Cara Beralih dari Menu Mula ke Skrin Mula di Windows 10

Salah satu aspek yang paling kontroversial pada Windows 8 adalah antara muka Skrin Mula yang mesra sentuhan, penyimpangan drastik dari rupa dan nuansa tradisional Windows yang berterusan sejak Windows 95. Dengan harapan dapat memenangi kembali pengguna desktop dan perniagaan, Microsoft memperkenalkan Menu Mula baru di Windows 10 yang bertujuan untuk menggabungkan aspek terbaik dari Menu Mula Windows tradisional dengan fungsi jubin langsung Skrin Mula Windows 8.

Catatan: Microsoft telah mengubah susun atur Windows 10 sejak artikel ini diterbitkan. Klik di sini untuk mendapatkan arahan terkini.

Menu Mula Windows 10

Microsoft telah menyatakan bahawa Menu Mula yang baru akan menggantikan Skrin Mula dalam konfigurasi Windows 10 tertentu, terutamanya komputer riba dan komputer riba tanpa sentuhan di mana pengguna kemungkinan akan berinteraksi dengan sistem operasi melalui tetikus dan papan kekunci. Tetapi dengan Windows 8 yang kini berada di pasaran selama kira-kira dua tahun, beberapa pengguna mungkin sudah terbiasa dengan Skrin Mula "Metro" dan, berani saya katakan, malah lebih suka dengan Menu Mula.

Syukurlah, Microsoft menjadikannya mudah untuk kembali ke Skrin Mula gaya Windows 8 hanya dengan satu kotak pilihan. Arahan berikut berdasarkan Pratonton Teknikal Windows 10 pertama. Walaupun kaedah yang tepat untuk beralih dari Menu Mula ke Skrin Mula boleh berubah - dan kami akan memberitahu anda jika benar - penyataan awam Microsoft memungkinkan pengguna dapat mengharapkan pilihan untuk bertahan ketika Windows 10 membuat debut rasminya di pertengahan tahun 2015.

Untuk beralih dari Menu Mula ke Skrin Mula di Windows 10, menuju ke Desktop Windows anda, klik kanan pada Taskbar, dan pilih Hartanah. Di tetingkap Taskbar dan Start Menu Properties, arahkan ke tab Menu Mula dan cari kotak centang berjudul "Gunakan menu Mula dan bukannya layar Mula." Seperti yang anda dapat meneka dari keterangannya, nyahtandai kotak ini untuk memulihkan antara muka Skrin Mula gaya Windows 8 pada Windows 10.

Skrin Mula Tayangan Windows 10

Klik okey untuk menerima perubahan dan menutup tetingkap. Menukar dari Menu Mula ke Skrin Mula di Windows 10 memerlukan pengguna untuk log keluar sebelum perubahan itu berlaku. Kotak dialog akan muncul untuk memberitahu anda mengenai perkara ini. Sekiranya kerja anda disimpan dan anda sudah bersedia untuk log keluar, klik Log keluar dan ubah tetapan untuk menyelesaikan proses.

Sahkan Skrin Mula Tayangan Windows 10

Semasa anda masuk semula ke Windows 10, klik Butang Mula atau tekan kekunci Windows pada papan kekunci anda. Sekarang, bukannya Menu Mula Windows 10 yang baru, anda akan melihat Skrin Mula yang biasa muncul, dengan fungsi yang serupa dengan Windows 8.

Skrin Mula Windows 10

Untuk kembali ke Menu Mula, cukup kembali ke tetingkap Taskbar dan Start Menu Properties dan tandakan kotak yang disebutkan di atas untuk "Gunakan menu Mula dan bukannya layar Mula."

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found