Cara Menambah Perintah Jalankan ke Menu Mula Windows 10

Windows mempunyai sejarah bug dan kerosakan perisian yang mengikuti sistem operasi selama bertahun-tahun. Windows XP sangat popular di kalangan pengguna dan perniagaan, tetapi OS terkenal dengan lubang keselamatan dan pepijat. Windows Vista adalah penemuan semula visual utama untuk Microsoft, tetapi sistem operasi dikritik oleh wartawan teknologi dan pengguna kerana masalah privasi, lubang keselamatan, dan masalah dengan sokongan pemandu. Ketika Windows 7 diluncurkan pada tahun 2009, ia sebagian besar dijual sebagai memperbaiki masalah yang diciptakan oleh Vista, dan walaupun Windows 7 dipuji oleh pengkritik, ia juga mengalami kritikan yang adil, terutama seiring bertambahnya usia.

Cara Menambah Perintah Jalankan ke Menu Mula Windows 10

Seperti Windows 7 dengan Vista, Windows 10 ada untuk memperbaiki kesalahan dan kritikan pada Windows 8, lengkap dengan kemas kini dua kali ganda dan patch keselamatan wajib untuk memastikan komputer selamat semasa penggunaan seharian. Bukan sekadar mengatakan bahawa Windows 10 adalah sistem operasi terbaik yang pernah dihantar oleh Microsoft, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada ruang untuk diperbaiki. Walaupun kami peminat Windows 10, terdapat beberapa aduan yang telah lama dilakukan pengguna Windows terhadap sistem operasi.

Walaupun kebanyakan tugas sehari-hari di Windows dapat diselesaikan melalui antara muka pengguna grafik standard, sejumlah besar daya dan fungsi bergantung pada Jalankan arahan. Perintah Run, yang dikenal oleh kebanyakan pengguna sebagai "kotak Run," sudah lama mempunyai jalan pintas tingkat atas yang mudah di Menu Mula Windows. Walaupun Menu Mula dikembalikan pada Windows 10, perintah Run tidak. Sudah tentu ada cara lain untuk mengakses arahan Run, tetapi bagi mereka yang lebih suka menggunakan pintasan Menu Mula, berikut cara mendapatkannya semula.

Tambahkan Run Command sebagai Windows 10 Start Menu Tile

Baiklah, mari kita mulakan. Pertama, kita perlu mengakses ikon arahan Run, dan terdapat dua kaedah utama untuk melakukannya. Yang pertama adalah mengakses perintah Run di lokasinya sekarang, dikuburkan di Start Menu di Semua Aplikasi> Sistem Windows> Jalankan. Kaedah kedua untuk mengakses ikon arahan Windows Run adalah dengan menggunakan Start Menu (atau Cortana) Search. Cukup klik ikon Cari atau Cortana di bar tugas Windows 10 dan ketik "Jalankan." Anda akan melihat arahan Run muncul di bahagian atas senarai.

Sebaik sahaja anda menemui ikon arahan Run melalui salah satu daripada dua kaedah di atas, klik kanan padanya dan pilih Sematkan ke Mula. Anda akan melihat jubin baru muncul di Menu Mula anda berlabel "Jalankan". Setelah berada di sana, anda boleh menyusun semula atau mengubah saiznya mengikut kehendak.

Tambahkan Run Command sebagai Pintasan Menu Mula Windows 10

Kaedah di atas memang menambah perintah Run ke Menu Mula Windows 10, tetapi a jubin tidak seperti yang dicari oleh kebanyakan pengguna Windows lama. Dalam versi pra-rilis Windows 10, pengguna dapat menambahkan perintah Run ke meninggalkan sebelah Menu Mula dengan membuat jalan pintas ke arahan Run secara manual dan kemudian menyeret dan menjatuhkannya pada Menu Mula.

Sayangnya, Microsoft membuang kemampuan pengguna untuk menambahkan kandungan secara manual di sebelah kiri Menu Mula dengan pelepasan rasmi Windows 10 pada 29 Julai 2015 dan belum mengembalikan kemampuan tersebut di mana-mana binaan awam pada tarikh artikel ini. Memandangkan sudah berapa lama Windows 10 berada di pasaran, kami bimbang bahawa kami tidak akan melihat kembali ciri tersebut dalam waktu dekat. Namun, terdapat banyak cara untuk mengakses Run dengan mudah pada komputer Windows 10 anda, walaupun tidak semudah seperti dulu.

Recent Posts