Cara Mengakses Folder Permulaan Windows 10

Walaupun folder Windows Startup telah dipasang di burner belakang beberapa waktu yang lalu, ia masih tersedia, tersembunyi di dalam struktur data yang mendalam pada Windows 10. Kedengarannya rumit untuk dijumpai atau dijumpai, tetapi sama sekali tidak.

Mendapatkan folder ini sangat berguna dalam situasi tertentu, jadi ada baiknya anda membiasakannya. Mari kita lihat bagaimana anda dapat mengakses folder permulaan Windows 10 dengan cepat dan mudah.

Apakah Folder Permulaan Windows?

Folder Startup adalah folder yang dapat anda temukan melalui Menu Mula. Program yang diletakkan dalam folder ini akan dilancarkan secara automatik setiap kali anda menghidupkan komputer.

Windows 7 Folder Permulaan

Pengguna boleh menyeret pintasan aplikasi secara manual ke folder Startup dan aplikasi dilancarkan secara automatik sebelum atau selepas pengguna log masuk.

Sekiranya anda mempunyai Windows 10, Menu Mula dilancarkan oleh logo Windows di sudut kiri bawah. Yang anda buat hanyalah ketik kekunci Windows pada papan kekunci anda atau klik logo Windows, dan Menu Mula muncul. Walau bagaimanapun, folder Startup tidak dapat dijumpai.

Bagaimana Saya Mencari Folder Permulaan di Windows 10?

Sebelum kita memulakan, ingatlah bahawa ada sekarang dua Lokasi folder permulaan di Windows 10, termasuk:

  1. Satu folder Startup yang beroperasi di peringkat sistem dan dikongsi di antara semua akaun pengguna
  2. Satu lagi folder Permulaan yang beroperasi di peringkat pengguna dan unik untuk setiap pengguna di sistem

Sebagai contoh, pertimbangkan PC dengan dua akaun pengguna: satu akaun untuk Jane dan satu akaun untuk John. Jalan pintas untuk Microsoft Edge diletakkan di "Semua pengguna" Folder permulaan, dan pautan untuk Notepad dimasukkan ke dalam folder Permulaan untuk Jane pengguna akaun. Semasa Jane masuk ke Windows, Microsoft Edge dan Notepad akan dilancarkan secara automatik, tetapi ketika John masuk ke akaunnya, hanya Edge yang akan memulakannya.

Dengan ini, mari kita lihat bagaimana anda dapat mencari folder Startup di Windows 10.

Buka Folder Permulaan Windows 10 dengan Penjelajah

Anda boleh menavigasi ke kedua " Semua pengguna" dan " Pengguna Semasa ” Folder permulaan pada Windows 10 menggunakan jalur berikut.

Perhatikan bahawa anda boleh menavigasi ke jalur ini melalui Penjelajah Fail atau menyalin dan menempelkan jalur relatif di kotak Jalankan, yang dapat diakses dengan menekan Kekunci Windows + R pada papan kekunci anda.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan Penjelajah Fail, anda perlu mengaktifkan "Tunjukkan Fail TersembunyiPilihan untuk melihat folder tertentu di jalan.

folder permulaan windows 10

The Semua pengguna Folder permulaan dijumpai di jalan berikut:

C: ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartUp

The Pengguna Semasa Folder permulaan terletak di sini:

C: Pengguna [Nama Pengguna] AppDataRoamingMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartup

Untuk mengakses “Semua pengguna" Folder permulaan pada Windows 10, buka kotak dialog Jalankan (Kekunci Windows + R), taip shell: permulaan biasa, dan klik okey.

folder permulaan biasa windows 10

Untuk "Pengguna Semasa Folder permulaan, buka Lari dialog dan taip shell: permulaan.

folder permulaan pengguna windows 10

Perintah Pelancaran Folder Permulaan Windows 10

Sebagai nota terakhir, adalah penting untuk menyebutkan bahawa barang yang anda letakkan di dalamnya "Semua pengguna" atau " Pengguna Semasa ” Folder permulaan tidak akan dimulakan segera semasa log masuk ke akaun Windows 10 anda. Tambahan pula, beberapa pautan mungkin tidak dilancarkan sama sekali.

Sebagai gantinya, sistem operasi melancarkan program mengikut urutan tertentu: Windows terlebih dahulu akan memuatkan proses sistem yang diperlukan dan item apa pun di tab Permulaan Pengurus Tugas, dan maka ia menjalankan item folder Permulaan anda setelah selesai.

Bagi kebanyakan pengguna, langkah awal ini tidak akan memakan masa lama, dan anda akan melihat aplikasi folder Startup yang ditentukan dilancarkan dalam satu atau dua saat setelah mencapai desktop Windows 10. Sekiranya anda mempunyai banyak aplikasi dan perkhidmatan yang telah dikonfigurasi untuk dilancarkan semasa boot, mungkin memerlukan beberapa saat untuk melihat item folder Startup anda muncul.

Sekiranya permulaan komputer anda lambat, ada baiknya anda memeriksa folder permulaan untuk memastikan anda tidak mempunyai program di sana yang tidak perlu anda lancarkan semasa boot. Sebaiknya bilangannya minimum.

Berikut adalah beberapa petua lain (termasuk mengubah perisian yang dibuka semasa boot) mengenai cara mempercepat PC Windows 10 anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found