Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya Wii Anda Tidak Menyegerakkan

Nintendo Wii kini berusia 13 tahun tetapi masih kuat. Dengan sebilangan besar permainan berkualiti, niat mesra keluarga dan pembinaan yang kukuh, bahkan beberapa konsol terawal masih kuat. Walaupun begitu, mereka tidak menghadapi cabaran dan yang paling biasa adalah apabila alat kawalan jauh Wii anda tidak akan diselaraskan.

Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya Wii Anda Tidak Menyegerakkan

Oleh kerana Wii bergantung sepenuhnya pada alat kawalan jauh tersebut, menjadikannya tidak berfungsi seperti yang diiklankan menjejaskan keseluruhan pengalaman permainan anda. Nasib baik, ada beberapa pembaikan yang mudah apabila perkara itu berlaku.

Wii menggunakan pengawal inframerah dalam permainannya. Ini mempunyai tali pergelangan tangan yang sangat berguna untuk mencegah kemalangan dan mungkin telah menyelamatkan ribuan tingkap dan set TV pada waktunya. Sebilangan besar masa, pengawal Wii berfungsi dengan sempurna, tetapi kadang-kadang, mereka akan tidak selaras atau tidak bertindak balas sama sekali. Ketika itulah teknik penyelesaian masalah ini masuk.

Alat kawalan jauh Wii tidak akan disegerakkan

Walaupun dirancang untuk jarak jauh Wii tidak akan diselaraskan, ia juga berfungsi jika alat kawalan jauh tidak akan bertindak balas sama sekali. Cubalah penyelesaian pantas ini agar alat kawalan jauh Wii anda berfungsi semula.

Nyalakan semula Wii anda

Pembaikan pertama adalah but semula. Ia berfungsi di telefon, di komputer dan di kebanyakan peranti pengguna dan boleh berfungsi di sini. Matikan di talian utama, biarkan selama 30 saat, kemudian hidupkan semula dan lihat apakah ia mengambil alat kawalan jauh Wii anda. Sekiranya mereka menyambung secara normal, tidak perlu diteruskan. Sekiranya tidak, teruskan ke penyelesaian seterusnya.

Sinkronkan semula alat kawalan jauh anda

Oleh kerana alat kawalan jauh Wii tanpa wayar, Nintendo dibina untuk menyegerakkannya semula sekiranya mereka terputus hubungan dengan konsol. Ini adalah proses mudah yang memakan masa kurang dari dua minit.

  1. Matikan Wii anda dan hidupkan semula.
  2. Apabila anda melihat amaran Kesihatan & Keselamatan, buka slot kad SD di bahagian depan konsol dan tekan dan tahan butang Segerak merah selama sekitar 15 saat.
  3. Tanggalkan penutup bateri dari alat kawalan jauh Wii anda dan tekan butang Segerak merah di sana.
  4. Tekan butang Segerak pada konsol Wii sekali lagi dan tunggu keduanya berpasangan.
  5. Ulangi Langkah 3 dan 4 untuk alat kawalan jauh yang lain.

Proses berpasangan yang sederhana ini terlebih dahulu membersihkan mana-mana alat kawalan jauh berpasangan dan kemudian memasangkannya semula. Langkah 2 membersihkan pasangan awal dan langkah-langkah berikut menetapkan alat kawalan jauh anda sebagai pasangan baru. Anda kemudian perlu mengulangi Langkah 3 dan 4 untuk remote Wii lain yang perlu anda pasangkan. Jangan ulangi Langkah 1 dan 2 untuk alat kawalan jauh, jika tidak, anda menetapkan semula semuanya lagi!

Nota ringkas mengenai memasangkan beberapa remote Wii. Apabila anda memasangkan satu alat kawalan jauh, anda perlu beralih dengan cepat ke yang berikutnya sebelum tetingkap penyegerakan tamat. LED pada alat kawalan jauh akan memberitahu anda nombor apa yang telah diberikan setiap alat kawalan jauh, jadi jika anda menyegerakkan lebih dari satu, mereka harus diberikan secara berurutan, 1, 2, 3, 4 dll.

Periksa bateri

Alat kawalan jauh Wii menggunakan bateri untuk membekalkan tenaga. Sekiranya anda tidak melihat lampu atau tidak berpasangan dengan Wii, periksa dan / atau tukar bateri tersebut. Alat kawalan jauh akan menggunakan dua bateri AA atau pek bateri untuk menghidupkannya, sama ada sekali pakai atau boleh dicas semula. Anda boleh mencuba menukar semula bateri dan menyegerakkan semula seperti di atas atau menukar bateri untuk memastikannya. Bagaimanapun, setelah anda mengeluarkan bateri, masuk akal untuk menyegerakkan semula seperti di atas.

Nintendo mengatakan bateri boleh bertahan hingga 60 jam dengan penggunaan biasa atau hingga 25 jika anda menggunakannya juga sebagai petunjuk.

Baiki atau ganti alat kawalan jauh

Sekiranya anda telah mengganti bateri dan cuba menyegerakkan alat kawalan jauh Wii anda dan masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menggantinya. Mereka mempunyai jangka hayat yang terhad dan bergantung pada seberapa kuat anda menggunakannya, mudah pecah. Nasib baik sekarang mereka tidak memerlukan banyak kos dan boleh didapati dalam talian atau di kedai permainan di mana sahaja.

Setelah anda mempunyai alat kawalan jauh baru, anda perlu menyegerakkannya menggunakan proses di atas untuk memasangkannya dengan Wii anda.

Baiki atau ganti Wii

Sekiranya lebih daripada satu alat kawalan jauh tidak dapat diselaraskan dan anda telah melalui semua langkah di atas, mungkin konsol itu salah. Sekiranya anda mempunyai rakan dengan Wii, cubalah alat kawalan jauh anda di konsol mereka. Sekiranya alat kawalan jauh berfungsi, anda menghadapi masalah dengan konsol anda. Sekiranya alat kawalan jauh anda tidak berfungsi, anda pasti perlu menggantinya.

Sekiranya konsol itu salah, beberapa kedai menawarkan perkhidmatan pembaikan Nintendo atau anda boleh membeli Wii murah dalam talian.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found