Xiaomi Redmi Note 4 - Perisian Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan

Kelajuan pengecasan bateri anda boleh turun dengan pelbagai alasan. Kadang-kadang ia disebabkan oleh masalah dan kerosakan fungsi perkakasan, sementara yang lain disebabkan oleh kesalahan dan pepijat perisian. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyelesaikan masalah pengecasan perlahan pada Xiaomi Redmi Note 4.

Xiaomi Redmi Note 4 - Perisian Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan

Periksa Bateri

Bateri lithium-ion moden mempunyai jangka hayat yang terhad. Bergantung pada kualiti dan pengeluar, ia biasanya bertahan antara 300 hingga 500 kitaran penuh. Di luar itu, bateri telefon pintar mula merosot dan kehilangan kapasiti.

Pengecasan yang lebih perlahan adalah salah satu kesan sampingan kemerosotan bateri. Untuk menentukan sama ada bateri anda sudah siap digunakan, pertimbangkan berapa kali anda mengisinya semula. Sekiranya jawapannya berada dalam lingkungan 300-500 atau lebih, anda mungkin perlu membeli yang baru.

Periksa Kabel dan Pengecas

Terlepas dari jenama telefon pintar, selalu gunakan pengecas dan kabel asli yang disertakan dengannya. Mereka dibuat khusus untuk telefon anda dan merupakan kaedah terbaik dan paling selamat untuk mengecasnya. Sekiranya anda menggunakan pengecas pihak ketiga (atau port USB PC anda) dengan Redmi Note 4 anda, beralih kembali ke yang asal.

Kerosakan fizikal perkakasan juga boleh menyebabkan masalah pengecasan. Periksa juga kabel dan pengecas untuk kerosakan. Selain itu, periksa port USB di telefon anda dan bersihkan kotoran dan serpihan yang mungkin terdapat di dalamnya. Sekiranya pengecas dan kabel OK dan port pengecasan bersih, sudah tiba masanya untuk beralih ke penyelesaian masalah perisian.

Cas dalam Safe Mode

Perkara pertama yang harus anda cuba ialah mengecas dalam mod selamat. Dalam mod selamat, banyak fungsi dan aplikasi lanjutan yang menguras bateri dilumpuhkan, sehingga membolehkan bateri mengecas lebih cepat. Sekiranya anda mengesyaki bahawa aplikasi power-hogging menyebabkan masalah, berikut adalah cara beralih ke mod selamat:

 1. Matikan telefon.
 2. Tekan butang "Kuasa" dan tahan sehingga logo Xiaomi muncul di layar.
 3. Lepaskan butang "Power" dan tekan butang "Volume Turun". Tahan sehingga mesej "Safe mode: ON" muncul di layar.
 4. Untuk keluar dari mod selamat, ulangi langkah 1-3. Kali ini, anda akan mendapat pesan "Safe Mode: OFF".

Tetapan semula kilang

Anda juga boleh mencuba melakukan tetapan semula kilang. Anda boleh melakukannya dengan mematikan telefon dan menekan dan menahan bersama butang "Kuasa" dan "Naikkan Volume" untuk mengaktifkan menu but semula. Laluan lain menuju melalui aplikasi "Tetapan". Untuk menetapkan semula telefon anda melalui aplikasi "Tetapan", ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka kunci telefon.
 2. Buka aplikasi "Tetapan" dari skrin Utama.
 3. Masukkan bahagian "Tetapan Tambahan".
 4. Ketik tab "Sandaran & Tetapkan Semula".
 5. Masukkan bahagian "Reset Data Kilang".
 6. Ketik butang "Tetapkan Semula Telefon".
 7. Tunggu proses selesai.

Kemas kini OS

Anda juga boleh mencuba mengemas kini OS anda. Anda boleh melakukannya melalui Mi PC Suite atau, jika Anda tidak memiliki PC, melalui aplikasi "Tetapan". Inilah cara melakukannya melalui aplikasi "Tetapan":

 1. Buka kunci telefon anda.
 2. Lancarkan aplikasi "Tetapan".
 3. Buka bahagian "Mengenai Telefon".
 4. Pergi ke "Kemas kini Sistem".
 5. Kemudian, ketik butang "Periksa Kemas Kini".
 6. Sekiranya terdapat versi MIUI yang lebih baru, telefon anda akan dikemas kini.

Kesimpulannya

Kaedah yang dijelaskan dalam menulis ini akan membuat anda tidak menghadapi masalah dalam masa yang singkat. Namun, jika masalah dengan pengisian tetap ada, pertimbangkan untuk membawa Xiaomi Redmi Note 4 Anda ke bengkel.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found