Cara membetulkan kod ralat ‘Windows tidak dapat mengakses komputer’ 0x80004005

OS Windows diposisikan sebagai sistem operasi yang mesra perusahaan dengan pelbagai ciri untuk menyokong kumpulan kerja dan perkongsian fail dan sumber fizikal. Walaupun fokus ini, sistem operasi utama ini nampaknya tidak berfungsi untuk menghasilkan mesej ralat yang tidak jelas dan bermusuhan pengguna untuk masalah biasa.

Cara membetulkan kod ralat ‘Windows tidak dapat mengakses komputer’ 0x80004005

Mesej ralat ini selalu menjadikan penyelesaian masalah lebih rumit daripada yang sepatutnya. Selain itu, Microsoft cenderung menambahkan lapisan kekeliruan dan kekecewaan bagi pengguna yang cerdas tetapi tidak menggunakan komputer - orang yang mungkin dapat menyelesaikan masalah itu jika mereka mengetahui sesuatu tentang penyebabnya.

Salah satu pesalah yang lebih teruk adalah kod ralat Windows 0x80004005. Kesalahan ini biasanya muncul semasa percubaan yang gagal untuk menggunakan sumber bersama melalui rangkaian, seperti cakera keras rangkaian bersama. Sintaks yang biasa untuk ralat ini adalah sesuatu seperti "Windows tidak dapat mengakses \ Computer1, Periksa ejaan ... Kod ralat 0x80004005 Ralat tidak ditentukan."

Sudah tentu, mesej yang sangat berguna ini muncul di skrin seseorang tidak memberitahu mereka apa-apa. Akibatnya, sukar untuk mengatasi masalah ini.

Jangan risau. Beberapa kaedah digunakan untuk menyelesaikan masalah ini. Artikel ini membincangkan cara mendiagnosis dan menyelesaikan masalah mendasar yang mungkin ditunjukkan oleh kod ralat 0x80004005.

Perbaikan Pantas untuk Kesalahan ‘Windows Tidak Dapat Mengakses Komputer’ 0x80004005

Terdapat beberapa "pembaikan cepat" yang patut dicuba untuk menyelesaikan ralat ini. Penyelesaian khusus ini sering menyelesaikan masalah kod ralat 0x80004005.

Walaupun ini bukan senarai komprehensif dari semua kemungkinan penyelesaian, ada kemungkinan satu daripada penyelesaian ini dapat digunakan untuk anda.

Pembetulan Pantas 1: Lumpuhkan IPv6

Salah satu kod ralat 0x80004005 adalah dengan mematikan protokol IPv6 komputer anda. Anda tidak memerlukan IPv6 sekarang kecuali anda menjalankan rangkaian IPv6.

Ikuti sahaja empat langkah berikut untuk mencuba pembetulan ini:

 1. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih "Jaringan rangkaian."

 2. Klik "Tukar pilihan penyesuai."

 3. Klik kanan penyesuai rangkaian anda dan pilih "Hartanah."

 4. Cari "Protokol Internet Versi 6 (TCP / IPv6)" di panel tengah dan hapus centang kotak.

Sebilangan besar konfigurasi rangkaian masih menggunakan IPv4 dan akan dilakukan di masa yang akan datang, jadi anda tidak memerlukan IPv6 untuk sementara waktu melainkan jika anda berada dalam rangkaian perusahaan yang sudah menggunakan IPv6.

Sekiranya ini tidak menyelesaikan ralat, lanjutkan ke penyelesaian yang disarankan berikut.

Pembaikan Pantas 2: Periksa NetBIOS

Langkah seterusnya untuk menyelesaikan kod ralat 0x80004005 adalah memastikan bahawa perkhidmatan NetBIOS berfungsi. NetBIOS membolehkan komputer rangkaian berkongsi sumber. Sekiranya ini tidak berfungsi atau tidak diaktifkan, ini boleh menyebabkan kesalahan berlaku.

Ikuti langkah-langkah ini untuk memastikan bahawa perkhidmatan NetBIOS diaktifkan:

 1. Pada tetingkap yang sama seperti di atas, sorot "IPv4" dan klik "Hartanah" butang di bawahnya.

 2. Klik "Lanjutan," kemudian pilih "MENANG" tab.

 3. Pastikan tetapan NetBIOS berada di "Lalai."

Sekiranya NetBIOS berfungsi sebagaimana mestinya, maka beralihlah ke jalan penyelesaian yang mungkin seterusnya.

