Cara Melancarkan DNS Anda di Windows 10

Cache penyelesai DNS adalah pangkalan data sementara pada OS komputer anda, yang mengandungi catatan semua lawatan terakhir dan percubaan anda ke pelbagai laman web dan domain. Dengan kata lain, ini adalah kawasan simpanan yang berfungsi sebagai panduan rujukan cepat bagaimana komputer memuatkan laman web yang anda lawati.

Semasa mengunjungi laman web melalui nama domain, seperti katakanlah, misalnya, techjunkie.com, penyemak imbas anda sebenarnya tidak menuju ke sana terlebih dahulu. Sebaliknya, ia akan diarahkan ke pelayan DNS di mana ia belajar dan menyimpan alamat IP untuk laman web itu, dan selepas itu akan mengarahkan anda ke laman web itu sendiri. Sebab ia melakukannya adalah untuk mengumpulkan maklumat yang diperlukan untuk menjadikan lawatan anda seterusnya lebih cepat. Sudah tentu, jika ada yang tidak kena dengan data untuk pelayan DNS anda, bolehlah membuang DNS anda untuk mempercepat Windows 10 dan menjadikan melayari web harian anda menjadi lebih pantas. Mari kita lihat bagaimana membuang DNS anda.

Mengapa Kita Memerlukan DNS?

Anda boleh menganggap cache pemecah DNS sebagai sesuatu seperti buku telefon. Ia membuat katalog nombor (alamat IP) untuk setiap laman web awam sehingga kita tidak perlu mengingat semuanya. DNS atau Domain Name System, membolehkan kita mencari di internet dengan nama laman web yang sebenarnya dan bukannya memasukkan alamat IP setiap kali kita ingin mengunjungi laman web tertentu. Ini adalah anugerah bagi kebanyakan orang kerana mereka mungkin akan menjadi gila sekiranya mereka terpaksa menaip alamat IP 69.63.181.15 atau 69.63.187.19 setiap kali ingin melayari Facebook.

DNS Dinamik Percuma Terbaik

Bagaimana Ia Berfungsi?

Setelah anda memasukkan URL, penyemak imbas anda akan meminta alamat IP dari penghala anda. Sekiranya penghala mempunyai alamat pelayan DNS yang tersimpan, ia akan meminta pelayan DNS untuk mengetahui alamat IP nama host tersebut. DNS kemudian akan mencari dan mengambil alamat IP yang termasuk dalam URL yang anda cuba capai. Setelah dijumpai, penyemak imbas anda kemudian dapat memuatkan halaman yang sesuai yang diminta.

Setiap laman web yang ingin anda lawati melalui proses yang sama. Sekiranya laman web tidak diubah menjadi alamat IP untuk Anda jangkau, maka halaman tidak dapat dimuat. Cache DNS adalah tempat semua alamat IP disimpan di OS anda yang cuba mempercepat prosesnya dengan menyelesaikan nama ke masalah penukaran IP sebelum perlu mengirimkan permintaan.

Bolehkah Saya Melihat Data dalam DNS Resolver Cache?

Untuk melihat kandungan cache DNS tempatan di Windows, anda perlu masuk ke "Prompt Perintah". Untuk melihat data DNS anda, ikuti langkah di bawah untuk versi Windows anda.

Windows Vista, 7 dan 8

  1. Klik Mulakan (ikon di kiri bawah skrin) dan pilih Lari. Taip “Perintah"Atau"cmd"Ke dalam kotak. Mulakan dari langkah kedua di bawah.

Windows 10

  1. Taip “Perintah"Ke dalam kotak carian di bar tugas anda.

  2. Klik kanan ikon untuk Arahan prompt dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir.

  3. Setelah tetingkap Prompt Perintah dibuka, ketik “ipconfig / displaydnsDan tekan Masukkan.

Sekiranya dilakukan dengan betul, setiap domain cache akan kelihatan seperti ini:

www.youtube.com

—————————————-

Nama Rekod. . . . . : www.youtube.com

Jenis Rekod. . . . . : 5

Masa untuk hidup . . . . : 35

Panjang Data . . . . : 8

Bahagian. . . . . . . : Jawapan

Rekod CNAME. . . . : youtube-ui.l.google.com

Nama Rekod. . . . . : youtube-ui.l.google.com

Jenis Rekod. . . . . : 1

Masa untuk hidup . . . . : 35

Panjang Data . . . . : 4

Bahagian. . . . . . . : Jawapan

Rekod A (Host). . . : 216.58.199.14

The Rekod A (Host) adalah apa yang mengandungi alamat IP untuk nama host yang diberikan. Maklumat yang dipaparkan dari entri DNS host adalah alamat IP (216.58.199.14), nama laman web yang diminta (www.youtube.com), dan beberapa parameter lain. Cache DNS tempatan akan menempatkan semua maklumat ini untuk penggunaan lebih lanjut sehingga keperluan untuk pemindahan DNS timbul.

pelayan dns anda mungkin tidak tersedia 1

Mengapa dan Bagaimana Saya Membasmi DNS Windows?

Sekiranya nama domain atau alamat IP yang tidak sah berjaya menyusup ke dalamnya, cache DNS dapat menjadi "diracuni" dan menyebabkan permintaan klien diarahkan ke tujuan yang salah. Kadang-kadang, korupsi ini boleh berlaku akibat kecelakaan pentadbiran atau gangguan teknikal. Namun, ini sering dikaitkan dengan virus komputer atau bentuk serangan rangkaian lain yang boleh menyebabkan anda ke laman web berbahaya atau beriklan yang mengakibatkan komplikasi pancingan data dan malware yang berpotensi. Ini biasanya merupakan masalah utama untuk laman web yang lebih besar dan lebih popular.

Oleh itu, bagaimana kita menyelesaikan masalah keracunan cache DNS atau masalah penyambungan internet lain? Kami membuang DNS.

Mengosongkan cache DNS akan menghapus semua entri yang disimpan dan dengan demikian, hapus sebarang rekod yang tidak dibenarkan dari OS anda. Ini akan memaksa komputer anda untuk mengisi semula cache dengan sekali lagi mengumpulkan alamat IP dari laman web yang akan dikunjungi pada masa akan datang.

Untuk membuang DNS anda, kembali ke Arahan prompt, kemudian ikuti langkah di bawah untuk versi Windows anda.

Windows Vista, 7 dan 8

  1. Sekali lagi, klik Mula, pilih Lari, dan kemudian ketik "Command" atau "cmd" ke dalam kotak. Mulakan dari langkah kedua di bawah.

Windows 10

  1. Taip “Perintah"Ke dalam kotak carian di bar tugas anda.

  2. Klik kanan ikon untuk Arahan prompt dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir.

  3. Sekali Arahan prompt tetingkap terbuka, taip “ipconfig / flushdnsDan tekan Masukkan.

Awak patut lihat:

Konfigurasi IP Windows

Berjaya memindahkan cache penyelesai DNS.

Ini akan menunjukkan bahawa flush berjaya dan anda kemudian boleh memasukkan "ipconfig / displaydns "untuk memeriksa semula atau keluar dari Arahan prompt tingkap.

***

Dengan itu, DNS anda telah dibersihkan dan kelajuan menyemak imbas anda harus kembali ke kelajuan. Ada sebarang pertanyaan mengenai DNS? Bunyi komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found