Cara Melihat Skor Indeks Pengalaman Windows PC anda di Windows 10

Adalah sukar untuk mengukur dan membandingkan dengan tepat dan prestasi satu komputer dengan komputer yang lain. Nasib baik, bagaimanapun, Skor Indeks Pengalaman Windows menawarkan cara untuk menguji prestasi PC Windows yang berbeza.

Cara Melihat Skor Indeks Pengalaman Windows PC anda di Windows 10

Mari kita lihat apa Skor Indeks Pengalaman Windows, cara kerjanya, dan bagaimana melihat skor PC anda di Windows 10.

Apakah Indeks Pengalaman Windows?

Indeks Pengalaman Windows (WEI) bukan semua program penanda aras PC Windows; terdapat penanda aras yang lebih komprehensif untuk prestasi Windows PC yang memberikan lebih mendalam dan lebih mendalam mengenai data prestasi.

Walau bagaimanapun, WEI memberikan pengguna Windows keupayaan untuk menanda aras komputer mereka dengan tepat dan mendapat nombor setanding yang tepat di seluruh mesin dan vendor.

Hasilnya, WEI tetap menjadi salah satu kaedah terbaik dan termudah bagi rata-rata pengguna Windows untuk mengukur prestasi komputer mereka.

Bagaimana ia berfungsi

WEI secara logik membahagikan setiap PC Windows 10 menjadi lima subsistem utama: pemproses, memori fizikal, perkakasan grafik desktop, perkakasan grafik permainan, dan pemacu cakera keras utama.

Ia kemudian menjalankan satu siri ujian diagnostik terhadap setiap sistem ini untuk menilai prestasinya. Daripada menjumlahkan dan rata-rata subskor untuk mendapatkan skor utama, WEI menetapkan subskor komponen terendah sebagai skor utama, mengulangi falsafah throughput bahawa peranti pengkomputeran terhad dan dengan itu harus diukur oleh kekangan dan hambatannya.

Setiap ujian subsistem mencari maklumat yang berbeza dari PC Windows anda. Subkorek angka boleh berkisar antara 1.0 hingga 5.9, dengan komputer berkuasa tinggi mendapat penghormatan tertinggi dalam setiap kategori.

The pemproses ujian subsistem dalam banyak cara adalah ujian yang paling mudah. Ia mengukur kelajuan jam prosesor dan menilai berapa banyak arahan sesaat yang dapat dikendalikan oleh komputer jika "menumpukan perhatian" pada tugas memproses selama beberapa saat.

The ingatan fizikal ujian subsistem hanya menyalin segmen besar memori PC Windows anda dari satu tempat ke tempat lain dan kembali lagi, untuk mengukur operasi memori sesaat.

The grafik subsistem adalah litar dari pengawal grafik ke bas data ke kad video luaran. Ujian subsistem grafik sedikit sebanyak mengukur kemampuan perkakasan grafik untuk menghasilkan desktop Windows standard.

The grafik permainan sistem berkaitan tetapi berbeza. Sebilangan besar PC moden telah memisahkan bahagian "perniagaan" dan "kesenangan" dari perkakasan permainan mereka, dan ujian grafik permainan secara abstrak mengukur seberapa baik komputer dapat memberikan maklumat visual.

Akhirnya, cakera keras utama sistem komputer diuji. Ini biasanya perkakasan yang paling senang dibaiki sekiranya ada yang tidak kena dengan PC. Ujian ini mengukur kelajuan pemindahan data ke dan dari kadar Shell 2018.

Apabila anda mencetuskan pelaksanaan WEI, semua ujian ini dilakukan, yang boleh memakan masa beberapa saat. Kemudian WEI memaparkan hasil anda dalam jadual yang sangat bersih dan mudah dibaca, subsistem mengikut subsistem.

Adakah Microsoft Menghapus Indeks Pengalaman Windows?

Bermula dengan pelancaran Windows 8, Microsoft mengambil langkah luar biasa untuk menghapus antara muka pengguna untuk Indeks Pengalaman Windows.

Alat teras yang menghasilkan hasilnya, Alat Penilaian Sistem Windows (WinSAT), kekal hingga kini di Windows 10.

Alat ini masih dapat menghasilkan skor Indeks Pengalaman Windows untuk pemproses, memori, grafik, dan prestasi cakera pengguna, dan skor ini dapat dibaca oleh aplikasi tertentu untuk memastikan keserasian dengan PC pengguna.

Jadi, walaupun tidak semudah ini, memeriksa WEI anda di Windows 10 masih mudah dilakukan. Anda hanya perlu tahu di mana mencarinya.

indeks pengalaman windows vista

Skor Pengalaman Windows yang asli di Windows Vista

Bagi pengguna Windows 10 yang masih ingin melihat skor Indeks Pengalaman Windows PC mereka dengan mudah, data ini dapat diakses dengan beberapa cara yang berbeza.

