Cara Menyiapkan Tayangan Gambar di Windows 10

Membuat tayangan slaid fail gambar anda adalah kaedah terbaik untuk memamerkan gambar anda, meningkatkan persembahan, atau hanya membuat paparan skrin latar belakang yang menarik dan unik. Windows 10 mempunyai beberapa alat bawaan standard untuk menghasilkan tayangan slaid, dan terdapat semua jenis pakej perisian pihak ketiga yang tersedia untuk memberi anda pilihan tayangan slaid yang lebih luas.

Sediakan Tayangan Slaid Desktop pada Windows 10

Salah satu cara mudah untuk membuat tayangan slaid adalah dengan menggunakan pilihan desktop wallpaper tayangan gambar, yang telah kami bahas secara ringkas dalam artikel tutorial "Cara Menyesuaikan Desktop Windows 10". Dengan pilihan tersebut, anda boleh menambahkan tayangan slaid foto anda ke desktop Windows.

Langkah 1

Anda boleh klik kanan desktop dan pilih Peribadikan >Latar belakang untuk membuka pilihan tayangan slaid yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

tayangan slaid

Langkah 2

Pilih Tayangan slaid dari menu lungsur Latar Belakang. Kemudian tekan Semak imbas butang dan pilih folder yang merangkumi gambar untuk tayangan slaid. Tayangan slaid akan memaparkan semua gambar dalam folder. Sangat mudah! Cukup buat folder dengan gambar yang anda mahu paparkan dan salin gambar anda ke folder itu; Windows akan melakukan yang lain.

Langkah 3

Klik Tukar gambar setiap menu lungsur turun untuk mengkonfigurasi berapa lama setiap gambar dipaparkan di desktop anda. Tidak ada pilihan tambahan untuk memilih kesan peralihan tetapi anda boleh mengkonfigurasi bagaimana gambar sesuai di desktop. Klik Pilih yang sesuai menu lungsur turun untuk menyesuaikan tetapan tersebut. Sekiranya tayangan slaid anda merangkumi gambar yang lebih kecil, anda mungkin perlu memilih pilihan seperti Pusat atau Isi.

Sediakan Tayangan Tayangan Skrin Skrin

Sebagai alternatif, anda boleh mengatur tayangan slaid foto sebagai screen saver.

Langkah 1

Anda boleh mengatur tayangan slaid screen saver dengan mengklik kanan desktop, memilih Peribadikan > Tema dan Tetapan Tema. Kemudian pilih Gambar skrin untuk membuka tetingkap secara langsung di bawah.

tayangan slaid2

Langkah 2

Klik menu lungsur Screen saver dan pilih Gambar dari sana. Tekan Tetapan untuk membuka tetingkap dalam gambar di bawah. Klik Semak imbas butang untuk memilih folder gambar untuk screen saver. Kemudian anda juga boleh memilih tiga tetapan kelajuan tayangan slaid alternatif dari tetingkap itu.

tayangan slaid3

Langkah 3

Tekan Jimat untuk menutup tetingkap itu. Anda kemudian boleh memasukkan waktu di Tunggu kotak teks. Contohnya, jika anda memasukkan 10, screen saver akan dimainkan selepas 10 minit jika anda tidak menggerakkan tetikus. Kemudian tekan Memohon untuk mengesahkan tetapan penjimat skrin yang dipilih.

Sediakan tayangan slaid Dengan Aplikasi Foto

Aplikasi Foto di Windows 10 juga mempunyai pilihan tayangan slaid. Anda boleh membukanya dari menu Mula. Itu menyusun gambar anda ke dalam album berdasarkan tarikh.

Klik Album di sebelah kiri tetingkap aplikasi untuk membuka senarai album. Klik gambar kecil di sana untuk membuka album seperti di bawah. Kemudian anda boleh mengklik + Tambah atau alih keluargambar butang untuk menambah beberapa gambar yang berkaitan dengannya. Pilih gambar dalam album, klik Pensil ikon di bahagian atas dan kemudian tekan Tayangan slaid butang untuk memainkan gambar album dalam tayangan slaid.

tayangan slaid4

Menyiapkan Tayangan Tayangan Tayangan dengan LibreOffice Impress

Pilihan tayangan slaid Windows 10 agak terhad. Itu tidak termasuk pilihan untuk kesan peralihan atau sari kata. Oleh itu, anda mungkin memutuskan untuk membuat tayangan slaid dengan perisian pihak ketiga. Terdapat banyak program yang dapat anda buat dengan tayangan slaid, dan salah satunya adalah aplikasi persembahan Impress yang disertakan dengan suite LibreOffice perisian percuma.

