Mengapa Mesej Saya Hanya Satu Tandakan di WhatsApp?

Sekiranya anda baru menggunakan WhatsApp, anda mungkin bingung dengan semua tanda kelabu dan biru ini. WhatsApp menggunakan sistem itu untuk memberitahu anda sama ada mesej anda dihantar dan sama ada orang lain telah membacanya atau tidak. Setelah anda memahami bagaimana sistem ini berfungsi, anda akan dapat mengesan apa yang berlaku dengan mesej anda.

Mengapa Mesej Saya Hanya Satu Tandakan di WhatsApp?

Ciri ini menjadikan komunikasi lebih mudah dan diperkenalkan untuk mengelakkan kemungkinan salah faham. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari segala-galanya mengenai kutu WhatsApp dan akhirnya memahami apa maksud satu kutu.

Mengapa Mesej Saya Hanya Satu Tandakan?

Anda telah memutuskan untuk menghantar teks kepada rakan anda melalui WhatsApp. Ini adalah cara mudah untuk menghantar mesej atau foto, tanpa membayar sepeser pun. Mungkin rakan anda pergi ke luar negara dan ini adalah kaedah termudah untuk terus berhubung. Sebaik sahaja anda menghantar mesej (jika anda mempunyai sambungan internet yang baik), satu tanda kelabu akan muncul di bawah teks anda.

Anda mungkin menyedari bahawa kadangkala kutu kelabu berubah menjadi dua kutu kelabu dengan segera, tetapi kadang-kadang memerlukan sedikit masa. Sekiranya mesej anda hanya mempunyai satu centang selama berjam-jam, anda mungkin berfikir bahawa anda telah melakukan sesuatu yang salah. Tetapi itu bukan masalahnya.

Satu tanda kelabu bermaksud bahawa mesej berjaya dihantar tetapi belum dihantar. Itu bukan salah anda. Ini bermaksud bahawa orang lain telah mematikan telefon mereka atau bahawa mereka tidak menggunakan Internet pada masa ini. Mereka juga mungkin menghadapi masalah rangkaian.

Sekiranya anda telah menunggu berjam-jam, tetapi masih ada satu centang, itu tidak bermakna orang lain itu mengabaikan anda. Mereka mungkin sibuk atau tidak berpeluang untuk online. Pada ketika ini, mereka masih tidak menyedari bahawa anda telah menghantar mesej kepada mereka. Ringkasnya, mereka harus menyambungkan telefon mereka ke Internet untuk mendapatkan pemberitahuan.

whatsapp

whatsapp satu tanda sahaja

Apa Makna Dua Kutu?

Walaupun satu centang selalu berwarna kelabu, dua centang dapat memiliki warna yang berbeza. Dua tanda kelabu bermaksud bahawa mesej telah berjaya dihantar ke telefon orang lain, tetapi mereka masih belum membukanya. Apabila kutu ini berubah menjadi dua kutu biru, ini bermaksud bahawa penerima telah membuka dan membaca mesej anda.

Bolehkah Saya Mematikan Tick?

Terdapat dua jenis pengguna WhatsApp. Jenis pertama memuja ciri ini kerana mereka selalu mengetahui apa yang berlaku dengan mesej mereka. Ini memberi kita tahap kawalan tertentu dan dapat meyakinkan kita bahawa kita tidak diabaikan.

Jenis yang lain tidak mementingkan kutu dan mungkin menganggapnya melanggar privasi. Malangnya, tidak mungkin mematikan semua kutu. Begitulah cara WhatsApp berfungsi dan anda mungkin harus memilih platform lain jika anda ingin menghindarinya sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, mungkin untuk mematikan kutu biru. Dengan cara itu, orang lain akan mengetahui bahawa mesej itu disampaikan kepada anda tetapi dia tidak akan mengetahui sama ada anda membukanya atau tidak. Anda boleh mematikan tanda centang biru dengan memasukkan Tetapan, kemudian mengetuk Akaun dan kemudian pada Privasi.

Di bahagian Privasi, anda akan melihat tanda yang tertera Baca Resit. Apabila anda mematikan pilihan itu, orang tidak dapat lagi melihat sama ada anda telah membaca mesej mereka atau tidak. Ingatlah bahawa setelah anda melakukan ini, anda juga tidak akan dapat melihat sama ada orang lain telah membaca mesej anda. Ini jalan dua hala.

Sudah tentu, anda boleh menghidupkan tanda centang biru sekali lagi, jika anda ingin memeriksa sama ada seseorang telah membaca mesej anda.

Walau bagaimanapun, mengenai sembang kumpulan, anda tidak akan dapat menyembunyikan bahawa anda telah membaca mesej tersebut. Pengirim sentiasa dapat melihat nama orang yang telah membaca mesej mereka. Sekiranya anda telah menghantar mesej ke sembang kumpulan, tanda biru akan muncul hanya apabila semua peserta telah membuka mesej anda.

whatsapp satu tandakan

Menguasai Ticks WhatsApp

Anda kini mengetahui segala-galanya mengenai kutu WhatsApp dan dapat menggunakannya untuk keuntungan anda. Pada kali anda hanya melihat satu tanda, anda akan tahu bahawa itu bukan alasan untuk panik. Satu tanda pada dasarnya bermaksud bahawa orang lain tidak mengabaikan anda, mesej itu belum dihantar kepada mereka.

Apa pendapat anda mengenai kutu WhatsApp? Adakah anda menganggapnya berguna? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts