Cara Membasuh Pemacu Keras dengan Selamat

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin memadamkan cakera keras dengan selamat. Anda mungkin menjualnya, menyumbangkannya kepada rakan, anda mungkin pulih dari perisian hasad atau virus atau anda mungkin membuang komputer sepenuhnya. Anda tidak mahu data peribadi anda masuk ke tangan yang salah sehingga mengelap pemacu dengan selamat adalah perkara yang perlu anda lakukan.

Cara Membasuh Pemacu Keras dengan Selamat

Anda mempunyai beberapa pilihan sekiranya anda perlu memadam cakera keras dengan selamat. Anda boleh menggunakan sistem operasi, menggunakan perisian percuma, membawanya ke kedai komputer atau memusnahkan pemacu secara fizikal. Saya akan merangkumi dua pilihan pertama kerana kedua pilihan sudah jelas.

Padam Tidak Cukup

Cukup memadam fail atau memformat cakera keras tidak mencukupi. Apabila anda menekan Delete atau Format, semua sistem operasi anda adalah menghapus indeks yang memberitahu di mana fail tertentu disimpan. Ini kemudian ditafsirkan sebagai ruang kosong oleh OS yang dapat ditimpa, tetapi data sebenarnya masih utuh. Ia akan kekal utuh sehingga ditulis berulang kali.

Ini memberikan risiko keselamatan yang jelas. Sesiapa yang mempunyai perisian pemulihan data yang betul boleh membeli cakera keras anda, memulihkan fail tersebut dan mengakses semua data yang anda fikir telah dihapuskan. Perkara ini telah berlaku beberapa kali pada masa lalu, bukan hanya untuk pengguna rumah, tetapi juga organisasi. Sebahagian daripada mereka adalah organisasi berprofil tinggi!

Formatnya Cukup

Sekiranya anda hanya ingin menghapus cakera keras dan menyimpan pemacu di komputer anda atau sebagai alat ganti, anda boleh menggunakan alat format dalam sistem operasi anda. Selagi anda tidak membenarkan orang lain mengaksesnya secara fizikal, lap selamat tidak diperlukan. Saya tetap mencadangkan penghapusan yang selamat jika anda pulih dari virus atau perisian hasad, sekiranya berlaku.

Di Windows:

 1. Pilih cakera keras di Windows Explorer, klik kanan dan pilih Format.
 2. Pilih NTFS sebagai sistem Fail dan Format pantas sebagai mod, Seterusnya, klik Mulakan untuk memulakan format.

Di Mac OS:

 1. Pilih Utiliti Cakera dari Aplikasi dan Utiliti.
 2. Pilih pemacu dari menu sebelah kiri.
 3. Pilih Padam dari menu atas.
 4. Masukkan nama, format dan skema.
 5. Pilih Padam.

Dalam kedua sistem operasi, ini akan menjadikan data dari cakera tidak dapat diakses tetapi tidak akan menghapusnya dengan selamat.

Gunakan Sistem Operasi untuk Menghapuskan Hard Drive dengan Selamat

Kaedah paling mudah dan termurah untuk mengelap cakera keras dengan selamat adalah dengan menggunakan sistem operasi atau perisian percuma.

Di Windows:

 1. Taip 'arahan prompt' ke dalam Mulakan menu dan klik Menjalankan sebagai pentadbir untuk membuka tetingkap CMD sebagai pentadbir.
 2. Taip atau tampal ‘format C: / fs: ntfs / p: 1’ dan tekan Enter. Di tempat anda melihat ‘C’, ubah ke pemacu yang ingin anda lap.
 3. Ketik 'Y' untuk mengesahkan apabila anda melihat amaran.

Perintah pertama memformat pemacu dan membuat sistem fail NTFS. Ia kemudian akan menimpa keseluruhan pemacu dengan angka nol untuk mengelakkan pemulihan data perisian. Anda boleh menambah hantaran lain untuk keselamatan tambahan jika anda suka dengan menukar 'p: 1' menjadi 'p: 2' atau 'p: 3'. Sebaiknya lakukan sekurang-kurangnya dua-empat hantaran untuk memastikan kandungannya ditimpa, jika anda menjual pemacu, lakukan minimum 4 hantaran.

