Inilah Sebab Ikon iPhone Anda Bergetar

Setelah meluangkan masa dengan iPhone XS, XS Max dan XR selama seminggu yang lalu, saya mendapat penghargaan baru untuk iOS 12 dan menantikan iOS 13 yang baru sahaja diumumkan. OS ini intuitif, menarik dan sangat mudah digunakan tetapi mempunyai beberapa kebiasaan. Salah satunya ialah ketika ikon desktop bergetar dan sepertinya tidak akan berhenti.

Inilah Sebab Ikon iPhone Anda Bergetar

Semasa meneliti cara memperbaiki ikon ini, saya melihat berapa banyak pengguna lain yang mengalami perkara yang sama. Itu mendorong tutorial ini.

Ikon iPhone bergegar

Terdapat dua sebab mengapa ikon iPhone anda bergetar. Yang pertama adalah bahawa anda berada dalam modifikasi mod skrin utama dan yang kedua adalah kesalahan dalam iOS. Kesalahan itu nampaknya berlaku dari iOS 6 dan seterusnya dan kurang biasa daripada terjebak dalam mod edit tetapi merupakan sesuatu yang kadang-kadang berlaku di iOS 12.

Yang paling biasa ialah mod skrin utama edit. Anda akan melihat ‘X’ hitam kecil di kiri atas setiap ikon. Ini memberitahu anda sama ada anda berada dalam mod ini atau tidak. Sekiranya anda melihat ‘X’ kecil di sebelah setiap ikon desktop, anda berada dalam mod edit. Sekiranya tidak, itu adalah kesalahan dalam iOS.

Nasib baik ketika saya melihatnya di iPhone peminjam saya, ia adalah mod penyuntingan tetapi saya akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki kesalahan.

Mod penyuntingan skrin utama

Pada Android semasa anda berada dalam mod edit skrin utama, anda hanya mundur dan kembali normal. Tidak semudah itu di iPhone. Anda akan melihat ikon Selesai kecil di kanan atas skrin semasa anda bergerak atau mengeluarkan ikon desktop. Tekan Selesai dan skrin utama anda kembali normal. Pada iPhone XR yang saya gunakan, mengetuk Selesai tidak selalu keluar dari suntingan jadi saya harus melakukannya beberapa kali.

Menyunting skrin utama adalah latihan yang berguna. Anda boleh membuang aplikasi yang tidak lagi anda gunakan dan merapikan seluruh desktop anda. Sekiranya anda menggunakan beberapa aplikasi lebih daripada yang lain, anda boleh memesannya agar lebih mudah diakses. Atau anda boleh mengatur skrin telefon anda dengan cara yang anda suka kerana itu adalah milik anda.

Untuk mengakses mod skrin utama iPhone edit:

  1. Buka kunci iPhone anda.
  2. Tekan dan tahan ikon desktop. Anda akan melihat ikon bergetar dan ‘X’ muncul di kiri atas masing-masing.
  3. Tambah, alih keluar atau pindahkan ikon yang anda rasa sesuai.
  4. Tekan ikon Selesai di kanan atas skrin setelah selesai.

Sekiranya ia berfungsi dengan betul, anda harus keluar dari mod edit sebaik sahaja anda menekan Selesai dan perubahan anda akan disimpan. Ikon akan berhenti bergetar dan X akan hilang. Sekiranya telefon anda tidak segera keluar dari mod edit, anda mungkin perlu mengetuk Selesai sekali lagi, bahkan beberapa kali sehingga desktop anda kembali normal.

Sekiranya anda menggunakan folder untuk memesan desktop iPhone, anda juga boleh mengeditnya. Folder akan goyah ketika dalam mod edit tetapi prinsip yang sama berlaku. Buka folder semasa dalam mod edit dan anda akan melihat ikon dengan X dan gemetar. Pindahkan, hapus atau ubah ikon yang anda perlukan dan tekan Selesai setelah selesai. Untuk memadam folder, pertama-tama anda perlu memindahkan semua ikon ke desktop dan folder tersebut akan hilang.

Kesalahan iOS menyebabkan ikon bergegar

Saya pernah melihat kesalahan iOS ini beberapa tahun yang lalu ketika saya berteknologi IT di suatu tempat yang menggunakan iPhone dan iPad. Semasa kami menguncinya, ini bukan disebabkan oleh mod edit atau pemasangan aplikasi apa pun. Hanya ada satu cara untuk memperbaikinya dan itu adalah tetapan semula kilang sepenuhnya. Kami biasa menggunakan gambar yang disimpan untuk mengembalikannya dengan cepat ke spesifikasi syarikat tetapi anda tidak akan mempunyai kemewahan itu.

Sekiranya anda melihat ikon iPhone anda bergoyang dan anda tidak berada dalam mod edit, ini adalah satu-satunya cara yang saya tahu untuk memperbaikinya. Sandarkan semuanya sebelum anda melakukan ini kerana anda akan kehilangan semuanya jika tidak.

Kemudian:

  1. Pilih Tetapan dan Umum dari menu iPhone.
  2. Pilih Tetapkan Semula dan Padam Semua Kandungan dan Tetapan.
  3. Masukkan PIN atau kata laluan anda untuk mengesahkan pilihan anda.
  4. Pilih Padam iPhone untuk mengesahkannya dua kali.

Ini akan menghapuskan telefon sepenuhnya dan mengembalikannya ke stok. Anda kemudian dapat memuatkan data ke dalamnya dari iTunes tetapi perlu memuatkan semula aplikasi dan permainan anda secara berasingan.

Adakah anda mengetahui ada penyelesaian lain untuk masalah ikon gemetar iPhone? Beritahu kami di bawah ini jika anda melakukan apa yang boleh menyelamatkan seseorang yang terpaksa melakukan reset kilang!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found