Bagaimana Mengetahui Berapa Banyaknya Bekalan Kuasa yang Digunakan oleh Komputer

Membangunkan komputer sendiri, atau bahkan menaik taraf komputer, tidak sukar, tetapi anda memerlukan sekurang-kurangnya pemahaman asas tentang bagaimana semua bahagian itu bersatu. Untuk membina atau menaikkannya, anda perlu memahami kad video apa yang sesuai dengan papan induk anda, jenis soket pemproses yang sesuai dengan papan induk anda, dan yang paling penting, berapa banyak kuasa yang diperlukan untuk memastikan semua itu berjalan. Bagaimanapun, jika anda tidak membeli bekalan kuasa yang betul, komputer anda tidak akan dapat berfungsi sama sekali. Dengan bekalan kuasa yang salah dipasang, hidupkan PC anda, dan ia akan segera dimatikan.

Bagaimana Mengetahui Berapa Banyaknya Bekalan Kuasa yang Digunakan oleh Komputer

Oleh itu, bagaimana anda memberitahu apa bekalan kuasa yang anda ada pada sistem anda? Sekiranya anda membina PC, bagaimana anda memberitahu berapa watt anda akan perlu terus berjalan? Atau, jika anda menaik taraf komponen PC, adakah anda juga perlu meningkatkan bekalan kuasa untuk mengambil kira penambahan kuasa? Ini semua soalan yang akan kita bahas di bawah. Mari selam!

Menentukan Keluaran Bekalan Kuasa Semasa Anda

Dalam kebanyakan kes, untuk mengetahui saiz bekalan kuasa yang anda miliki, anda perlu membuka casing PC anda. Itu biasanya hanya beberapa skru di bahagian belakang sistem, dan kemudian sisi mudah meluncur. Kemudian, anda hanya perlu melihat dan melihat apa itu bekalan kuasa anda. Bekalan kuasa itu sendiri biasanya memberitahu anda dengan label di salah satu sisinya yang memberi anda beberapa spesifikasi umum. Biasanya anda akan melabelkan lajur yang bertuliskan LOAD MAX: 500W, atau apa sahaja model bekalan kuasa anda. Sekiranya anda tidak melihatnya, nombor model selalu ada pada label tersebut, yang memudahkan pencarian dalam talian dan mencari dengan carian Google yang mudah.

Sekiranya anda tidak melihat labelnya, maka itu mungkin di sisi bekalan kuasa yang tidak kelihatan. Semua bekalan kuasa mempunyai label pengenalan, seperti yang dikehendaki oleh UL - sebelumnya disebut sebagai Underwriters Laboratories. Walaupun begitu, untuk mencari label, anda perlu melepaskan bekalan kuasa dari sistem anda dengan berhati-hati. Sebelum meneruskan mengeluarkannya dari PC anda, pastikan semua daya terputus dari sistem - anda bahkan tidak mahu ia terpasang ke stopkontak dinding atau jalur kuasa. Sebagai langkah keselamatan, pastikan menghidupkan bekalan elektrik ke MATI kedudukan juga. Ini biasanya dilambangkan dengan O ikon, sama ada di bahagian belakang casing, atau pada bekalan kuasa itu sendiri di dalam casing.

Setelah mengeluarkan bekalan kuasa, anda akan melihat label di bahagian yang tidak kelihatan. Sekiranya tidak, kami tidak mengesyorkan meletakkan semula bekalan kuasa itu di komputer anda - bekalan kuasa tanpa label berbahaya untuk digunakan, dan merupakan tanda komponen berkualiti rendah yang berpotensi menggoreng semua bahagian komputer anda.

Malangnya, secara amnya anda tidak dapat mengetahui jenis bekalan kuasa yang anda miliki melalui perisian. Ini kerana kebanyakan bekalan kuasa tidak pintar, yang bermaksud anda tidak boleh menggunakan perisian untuk meningkatkan spesifikasinya.

Adakah Anda Perlu Meningkatkan Bekalan Kuasa jika Anda Meningkatkan Bahagian?

Sekiranya anda menaik taraf komponen pada komputer anda menjadi sesuatu yang lebih berkuasa, anda mungkin atau mungkin tidak memerlukan bekalan kuasa baru. Sekiranya anda sudah mempunyai bekalan kuasa yang mempunyai kapasiti lebih banyak daripada yang anda perlukan, anda bagus. Walau bagaimanapun, anda selalu ingin memastikan bahawa anda tidak melebihi keluaran yang disyorkan oleh bekalan kuasa anda. Oleh itu, anda disyorkan untuk memeriksa semula berapa banyak muatan maksimum bekalan kuasa anda - ikuti langkah-langkah di atas - dan kemudian membuat, katakanlah, kad video anda tidak meletakkan anda di puncak.

Itulah sebabnya, sebagai peraturan umum ketika membuat PC atau menaikkan bekalan kuasa, untuk PSU, disarankan untuk mendapatkan yang 150W melebihi permintaan anda.

Bagaimana saya tahu berapa watt yang saya perlukan semasa membeli bekalan kuasa?

