Mengapa Robocalls digantung? Jangan Jawapan!

Anda mungkin pernah melihat nombor rawak memanggil telefon anda, dan jika anda seorang yang cepat, cepat-cepat adalah naluri pertama anda. Anda menjawabnya, tetapi ia menutup dalam beberapa saat. Pemanggil hantu ini mungkin merupakan panggilan telefon bimbit, dan mereka memanggil banyak nombor sehari, memanggil ribuan orang seperti anda.

Mengapa Robocalls Gantung? Jangan Jawab!

Mengapa telefon bimbit ditutup? Mereka bukan orang sebenar, dan mereka hanya berfungsi untuk mencapai angka. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab di sebalik robot menggantung anda.

Apa itu Robocall?

Robocall adalah komputer automatik yang memainkan mesej yang anda rakam terlebih dahulu. Mereka memenuhi banyak tujuan; sebahagian daripadanya sah dan bermanfaat, sementara yang lain adalah penipuan.

Pada masa kini, robocalls dapat meniru pertuturan manusia sebenar dengan jelas dan lancar. Sebahagiannya sangat realistik sehingga anda mungkin tidak mengesan automasi sehingga anda memikirkannya. Oleh itu, anda harus berhati-hati dengan sebarang nombor rawak yang memanggil anda.

Robocall memanggil beratus-ratus atau kadang-kadang beribu-ribu panggilan setiap hari. Mereka melakukannya dengan mendail nombor secara automatik dari senarai yang dihasilkan secara rawak. Mereka mungkin tahu ada nombor yang aktif jika mereka mendengar anda bercakap atau batuk.

Untuk memberitahu robot dari pemanggil manusia tulen, anda boleh melihat tanda-tanda berikut:

 • Pemanggil cenderung berpegang pada skrip lebih keras kepala daripada manusia.
 • Anda tidak menerima jawapan untuk soalan anda.
 • Suara mereka selalu bersuara netral atau suka menolong.
 • Pemanggil cuba mendapatkan maklumat anda tidak kira apa pun.
 • Anda disuruh bertindak segera tanpa soal.
 • Suara itu tidak dapat memberitahu anda secara jelas mengapa mereka memanggil anda atau mengapa anda mesti melakukan sesuatu.
 • Pemanggil akan membuat tuntutan wang dan tawaran yang tidak masuk akal.

Beberapa panggilan telefon menolong anda dengan cara yang berbeza, seperti mengingatkan anda untuk mendapatkan resep dari farmasi, atau mungkin bot politik. Ini sah dan tidak memerlukan kebenaran anda.

Robocall lain yang tidak memerlukan kebenaran dan sah sepenuhnya termasuk:

 • Badan amal meminta derma
 • Panggilan IRS untuk memberitahu mengenai perkembangan dan perubahan
 • Sekolah dan institusi pendidikan memanggil anda untuk memberitahu anda mengenai peristiwa

Terdapat juga undang-undang dan syarat undang-undang lain yang mesti dipatuhi oleh robocall.

Mengapa Robocalls Terhenti Semasa Saya Menjawab?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, robocall memanggil banyak nombor setiap hari. Pengendali mereka menggunakan penjana nombor telefon secara rawak untuk membuat ribuan nombor telefon untuk dihubungi. Sekiranya robocall ditutup, ia telah mengesahkan bahawa nombor anda "aktif".

Syarikat atau penipu yang mengesahkan nombor anda sebagai "aktif" akan mula merancang penipuan atau menjual nombor anda kepada syarikat lain. Oleh kerana mereka hanya perlu mendengar ucapan atau bahkan suara manusia untuk mengesahkan nombor telefon, mereka segera menutup telefon untuk mendail nombor berikut dalam senarai mereka.

Anda mungkin menyedari bahawa setelah mendapat panggilan telefon yang ditutup, kekerapan panggilan penipuan meningkat. Panggilan berterusan adalah kerana orang di belakang robot atau syarikat yang membeli nombor telefon anda cuba menghubungi anda.

Pada masa lain, mereka akan menggunakan nombor anda untuk "menipu". Menipu adalah berpura-pura menjadi seseorang yang bukan mereka. Akibatnya, pengendali di sebalik robot tersebut mengklon telefon dan lokasi anda, yang boleh mereka gunakan untuk tujuan jahat.

Apa Yang Berlaku Semasa Anda Menjawab Robocall?

Sebaik sahaja anda menerima panggilan, robot akan mula membuat rakaman. Sebilangan besar orang cenderung bertanya "hello", atau sesuatu yang demikian, memicu robot untuk membaca skripnya. Robot ini dapat memahami pertuturan manusia dengan sangat baik, dan mereka bertindak balas berdasarkan apa yang anda katakan.

Beberapa panggilan telefon meminta anda melakukan tindakan dengan menekan angka pada pad nombor anda. Mereka akan merakam pilihan anda dan mengatakan garis yang sesuai.

Ada kemungkinan bahawa panggilan telefon yang ditutup setelah anda menjawab mungkin tidak akan menghubungi anda lagi. Namun, robocall lain seperti ini mungkin, yang boleh menjadi sumber kerengsaan.

