang anda boleh. Juga, jangan lupa untuk melaporkan masalah ini ke WhatsApp, kerana kemungkinan besar mereka akan membantu anda mengambil tindakan selanjutnya.

Apabila semua sudah selesai dan selesai, anda mungkin tidak perlu terlalu risau. Kemungkinan besar, anda bukan sasaran utama serangan ini, sekurang-kurangnya jika anda tidak memberikan terlalu banyak maklumat di media sosial. Cuba kongsi lebih sedikit dan hanya fokus pada aspek sosial aplikasi ini. Juga, jangan lupa untuk mengambil tindakan pencegahan, seperti mengunci WhatsApp, hanya demi keselamatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found