Cara Mengaktifkan atau Melumpuhkan Kesan Ketelusan Windows 10

Seperti pendahulunya, Windows 10 merangkumi pilihan pemperibadian untuk menjadikan bar tugas desktop menjadi telus, yang membolehkan kertas dinding desktop pengguna dapat dilihat di belakang bar tugas.

Cara Mengaktifkan atau Melumpuhkan Kesan Ketelusan Windows 10

Bar tugas adalah sebahagian kecil dari keseluruhan desktop, namun pilihan ini hampir tidak dapat dilihat oleh kebanyakan pengguna di Windows 8.

Dengan penambahan Pusat Tindakan di Windows 10, bagaimanapun, pilihan ketelusan telah diperluas dari bar tugas ke Menu Mula dan Pusat Tindakan dan menawarkan jauh lebih menarik secara visual (jika anda lebih suka pilihan ketelusan), atau mengganggu (jika anda tidak menyukai pilihan ketelusan) hasil.

Bagaimana Saya Menghidupkan dan Mematikan Ketelusan di Windows 10?

Inilah cara menghidupkan atau mematikan kesan ketelusan untuk bar tugas, Menu Mula, dan kesan ketelusan Pusat Tindakan di Windows 10.

Catatan: Seperti pesaingnya Apple, Microsoft menggunakan kata "ketelusan" untuk menggambarkan kesan visual yang dibincangkan dalam artikel ini. Namun, istilah yang lebih tepat adalah "tembus cahaya", kerana kertas dinding desktop, walaupun kelihatan, jelas dikaburkan oleh elemen latar bar tugas, Menu Mula, dan Pusat Tindakan. Walaupun terdapat perbezaan ini, kami akan tetap menggunakan kata "ketelusan" dalam artikel ini untuk menjaga konsistensi dengan konvensi penamaan Microsoft.

Untuk melumpuhkan atau mengaktifkan bar tugas, Mula Menu, dan ketelusan Pusat Tindakan pada Windows 10, pergi ke Mula> Tetapan> Pemperibadian> Warna.

windows 10 menjadikan bar tugas permulaan menjadi telus

Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan berlabel Jadikan Mula, bar tugas, dan pusat tindakan telus. Seperti yang dijelaskan namanya, menghidupkan pilihan ini akan menjadikan elemen desktop anda

telus, dan kertas dinding desktop anda akan kelihatan di belakangnya dengan cara yang serupa dengan, walaupun jauh lebih sengit, daripada kesan visual Aero yang pertama kali diperkenalkan di Windows Vista.

Sebaliknya, mematikan pilihan ini akan menghasilkan penggunaan warna latar belakang yang padat untuk bar tugas, Menu Mula, dan Pusat Tindakan anda, yang akan sepenuhnya menutupi kawasan masing-masing pada kertas dinding desktop anda.

Warna yang digunakan untuk latar belakang yang padat dan telus akan berbeza-beza berdasarkan pilihan anda di bahagian yang lebih tinggi di Warna Menu tetapan dan akan ditetapkan secara automatik oleh Windows, berdasarkan kertas dinding semasa anda, atau secara manual ditetapkan oleh pengguna ke salah satu dari 48 pilihan warna.

Tidak kira sama ada anda mengaktifkan atau menonaktifkan kesan ketelusan pada Windows 10, perubahan yang anda buat akan berlaku sebaik sahaja anda mengklik Tombol Hidup / Mati dalam Tetapan, tanpa perlu melakukan but semula atau log keluar setiap kali anda menukar pilihan. Kesan ketelusan dihidupkan atau dimatikan serta-merta.

Satu kata berhati-hati bagi mereka yang menjalankan Windows 10 pada PC lama dengan kad grafik yang lebih lama. Walaupun jumlah tenaga kuda yang diperlukan tidak tinggi dengan standard komputer moden, kesan ketelusan pada Windows 10 memang memerlukan beberapa kuasa kuda GPU.

Oleh itu, jika anda menggunakan PC atau kad grafik yang lebih lama dan melihat kelambatan pada desktop Windows 10, cubalah mematikan ketelusan (dan animasi Windows 10 juga, semasa anda menggunakannya) untuk potensi peningkatan prestasi.

Sekiranya artikel ini berguna, lihat artikel TechJunkie yang lain:

  • Cara Melumpuhkan Ketelusan pada Kemas kini Windows 10 1803 April
  • Windows 10: Meningkatkan Ketelusan Bar Tugas melalui Registry
  • 23 Pintasan Windows 10 yang kurang dikenali tetapi berguna

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk menghidupkan atau mematikan ketelusan pada Windows 10? Adakah anda dapati bahawa memperlahankan komputer anda? Beritahu kami mengenainya dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found