Di Mac OS:

 1. Ulangi proses di atas ke langkah 2.
 2. Apabila anda menamakan pemacu, pilih Pilihan Keselamatan.
 3. Luncurkan slaid Pilihan Keselamatan ke Paling Selamat di tetingkap pop timbul.
 4. Pilih OK.

Memilih Pilihan Keselamatan 4 akan memadamkan cakera keras dengan selamat ke standard Jabatan Pertahanan AS (DOD) 5220-22 M. Itu semestinya cukup baik untuk kebanyakan orang!

Pilihan Sumber Terbuka untuk Memadamkan Hard Drive dengan Selamat

Sekiranya anda baru menggunakan dunia Linux dan perisian sumber terbuka yang luar biasa, maka anda bersedia untuk menikmati. Terdapat banyak pilihan sumber terbuka yang tersedia untuk anda memadamkan kandungan HDD atau SSD dengan selamat.

Gunakan DBAN untuk Menghapuskan Hard Drive dengan Selamat

DBAN, Darik's Boot And Nuke, adalah kaedah paling selamat dan selamat untuk mengelap cakera keras secara percuma. Ia sama dengan banyak program keselamatan data yang sangat mahal dan bebas dan sumber terbuka. Anda perlu memuat turun fail dan membakarnya ke pemacu DVD atau USB sebelum digunakan tetapi selain itu sangat mudah digunakan.

 1. Sandarkan data yang tidak mahu dihapuskan.
 2. Muat turun DBAN dan pasangkannya ke DVD atau pemacu USB.
 3. Putuskan sambungan cakera keras lain yang anda tidak mahu lap termasuk pemacu boot anda.
 4. Boot komputer anda dari DVD atau USB.
 5. Tekan Enter di skrin DBAN biru untuk memuat ke mod interaktif.
 6. Pilih pemacu dari senarai di tetingkap seterusnya dengan menekan spasi.
 7. Periksa semula bahawa anda mempunyai pemacu yang betul.
 8. Tekan F10 untuk memulakan proses.
 9. Tunggu skrin Pass hitam untuk menandakan selesai.
 10. Cabut media DBAN, sambungkan semula cakera keras anda dan reboot komputer anda.

DBAN adalah pilihan nuklear jika anda ingin memadam cakera keras dengan selamat tetapi tidak ada yang lebih baik untuk menyelesaikan tugas!

BleachBit

BleachBit dirancang untuk membersihkan cache dengan selamat, menghapus fail, menghapus semua kandungan partition atau drive, memampatkan gambar atau drive untuk penyimpanan, dan mengurangkan ukuran sandaran. Perisian yang berguna ini tersedia untuk Windows dan Linux, dilengkapi dengan GUI sederhana, dan bahkan dapat dipasang pada USB langsung dengan versi mudah alihnya.

Perintah DD

Sekiranya anda sudah biasa dengan Linux atau Unix, maka anda mungkin sudah mengetahui tentang perintah dd yang ada. Perintah kuat ini dapat digunakan untuk menukar, menyalin, dan menghancurkan data. Sekiranya anda ingin menggunakan semula pemacu, anda boleh menaip: jika = dev / sifar = dev / sda bs = 4096

Perintah di atas akan menulis angka nol ke semua blok, ukuran blok 4096, dalam peranti atau partisi yang ditentukan, sda dalam kes ini. Ingatlah untuk memasukkan pemacu atau partition yang betul semasa melaksanakan perintah ini.

Sekiranya anda ingin menjual pemacu atau membuangnya, anda boleh menaip: jika = dev / urandom = dev / sda bs = 4096

Perintah di atas akan menulis data rawak ke semua blok, ukuran blok 4096, dalam peranti atau partisi yang ditentukan, sda dalam kes ini. Sekali lagi, ingat untuk memasukkan pemacu atau partition yang betul semasa melaksanakan perintah ini.

Terdapat banyak pilihan hebat untuk anda memadamkan kandungan pada cakera keras atau pemacu keadaan pepejal. Sekiranya anda tidak menyukai salah satu daripada pilihan ini, baca beberapa laman web lain untuk mendapatkan penyelesaian yang paling sesuai untuk anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found