Cara Mencegah Windows Mengurangkan Isipadu Sistem Secara Automatik

Sekiranya anda menjalankan Windows 7 atau lebih baru, maka anda mungkin mengalami tingkah laku ganjil dalam pengalaman Windows anda. Sekiranya anda menjalankan program yang menggunakan suara, anda mungkin menyedari bahawa volume suara anda berkurang secara automatik ketika anda menjalankan program tertentu, seperti Skype atau permainan dengan saluran sembang audio.

Cara Mencegah Windows Mengurangkan Isipadu Sistem Secara Automatik

Ini boleh menjadi sangat mengecewakan dan banyak pengguna benar-benar kesal dengan masalah pengurangan jumlah yang kelihatan rawak ini. Seperti yang berlaku, ini tidak rawak dan senang diperbaiki. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda mengapa ini berlaku, dan bagaimana menghalangnya daripada berlaku lagi.

Ada apa, Redmond?

Pemerhati Microsoft lama tahu bahawa apa yang sebenarnya anda harus berhati-hati bukanlah niat jahat pihak gergasi perisian yang berpangkalan di Redmond. Sekiranya Microsoft cuba menjadi jahat, mereka biasanya merosakkannya dan tidak melakukan apa-apa. Tidak, ketika Microsoft cuba MEMBANTU anda harus memerhatikan, dan kekeliruan kelantangan ini adalah contoh hebat dari fenomena ini.

Alat dengar Panggilan VoIPAgenturfotografin / Shutterstock

Inilah yang berlaku. Oleh kerana perkhidmatan voice over IP (VoIP) menjadi semakin umum di sini pada abad ke-21, Microsoft ingin menjadikan proses membuat dan menerima panggilan telefon di desktop Windows menjadi lebih lancar (anda pasti menyedari bagaimana anda membuat dan terima semua panggilan telefon anda pada mesin Windows anda sekarang, bukan?)

Untuk mempermudah ini, Microsoft menambahkan satu fitur yang bermula pada Windows 7 dan hadir sepanjang Windows 10 yang cuba mengesan ketika pengguna membuat atau menerima panggilan VoIP. Apabila sistem operasi menganggap panggilan sedang dibuat, ia secara automatik menurunkan jumlah aplikasi lain (atau bahkan mematikannya) semasa panggilan sedang berlangsung. Anda tahu cara anda bahkan tidak memintanya.

Malangnya, walaupun ciri ini sendiri dan bukan idea bodoh secara intrinsik, ternyata Windows benar-benar buruk dalam mengesan sama ada sesuatu itu panggilan VoIP atau tidak. Permainan berbilang pemain yang mengandungi saluran suara, misalnya, sering mencetuskan "fitur", seperti aplikasi VoIP langsung seperti Skype atau Google Hangouts.

Kesukaran sebenarnya ialah orang yang menggunakan Skype atau Hangouts atau permainan biasanya mempunyai kelantangan yang dikonfigurasi dengan cara yang mereka mahukan apabila mereka mula bersembang. Microsoft melakukan penyusunan semula meja anda untuk anda "kerana saya pasti anda mahu perkara-perkara diatur", tepat setelah anda mendapat segalanya seperti yang anda suka.

Syukurlah, ciri yang sangat menjengkelkan ini dapat dilumpuhkan dengan mudah.

Langkah 1

Yang perlu anda lakukan hanyalah melancarkan Panel Kawalan atau Tetapan anda (bergantung pada versi Windows anda) dan menuju ke dialog konfigurasi Suara.

Bunyi Panel Kawalan Windows

Langkah 2

Di tetingkap konfigurasi Suara, klik pada tab "Komunikasi". Ini adalah lokasi di mana ciri pengurangan automatik ini dikonfigurasi.

Komunikasi Bunyi Windows Mengurangkan Kelantangan Bunyi Lain

Langkah 3

Klik ‘OK’ untuk menyelesaikan. Mungkin bijak memulakan semula komputer anda setelah mengubah tetapan ini.

Secara lalai, pilihan untuk "Kurangkan kelantangan suara lain sebanyak 80%" dipilih. Ubah ini menjadi "Jangan apa-apa" untuk mematikan ciri dengan berkesan. Namun, jika anda benar-benar merasakan ciri ini berguna, anda boleh memperbaikinya dengan Windows hanya mengurangkan jumlah aplikasi lain sebanyak 50%, atau dengan membiarkan sistem operasi mematikan semua suara lain sepenuhnya.

Penyelesaian masalah

Sekiranya ini tidak membantu masalah jumlah anda, ada beberapa perkara lain yang perlu difikirkan sebelum menyerah. Mari kita bincangkan beberapa petua penyelesaian masalah untuk membantu anda sekiranya anda masih menghadapi masalah.

  • Adakah butang kelantangan papan kekunci anda bersih? - Kami menghabiskan berjam-jam di komputer kami yang bermaksud serpihan, habuk, dan bahkan zarah makanan boleh disimpan dalam kunci. Gunakan kain lap atau kain bersih yang disahkan untuk membuang sebarang bahan cemar dari papan kekunci anda.
  • Periksa sebarang kemas kini sistem baru - Tambalan dapat menyelesaikan sejumlah besar masalah komputer yang aneh. Pasang sebarang kemas kini dan mulakan semula komputer anda untuk melihat apakah masalah kelantangan berhenti.
  • Kemas kini pemacu audio anda - Pergi ke pengurus tugas dan arahkan ke bahagian "Input dan output audio. Klik kanan untuk mengemas kini pemacu.
  • Nyahpasang kemas kini - Banyak pengguna telah melaporkan masalah audio selepas kemas kini. Pengguna Windows dapat mencopot pemasangan kemas kini dengan mengunjungi tab "Kemas kini & Keamanan", kemudian mengklik "Lihat Sejarah Pembaruan."

Pengaturan saya terus kembali ke 80%, apa yang boleh saya lakukan?

Anda boleh mengubahnya kembali ke u0022Do Nothingu0022 setiap kali anda membuka aplikasi, atau anda boleh memilih untuk mengurangkan kelantangan sebanyak 50% untuk mengurangkan kesannya. Bagaimanapun, beberapa pengguna telah melaporkan bahawa tetapan kelantangan kembali setiap kali memulakan semula aplikasi.

Adakah ini juga mempengaruhi pembesar suara luaran?

Ya, banyak pengguna yang mempunyai pembesar suara luaran mengalami turun naik kelantangan. Cuba gunakan port lain atau pembesar suara ganti untuk masalah bunyi.

Recent Posts