Perbaikan Pantas 3: Periksa Tetapan Berkongsi

Sekiranya tetapan NetBIOS tidak menjadi masalah, lihat tetapan perkongsian lanjutan.

 1. Navigasi ke "Panel Kawalan -> Rangkaian dan Internet -> Pusat Rangkaian dan Perkongsian -> Tetapan perkongsian lanjutan."

 2. Klik "Peribadi" rangkaian dan memastikan bahawa "Hidupkan penemuan rangkaian" diaktifkan dan bahawa "Hidupkan persediaan automatik ..." kotak pilihan diaktifkan. Pastikan "Hidupkan perkongsian fail dan pencetak" juga diaktifkan.

 3. Klik "Semua Rangkaian" dan memastikan "Matikan perkongsian rangkaian yang dilindungi kata laluan" pilihan diaktifkan.

Sekiranya anda membuat perubahan pada tetapan perkongsian, uji semula bahagian anda untuk melihat apakah ia memperbaiki ralat 0x80004005. Sekiranya perubahan tidak memperbaiki kod ralat, lanjutkan untuk memeriksa kebenaran.

Perbaikan Pantas 4: Periksa Kebenaran

 1. Klik kanan pada folder atau pemacu yang ingin anda kongsi, kemudian pilih "Hartanah."

 2. Klik pada "Berkongsi" tab, kemudian pilih "Perkongsian lanjutan."

 3. Pastikan kotak yang terdapat di sebelah "Kongsi folder ini" kelihatan dicentang, kemudian klik "Kebenaran."

 4. Serlahkan "Semua orang" kumpulan, yang seharusnya berada di panel atas, dan membenarkan "Kawalan Penuh." Sekiranya tidak ada kumpulan "Semua Orang", klik "Tambah" dan taip "Semua orang" di panel bawah, kemudian pilih.

Sekiranya kebenaran tidak berfungsi untuk anda, teruskan memuat turun semula kemas kini Windows 10.

Perbaikan Pantas 5: Muat turun semula Kemas kini Windows 10

Sekiranya anda menerima mesej ralat dengan kod ralat 0x80004005 semasa cuba mengemas kini Windows 10, masalahnya mungkin disebabkan oleh fail pemasangan yang rosak.

Untuk memperbaikinya, cuba muat turun semula pemasang Windows 10 dan mulakan dari awal. Mengecewakan seperti ini, adalah wajar jika ini adalah punca masalah.

Perbaikan Pantas 6: Aktifkan Sokongan Perkongsian Fail SMB 1.0 / CIFS

Seperti yang disarankan oleh pembaca TechJunkie TFI, beberapa pengguna telah melaporkan bahawa mengaktifkan SMB 1.0 / CIFS Support Sharing File melakukan muslihat.

 1. Di kotak carian, taipkan "panel kawalan," kemudian pilih "Program dan Ciri."
 2. Di panel tugas sebelah kiri, klik pada "Hidupkan atau matikan ciri Windows."

 3. Dalam dialog yang muncul, tatal ke bawah dan cari "Sokongan Perkongsian Fail SMB 1.0 / CIFS."

 4. Pastikan kotak pilihan di sebelah "Sokongan Perkongsian Fail SMB 1.0 / CIFSpaparan seperti yang diperiksa.

 5. Klik "OKEY."

Sebagai penutup, sukar dan sukar untuk menyelesaikan masalah Windows 10, dan mesej ralat jarang memberikan maklumat berguna.

Mudah-mudahan, salah satu proses di atas membantu anda agar mesin Windows 10 anda berfungsi dengan baik. Ada cadangan lain untuk menangani masalah ini? Sila kongsikannya dengan kami di bahagian komen di bawah!

Untuk kod ralat Windows yang lain, periksa memperbaiki ralat 0x80042405, perbaiki ralat 0x80044004, bagaimana menangani ralat 0xc000007b, dan lihat kod ralat penerimaan kami 0x80240034.

Recent Posts