Anda boleh menambahkan suite LibreOffice ke Windows 10, dan platform lain, dari halaman ini.

Langkah 1

Tekan Muat turun sekarang butang, dan kemudian klik Windows sebagai OS dan tekan Muat turun Versi 6.3.6 butang untuk menyimpan wizard penyediaannya. Jalankan melalui wizard persediaan untuk memasang suite pejabat dan Impress (buka halaman ini untuk keterangan lebih lanjut). Setelah anda menambahkan suite, klik LibreOffice Impress untuk membuka tetingkap di bawah.

tayangan slaid5

Langkah 2

Klik Hartanah butang pada bar alat kanan untuk membuka pilihan susun atur slaid. Kemudian klik kanan bar sisi Slaid di sebelah kiri dan klik Slaid Baru untuk menambah slaid baru. Pilih a Bahagian Kosong susun atur dari bar sisi Properties untuk semua slaid yang termasuk dalam tayangan slaid seperti di bawah.

tayangan slaid6

Langkah 3

Klik kanan salah satu slaid kosong dan pilih Tetapkan Gambar Latar Belakang untuk Slaid. Pilih gambar untuk disertakan pada slaid seperti gambar di bawah. Tekan Tidak pada tetingkap Tetapan Halaman yang muncul. Tambahkan satu gambar tayangan slaid ke setiap slaid.

tayangan slaid7

Langkah 4

Sekarang tekan Peralihan Slaid butang pada bar alat kanan. Itu akan membuka pilihan kesan peralihan tayangan slaid seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda boleh memilih kesan peralihan alternatif untuk setiap slaid. Sebagai alternatif, pilih kesan dan tekan Gunakan pada Semua Slaid untuk memasukkan peralihan yang sama sepanjang tayangan slaid. Klik Main butang di bahagian bawah bar sisi Slide Transition untuk melihat kesannya.

tayangan slaid10

Memperibadikan Tayangan Tayangan Anda

Bar sisi itu juga merangkumi beberapa pilihan Slaid Advance. Anda boleh memilih tempoh setiap paparan slaid dengan mengklik Secara automatikselepas butang radio. Kemudian masukkan nilai masa di kotak teks, dan tekan Gunakan pada Semua Slaid butang sekali lagi untuk menerapkan tetapan pada setiap gambar dalam tayangan slaid.

Kaedah terbaik untuk menambahkan sari kata ke tayangan slaid adalah memilih Kotak Teks pilihan pada bar alat Lukisan. Kemudian seret dan kembangkan kotak teks pada gambar dan masukkan beberapa teks di dalamnya. Dengan kotak teks yang dipilih, klik bar Properties untuk membuka pilihan pemformatan yang ditunjukkan di bawah.

tayangan slaid9

Anda boleh memformat teks dengan pilihan di sana. Anda boleh memilih fon baru untuk kotak dari menu lungsur. Tekan Berani, Miring, Garis bawah, Bayangan, dan Teguran butang untuk menambah pemformatan itu ke sari kata. Klik Warna Fon untuk memilih warna teks yang sesuai.

Cara terbaik untuk menambahkan runut suara latar untuk tayangan slaid adalah dengan memilih slaid pertama, klik Bunyi menu lungsur turun dan kemudian pilih 'Lain-lain'Suara. Kemudian pilih lagu untuk ditambahkan ke tayangan slaid. Jangan klik Gunakan pada Semua Slaid butang sebagai runut bunyi kemudian akan dimulakan semula apabila setiap slaid bertukar.

Anda boleh memainkan tayangan gambar anda dengan memilih Tayangan Slaid pada bar menu dan mengklik Mulakandari Slaid pertama. Itu akan memainkan tayangan slaid anda dari awal. Anda boleh menekan Esc untuk keluar dari persembahan sebelum selesai.

Klik Fail >Jimatsebagai untuk menyimpan tayangan gambar anda. Sebagai alternatif, tekan kekunci panas Ctrl + Shift + S untuk membuka tetingkap Simpan Sebagai. Anda boleh menyimpannya dengan format fail PowerPoint dengan mengklik menu drop-down Simpan sebagai jenis dan memilih a Microsoft PowerPoint format dari sana.

Anda boleh mengatur tayangan slaid foto dengan pilihan dan aplikasi Windows 10, Impress, atau perisian tambahan lain. Perisian pihak ketiga pastinya akan mempunyai pilihan dan kesan peralihan yang lebih luas, jadi lebih baik mempamerkan fotografi dengan program perisian tambahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found