Dan sekarang kita sampai pada bahagian yang paling sukar untuk membeli bekalan kuasa. Berapa watt - atau Max Load - yang diperlukan oleh bekalan kuasa anda? Itu bukan sesuatu yang dapat kita jawab kerana akan menjadi kes yang berbeza bagi setiap PC di luar sana. Nasib baik, terdapat sebilangan kecil alat dalam talian percuma dan persamaan yang akan membantu anda mencari watt yang anda perlukan.

Menggunakan Persamaan

Persamaan asas untuk mengira jumlah daya, atau watt, adalah P = I x V. Secara sederhana, persamaan ini ialah Daya = Amps x Voltan. Jadi, jumlah watt yang diperlukan akan sama dengan jumlah amp kali ganda volt bahagian yang digunakan, iaitu GPU, HDD / SSD, Pemacu Optik, dll.

Menggunakan Alat Dalam Talian untuk Mengira Watt untuk Bekalan Kuasa

Kalkulator Bekalan Kuasa OuterVision dan PCPartsPicker akan membantu anda menentukan watt bekalan kuasa yang anda perlukan. Cara kerja ini ialah memasukkan komponen PC yang ada di PC anda - atau bahagian PC yang anda rancangkan untuk membeli - dan kemudiannya akan mengira daya tarikan semua komponen tersebut. Kemudian, ia akan memberitahu anda berapa watt yang anda perlukan dalam bekalan kuasa anda, berdasarkan tarikan kuasa komponen tersebut. Sebagai bonus tambahan, PCPartsPicker dapat menunjukkan kepada anda jika anda membina mesin dengan semua komponen yang serasi sehingga anda tidak membeli perkakasan yang salah semasa pembuatan PC anda.

Sekarang anda tahu berapa watt yang anda perlukan, anda sudah bersedia untuk keluar dan membeli bekalan kuasa baru (atau tetap dengan yang lama, bergantung pada hasil anda)! Namun, ada satu perkara lagi yang perlu diingat….

Jauhi Beberapa Pengilang

Membeli bekalan kuasa tanpa mengetahui apa-apa tentang mereka dan pengeluar yang membinanya adalah seperti bermain Roulette Rusia. Bukan permainan yang anda mahu mainkan, terutamanya jika anda mempunyai komponen yang sangat mahal di mesin anda. Sejujurnya ada bekalan elektrik yang mematikan, dan harus dielakkan dengan apa cara sekalipun. Bekalan kuasa boleh menjadi hidup atau mati mesin anda.

Oleh itu, bagaimana anda tahu jenama atau pengeluar bekalan kuasa yang hendak dibeli? Kami telah melakukan beberapa usaha untuk anda, dan telah menyusun senarai semua jenama untuk menjauhkan diri, dan juga menunjukkan kepada anda beberapa jenama teratas yang boleh anda percayai. Seperti biasa dengan perkara seperti ini, peraturan "anda mendapat apa yang anda bayar" dapat dipatuhi di sini.

Pembekal untuk Jauhkan Dari

Sama seperti isu berlakunya bateri sub-standard dan palsu, anda juga perlu berhati-hati dengan bekalan kuasa dan pembekal tertentu.

 • Diablote
 • Apevia
 • Coolmax
 • Logis
 • Berkilau
 • Raidmax
 • NZXT
 • Enermax
 • Cougar
 • Bitfenix
 • FSP

Walaupun bukan senarai yang komprehensif, ini akan membantu mengarahkan anda ke arah yang betul. Ingat, perlu disemak ulasan, laman web, dan lembaran data mana-mana PSU yang anda memutuskan untuk membeli, bagaimanapun, anda mempunyai data kritikal yang dilampirkan pada peranti ini.

Pembekal Teratas yang Boleh Anda Percayai (mengikut pesanan)

Di tengah-tengah lautan bahagian yang boleh dipersoalkan dan pengeluaran palsu, sukar untuk mengetahui siapa yang boleh dipercayai dan yang asli. Berikut adalah senarai yang diharapkan dapat melayani anda, sudah pasti kami berjaya pada masa lalu.

 • Seasonik
 • XFX
 • Kuasa Super
 • EVGA
 • Corsair
 • Tuan yang lebih sejuk
 • Antec

Dan seperti biasa, jika anda tidak melihat label atau semacam pengenalan pada bekalan kuasa anda, jangan letakkan di PC anda! Sekiranya anda mendapatkannya tanpa pengenalan diri dari salah satu jenama teratas - hantar semula dan mereka dengan senang hati akan menghantar anda melalui jenama baru.

Penutup

Seperti yang anda lihat, mengetahui bekalan kuasa apa yang anda miliki - serta berapa banyak watt yang anda perlukan untuk PC yang baru dibina atau bahagian yang ditingkatkan - boleh menjadi tugas yang cukup. Syukurlah, mengetahui berapa banyak yang anda perlukan tidak sesukar seperti dulu. Sekarang, kami mempunyai pangkalan data besar bahagian komputer di mana kami dapat menambahkan beban kuasa mereka dengan mudah melalui keajaiban perisian.

Adakah anda mempunyai bekalan kuasa yang anda sedia untuk semua keperluan kuasa anda? Apa itu? Mulakan perbualan di bahagian komen di bawah - kami ingin mendengar daripada anda!

Recent Posts