Bagaimana Saya Mencari Indeks Pengalaman Windows di Windows 10?

Walaupun Microsoft mungkin telah menghapus antara muka untuk Skor Indeks Pengalaman Windows, masih mungkin untuk memeriksa skor anda dengan beberapa langkah tambahan.

Dengan mempelajari beberapa arahan atau melalui rangkaian ujian pihak ketiga, anda dapat menguji prestasi PC anda dengan cepat dan mudah.

Periksa Markah WEI Menggunakan WinSAT

Cara pertama untuk melihat skor Indeks Pengalaman Windows anda di Windows 10 adalah dengan menjalankan perintah WinSAT secara manual. Lancarkan Prompt Perintah (atau PowerShell) dan masukkan perintah berikut:

winsat formal

Ini akan melaksanakan Alat Penilaian Sistem Windows dan menanda aras CPU, memori, grafik 2D dan 3D sistem anda, dan kelajuan penyimpanan. Hanya duduk dan biarkan ujian selesai; masa yang diperlukan untuk menyelesaikan bergantung pada kelajuan komponen PC anda.

arahan arahan winsat

Setelah selesai, anda boleh mendapatkan hasilnya di C: WindowsPerformanceWinSATDataStore. Cari fail XML yang mengandungi nama "Formal.Assessment."

Sekiranya anda tidak pernah menjalankan perintah WinSAT, file tersebut akan ditetapkan "Awal". Jika ia telah dijalankan sebelum ini, namun, hasil ujian semasa akan ada dalam file berlabel "Terkini".

fail xml winsat

Anda boleh membuka fail XML Formal.Assessment dalam penyemak imbas web atau penampil XML kegemaran anda. Hasilnya tidak diformat dengan baik seperti skor Indeks Pengalaman Windows lama, tetapi anda masih dapat memperoleh skor yang relevan. Tatal ke bawah sedikit di awal fail XML dan cari bahagian berlabel WinSPR.

penilaian formal winsat

Di sana, anda akan melihat jumlah skor untuk setiap kategori, dengan "SystemScore" mewakili keseluruhan skor Indeks Pengalaman Windows anda.

Ini adalah kaedah yang mudah dan berkesan untuk menguji prestasi komputer anda di Windows 10, tetapi ia tidak mempunyai antara muka yang paling mudah dibaca atau mesra pengguna.

Sekiranya anda ingin hasil anda disampaikan dengan cara yang lebih mesra pengguna, teruskan membaca untuk melihat bagaimana anda dapat menggunakan suite ujian pihak ketiga untuk memeriksa prestasi PC anda.

Gunakan Penggantian Indeks Pengalaman Windows Pihak Ketiga

Daripada menghasilkan fail XML WinSAT secara manual dan harus menyikatnya, anda boleh menggunakan sejumlah pengganti pihak ketiga yang meniru fungsi semula Indeks Pengalaman Windows. Alat ini masih menjalankan perintah WinSAT, tetapi mereka kemudian memformat hasilnya dalam antara muka yang mudah dan mudah digunakan.

Seperti disebutkan, ada sejumlah alat yang menawarkan fungsi ini, beberapa kualitas yang dipersoalkan. Salah satu kegemaran kami adalah WEI Tool dari Winaero. Ia percuma, mudah alih (iaitu tidak memerlukan pemasangan), dan dari kumpulan yang sama menjadikan banyak utiliti Windows yang selamat dan berguna.

winaero windows pengalaman indeks windows 10

Muat turun alat dari laman web Winaero, ekstrak fail ZIP, dan jalankan WEI.exe. Jalankan (atau jalankan semula, jika anda sudah melakukan kaedah WinSAT) penilaian sistem, yang sekali lagi akan memakan masa bergantung pada kelajuan PC anda.

Setelah selesai, anda akan melihat keputusan anda disenaraikan mengikut kategori, bersama dengan keseluruhan skor sistem anda, sama seperti skor Indeks Pengalaman Windows yang asli muncul pada versi Windows yang lebih lama.

Pemikiran Akhir

Mampu menguji prestasi komputer anda sangat penting. Bukan sahaja menarik untuk melihat betapa kuatnya mesin anda, tetapi juga membantu memastikan anda dapat membuat pembelian yang lebih tepat.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas, anda dapat dengan mudah dan cepat memeriksa Skor Indeks Pengalaman Windows anda di Windows 10.

Adakah anda mempunyai lebih banyak masalah Windows 10 untuk diatasi?

Untuk petua meningkatkan prestasi Windows anda secara keseluruhan, baca panduan kami mengenai perubahan prestasi Windows 10.

Sekiranya masalah memori anda tidak dapat dilihat, lihat panduan kami mengenai cara menyelesaikan masalah dan mengekalkan memori Windows 10 anda.

Recent Posts