Pembaca PDF yang Mempunyai Mod Gelap?

Fail PDF (Portable Document Format) digunakan untuk menyebarkan dokumen hanya baca yang menjaga susun atur halaman. Biasanya PDF digunakan untuk manual. eBook, dan pelbagai jenis bentuk. Tersedia platform silang, PDF kelihatan sama pada komputer Windows seperti pada Mac.

Pembaca PDF yang Mempunyai Mod Gelap?

Terdapat beberapa program yang membaca fail PDF dan kebanyakannya mengandungi teks hitam dengan latar putih. Tetapi sebilangan dari mereka juga mempunyai pilihan untuk membaca fail PDF dalam Dark Mode. Jadi, bagaimana anda mengaktifkan Mode Gelap dalam Pembaca PDF?

Pembaca Adobe Acrobat

Inilah yang anda fikirkan semasa anda bercakap mengenai PDF. Adobe membuat PDF beberapa dekad yang lalu dan melakukannya kerana dua sebab utama. Pertama, untuk membantu orang membuka dokumen mengenai sebarang jenis perkakasan dan sistem operasi. Kedua, fail tersebut tidak akan berubah di mana sahaja ia dibuka. Jadi, bagaimana anda mengakses Mod Gelap dalam pembaca Adobe?

Mod gelap PDF

Tingkap

Sekiranya anda ingin membaca fail PDF di Windows, anda tidak dapat mencari suis yang ditentukan untuk Dark Mode. Tetapi ini tidak bermaksud Mod Gelap tidak tersedia. Apa yang harus anda lakukan ialah mencari sedikit demi sedikit untuk mencari jalan untuk mengaktifkannya. Ini caranya:

  1. Pergi ke menu Edit.

  2. Pilih Pilihan, kemudian Kebolehcapaian.

  3. Klik pada butang di sebelah "Gunakan Warna Kontras Tinggi".

  4. Anda mempunyai empat pilihan untuk dipilih, salah satunya adalah "teks putih hitam".

  5. Terapkan perubahan. Sekarang setiap dokumen PDF baru akan dibuka dalam kombinasi warna yang dipilih. Malah ia akan memaparkan gambar tanpa sebarang perubahan warna.

iOS & Android

Bagi sesiapa yang cuba membaca e-book atau manual menggunakan iPhone atau iPad mereka, berita baik - ada pilihan mod malam khusus yang tersedia. Cukup pilih ikon berbentuk halaman dan kemudian hidupkan suis yang anda lihat di sebelah Night Mode - yang akan segera digunakan.

Secara keseluruhan, ia berfungsi dengan baik, tetapi kelemahannya ialah memaparkan gambar dalam skala kelabu terbalik. Bukan itu yang selalu anda cari. Sebaliknya, mungkin ini sesuai dengan fungsi Mode Gelap. Ia mengurangkan kontras warna.

Android juga telah membenarkan Mode Gelap, yang dapat diaktifkan dengan mengetuk ikon Lihat di bagian atas layar. Pembaca Adobe PDF menggunakan mod malam bukan hanya untuk PDF tetapi juga untuk keseluruhan tema. selain itu, ia juga memaparkan gambar dalam skala kelabu.

Pembaca PDF Foxit

Foxit adalah perisian lain yang membolehkan anda membaca fail PDF. Ini terutama bersaing dengan Adobe dari segi penyuntingan, tetapi ia juga menawarkan aplikasi pembaca PDF percuma. Ia mudah, mudah digunakan, dan juga menyokong Mode Gelap. Inilah cara anda mengaktifkannya:

Tingkap

Apabila anda membuka PDF di Windows, pilih "View" dan kemudian pilih "Night Mode". Perubahan akan berlaku seketika. Namun, jika latar belakang hitam nampaknya tidak sesuai dengan gambar tertentu, anda boleh menggunakan pilihan Mode Warna. Terdapat dalam menu yang sama dan membolehkan anda menukar antara empat warna warna latar.

Mod Gelap

iOS & Android

Untuk peranti yang disokong iOS, pergi ke Mode Gelap sangat mudah. Yang perlu anda lakukan ialah mengetuk ikon "Lihat" dan beralih ke Mod Malam. Terdapat banyak warna latar belakang yang telah ditentukan untuk dipilih. Anda juga boleh menyesuaikan warna teks dan latar belakang. Terdapat ciri Kecerahan Auto dengan gelangsar yang boleh anda gunakan untuk penyesuaian.

Mod Gelap / Malam berfungsi hampir sama dalam aplikasi Android Foxit. Pergi ke ikon "Lihat" dan ada Mode Malam, siap untuk dihidupkan.

Adakah Mode Gelap Lebih Baik untuk Mata Anda?

Mengapa Mode Gelap begitu penting? Twitter adalah yang pertama memperkenalkannya. Dan kemudian banyak aplikasi lain diikuti. Ada sebab mengapa Dark Mode lebih dikenali sebagai Night Mode. Ini dimaksudkan untuk digunakan pada waktu malam, atau dalam suasana gelap. Pada siang hari, teks hitam standard ke latar belakang putih lebih masuk akal.

Tetapi dalam kegelapan, terutamanya jika anda berbaring di tempat tidur anda bergulir selama berjam-jam melalui media sosial, mata anda akan lebih menyukai Mode Gelap. Yang utama, kerana keadaan telah banyak berubah baru-baru ini. Contohnya, skrin telefon pintar menjadi lebih besar dan lebih cerah.

Anda tahu bagaimana rasanya apabila seseorang mengeluarkan telefon mereka di panggung wayang gelap dan kecerahan menyilaukan? Tidak selesa. Walaupun sains tidak meyakinkan tentang manfaat kesihatan Mode Gelap untuk mata anda, ramai orang menganggapnya kurang sukar. Ia juga semestinya lebih baik untuk bateri anda. Hayat bateri masih menjadi salah satu perkara yang kekurangan peranti pintar.

Pembaca PDF

Mod Gelap PDF Praktikal dan Baik untuk Anda

Ramai orang mencuba Dark Mode dan tidak pernah mengubahnya. Tidak kira sama ada siang atau malam. Mereka merasa lebih menenangkan dan selesa digunakan. Yang lain menganggapnya tidak perlu. Dalam kedua-dua kes, ada baiknya Mode Gelap lebih tersedia dalam aplikasi sehari-hari sekarang. Seperti pembaca PDF. Sekiranya anda menunggu malam membaca fail, atau anda suka membaca dalam gelap, mod malam sangat bermanfaat. Dan senang diaktifkan.

Apa pendapat anda mengenai mod gelap / malam dalam pembaca PDF? Adakah anda menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts