Cara Mendapatkan Jumlah Kata di Helaian Google

Walaupun Lembaran Google terutama dibuat untuk digunakan dengan angka, kata-kata adalah bahagian penting dari mana-mana hamparan. Anda memerlukan kata-kata untuk mengira, mengesahkan, dan menjejaki apa yang diwakili oleh setiap titik data. Kadang kala, anda mempunyai had jumlah perkataan setiap sel. Label, bulan, hari, produk - semuanya memerlukan kata-kata khusus untuk senarai juga. Rumus memainkan peranan besar dalam fungsi spreadsheet, dan jumlah perkataan di Helaian Google memerlukannya. Sama seperti menggunakan pernyataan IF / THEN untuk set data di Helaian Google, jumlah perkataan menggunakan COUNTA, SPLIT, SUM, ARRAYFORMULA, dan banyak lagi. Oleh itu, apakah pernyataan yang disediakan untuk helaian Google? Inilah lebih banyak maklumat.

Jumlah Kata dalam Dokumen Google berbanding Helaian Google

Dokumen Google membolehkan anda memeriksa senarai kata dalam dokumen tertentu dengan mudah, memberikan anda jumlah keseluruhan dokumen dan kandungan yang telah anda sorot menggunakan tetikus anda. Sangat mudah untuk mengetahui berapa lama dokumen Google Doc dari segi panjang perkataan, tetapi sayangnya (pada pandangan pertama), pilihan penghitungan kata tradisional tidak terdapat dalam Helaian Google. Sekiranya anda mencari cara untuk mengetahui berapa banyak perkataan dalam hamparan Helaian Google anda berbanding Dokumen Google, ada penyelesaian mudah yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Mari kita lihat.

Pilihan Kiraan Kata untuk Helaian Google

Spreadsheet Google Spreadsheet mempunyai kemampuan untuk menghitung kata dalam dokumen, tetapi tindakan tersebut tidak dapat diklik seperti yang terdapat di Docs. Walaupun tidak ada alat penghitungan kata resmi, Lembaran menampilkan jumlah teks dalam lajur, baris, dan sel tertentu ketika menggunakan formula.

Mengira Teks setiap Sel di Helaian Google

Membilang perkataan setiap sel dalam Helaian Google mempunyai 2 formula berbeza berdasarkan keperluan tertentu. Rumus pertama yang ditunjukkan di bawah ini mengira jumlah perkataan setiap sel apabila tidak ada sel kosong dalam julat yang ditentukan, seperti dari A2 hingga A8. Sekiranya anda mempunyai sel kosong antara julat yang anda tentukan, lihat formula kedua di bawah.

Pilihan # 1: Jumlah Kata setiap Sel tanpa Sel Kosong dalam Julat yang Ditentukan

Untuk melihat jumlah perkataan setiap sel apabila tidak ada sel kosong di antara mereka, gunakan arahan berikut.

 1. Sorot sel kosong di mana anda mahu memaparkan hasil anda dan tampalkan formula berikut: = COUNTA (SPLIT (A3, "") ) di mana "A3”Menentukan sel.

 2. Klik di sel paparan anda atau tekan Enter untuk menerapkan formula.

Seperti yang anda lihat di atas, sel A3 mempunyai dua perkataan. Berikut adalah pecahan formula yang digunakan, yang "= COUNTA (SPLIT (A3, "")).”

 • NEGARA mengira perkataan dalam sel secara automatik.
 • SPLIT mengira semua yang dipisahkan oleh spasi sebagai titik data individu (kandungan anda boleh dikira sebagai kata, walaupun hanya angka).
 • A2 diterjemahkan ke Lajur, Nombor Baris di mana “A"Adalah lajur dan"2Adalah nombor baris, yang jumlah kiraan kata dalam sel yang ditentukan.

Pilihan # 2: Jumlah Kata setiap Sel dengan Sel Kosong dalam Julat yang Ditentukan

Untuk melihat jumlah perkataan setiap sel dengan beberapa sel kosong dalam julat yang anda tentukan, gunakan arahan berikut.

 1. Sorot sel kosong di mana anda mahu memaparkan hasil anda dan tampalkan formula berikut: = JIKA (A2 = "", "", COUNTA (SPLIT (A2, ""))) di mana "A2”Menentukan sel yang akan dikira.

 2. Klik di sel paparan anda atau tekan Enter untuk menerapkan formula.

Dalam formula 2 di atas, menggunakan perintah "IF" menentukan apakah ada sel kosong, dan jika demikian, itu tidak akan mengira sel sebagai 1 kata. Formula 1 di atas mengira setiap sel kosong sebagai 1 perkataan.

Mengira Teks setiap Lajur dalam Helaian

Anda boleh menggunakan kaedah sel untuk menghitung setiap sel tertentu untuk menerima jumlah perkataan, tetapi seperti yang anda bayangkan untuk dokumen yang lebih besar, ini akan memakan masa lebih lama daripada yang anda mahukan.

Untuk memberikan jumlah kata untuk dokumen anda dengan betul menggunakan kaedah yang lebih pantas, anda boleh mengira teks anda dalam Helaian dengan menggunakan setiap lajur, dan bukannya setiap sel.

Rumus yang digunakan untuk kiraan kata Helaian Google dalam lajur juga mempunyai dua pilihan, tetapi yang kedua merangkumi kedua-dua pengiraan. Daripada membuang masa untuk menambah dua formula yang berbeza (satu untuk lajur tanpa sel kosong dan satu untuk lajur dengannya), anda boleh menggunakan formula berikut di bawah.

= ARRAYFORMULA (SUM (COUNTA (SPLIT (A2: A11, ""))) - COUNTBLANK (A2: A11))

Untuk mengira jumlah kiraan Lembaran Google mengikut lajur, lakukan perkara berikut:

 1. Salin formula yang ditunjukkan di atas: = ARRAYFORMULA (SUM (COUNTA (SPLIT (A2: A11, ""))) - COUNTBLANK (A2: A11)). Mulakan dengan tanda sama dan abaikan noktah pada akhir ketika menyalin.

 2. Pilih sel di mana anda mahu jumlah kata lajur dipaparkan.

 3. Klik kanan kotak teks di bahagian atas yang menunjukkan kandungan sel, dan kemudian pilih "Tampal sebagai teks biasa." Ini memastikan fon dan watak yang betul ditampal.

 4. Edit formula di kotak teks untuk menunjukkan julat sel yang betul, kemudian tekan enter untuk menyimpannya. Jangan klik pada sel lain untuk menyimpannya atau mungkin mengubah julat sel anda.

Ya, ini adalah formula yang lebih kompleks, tetapi kaedah menggunakannya semudah yang anda jangkakan dari Helaian Google. Rumus untuk pengiraan lajur mengabaikan sel kosong (tanpa menghitungnya sebagai 1) dan menghitung kata-kata di setiap sel lajur untuk menyampaikan jumlah perkataan untuk julat lajur yang ditentukan.

***

Walaupun disayangkan bahawa kandungan anda tidak dapat dihitung secara automatik, seperti dalam Google Dokumen, tidak terlalu sukar untuk menggunakan alat rumus dalam Google Spreadsheet untuk menambahkan konten ke dokumen anda dengan cepat dan mudah dan menambahkan jumlah kata tertentu . Dengan hanya menggunakan formula yang cepat, anda dapat mengakses data yang anda inginkan, kapanpun anda menginginkannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found