Walaupun anda tidak menyukai panggilan robot yang cuba menipu anda, penipu tetap akan menganggap nombor anda sebagai "nombor baik" dan menjualnya sehingga penipu lain dapat menghubungi anda.

Apa yang Harus Saya Lakukan jika Saya Menjawab Robocall secara Tidak sengaja?

Tidak kira apa pun robocall, anda harus berhati-hati dan jangan sekali-kali memberikan maklumat peribadi anda kepada pemanggil. Robocalls perhatikan jika anda bercakap lebih banyak, mereka akan melabel anda sebagai prospek yang baik. Setelah mereka mengetahui bahawa anda bersedia bercakap dengan mereka, harap lebih banyak penipu dan robot dapat menghubungi anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan sekiranya anda melihat pemanggilnya adalah robot:

 • Letak gagang.

Menamatkan panggilan adalah penyelesaian terbaik. Sekiranya anda segera menutup telefon, ada kemungkinan robocall mungkin tidak menandakan anda sebagai "aktif". Ini adalah ketika anda terus bercakap atau mengeluarkan suara yang memberikan "jempol" kepada pemanggil di hujung yang lain. Semakin cepat anda melepaskan, semakin besar peluang anda untuk menghindari panggilan telefon bimbit lain.

 • Jangan katakan apa-apa mengenai maklumat peribadi anda.

Sekiranya robocall mahukan maklumat kad kredit anda, yang sah hanya meminta empat digit terakhir. Sekiranya robocall menuntut anda memberikan maklumat melebihi itu, anda harus segera berhenti. Privasi adalah hak anda, dan pemanggil yang sah akan menghormati hak anda untuk menahan maklumat peribadi.

 • Jangan tekan sebarang kekunci pada pad nombor anda.

Trik robocall lama meminta anda menekan salah satu nombor pad anda untuk berhenti berlangganan atau bercakap dengan wakil langsung, yang mempunyai kesan sebaliknya. Pengendali robocall akan menandakan anda sebagai sasaran utama. Bila-bila masa, robocall yang mencurigakan meminta anda melaksanakan arahan, jangan pernah mengikutinya.

 • Jangan katakan "ya".

Sebilangan penasihat robot bertanya jika anda dapat mendengarnya, dan kebanyakan orang akan menjawab "ya." Silap mata ini boleh menyebabkan penyalahgunaan rakaman, di mana penjenayah menggunakan klip "persetujuan" yang anda rakam untuk melakukan penipuan dan penyamaran. Sekiranya mereka mengemukakan soalan kepada anda, anda boleh mengemukakannya kembali.

Oleh kerana penasihat robot tidak tahu bagaimana menjawab soalan biasa, anda akan melihat bahawa ini adalah penipuan dengan segera. Tamatkan panggilan dan jangan ucapkan sepatah kata pun untuk memastikan nombor anda selamat.

 • Daftarkan nombor anda di "Jangan Panggil Senarai."

Sekiranya anda tinggal di negara dengan "Jangan Panggil Daftar", mendaftarkan nombor anda dapat mengurangkan jumlah panggilan spam. Ia tidak berkesan 100%, tetapi boleh dikenakan denda jika pemerintah mengambil tindakan terhadap pelakunya.

 • Sekat nombornya selepas itu.

Selepas anda menutup telefon, anda harus menyekat pemanggil sekiranya ia memanggil anda kembali. Anda boleh menyekat panggilan sebagai ciri standard pada telefon anda, tetapi beberapa aplikasi bahkan dapat memberi tahu anda tentang panggilan telefon masuk. Aplikasi ini tersedia di Android dan iOS.

Mengapa Lebih Banyak Robot Panggilan Spam Berasal dari Nombor Tempatan?

Penipu dan penipu mempunyai akses ke banyak nombor telefon, dan penipuan adalah permainan kanak-kanak kepada mereka. Setelah penipu mengetahui kod kawasan anda, mereka dapat menyamar dan berpura-pura mereka tempatan di kawasan anda. Itulah sebabnya pemanggil spam yang mempunyai akses ke nombor anda boleh kelihatan tempatan.

Syarikat penerbangan semakin sukar untuk mengesahkan sama ada nombor telefon sah. Walaupun aplikasi dan penyelesaian perisian ada, mereka tidak sempurna.

Pada masa berikutnya anda menjawab panggilan dari nombor tempatan, tetapi tidak wajar, ketahui bahawa robocallers mempunyai akses ke nombor telefon anda. Robocall dari nombor tempatan agak sukar untuk dicegah, tetapi beberapa penyelesaian berbayar dapat membantu.

Jangan Panggil Saya

Pada akhirnya, robocall yang segera ditutup adalah tanda bahawa syarikat atau penipu menipu anda dalam pandangan mereka. Selagi anda mengambil langkah berjaga-jaga, kemungkinan besar anda akan dapat menghindari serangan berterusan. Walaupun tidak ada penyelesaian untuk menyelesaikan masalah secara kekal, anda boleh mengambil langkah untuk tetap selamat.

Apa yang anda gunakan untuk mengelakkan panggilan robot spam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts