Xiaomi Redmi Note 3 - Cara Memindahkan Fail ke PC

Anda boleh memperluas penyimpanan pada Xiaomi Redmi Note 3 anda sebanyak 256GB jika anda memasang kad microSD. Namun, merakam video 1080p dan mengambil gambar berkualiti tinggi mungkin menggunakan kapasiti penyimpanan ini dengan cepat. Menambah sekumpulan fail audio ke Perpustakaan anda juga akan menghabiskan gigabait berharga.

Xiaomi Redmi Note 3 - Cara Memindahkan Fail ke PC

Untuk mengelakkan kehabisan memori pada Xiaomi Redmi Note 3 anda, anda harus memindahkan fail ke komputer anda secara berkala. Ini adalah langkah-langkah yang perlu anda ambil:

Dayakan Penyahpepijatan USB

Anda perlu mengaktifkan mod USB Debugging sebelum anda dapat memindahkan fail dari Xiaomi Redmi Note 3 anda ke PC. Juga, anda perlu memastikan anda mempunyai versi perisian MIUI terbaru di menu About Phone.

Ini adalah cara mengaktifkan debugging USB:

1. Lancarkan Aplikasi Tetapan

Dalam Tetapan, geser ke bawah hingga anda mencapai Tetapan Tambahan dan ketuk untuk memasuki menu.

2. Pilih Pilihan Pembangun

Dalam Tetapan Tambahan, cari Pilihan Pembangun dan ketuk untuk mengakses lebih banyak pilihan.

3. Togol pada USB Debugging

Ketuk suis di sebelah USB Debugging untuk mengaktifkannya.

4. Sahkan Pilihan Anda

Tetingkap pop timbul akan muncul meminta anda mengesahkan. Anda harus mengetuk OK untuk mengaktifkan mod debugging USB. Mod ini membolehkan anda menyalin data ke komputer dengan mudah. Tetapi anda harus tahu bahawa ia juga membolehkan aplikasi dipasang tanpa pemberitahuan dan membaca data log anda.

Sekarang anda boleh menyambungkan Xiaomi Redmi Note 3 ke PC anda melalui kabel USB dan memindahkan fail menggunakan Windows File Explorer. Tetapi anda juga boleh melakukannya tanpa wayar seperti yang dinyatakan di bawah.

Pindahkan Fail ke PC Menggunakan FTP

File Transfer Protocol, atau FTP, adalah fitur yang membolehkan anda memindahkan fail dari satu host ke host lain melalui Internet. Anda tidak perlu menggunakan kabel USB untuk pemindahan fail FTP. Namun, anda perlu mempunyai sambungan internet yang stabil untuk mengelakkan kehilangan atau kerosakan fail anda.

Ini adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk memindahkan fail ke PC menggunakan FTP:

1. Sambungkan ke Wifi

Komputer dan Xiaomi Redmi Note 3 anda mesti disambungkan ke hotspot atau penghala yang sama.

2. Lancarkan File Explorer

Masukkan aplikasi Explorer pada telefon pintar anda kemudian ketuk FTP untuk memulakan prosesnya.

3. Ketik Start Server

Sebaik sahaja anda berada di dalam menu FTP, ketuk Start Server untuk menjadikan telefon anda menjadi pelayan mini. Kemudian pilih jumlah simpanan yang ingin anda akses melalui FTP.

4. Pilih alamat FTP Anda

Apabila pelayan mula berjalan, alamat FTP anda akan muncul di layar.

5. Lancarkan Windows File Explorer

Klik untuk membuka File Explorer di PC anda dan masukkan alamat FTP yang sama di bar. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan alamat FTP di penyemak imbas anda.

6. Pilih Fail yang Anda Ingin Pindahkan

Setelah memasukkan alamat FTP, anda akan dapat mengakses semua fail di Xiaomi Redmi Note 3. Pilih fail yang berkaitan dan salin ke destinasi yang dikehendaki di komputer anda.

Pemindahan Akhir

Memindahkan fail dari Xiaomi Redmi Note 3 anda tidak sesukar seperti yang kelihatannya langsung dari kelawar. Sebaik sahaja anda mengaktifkan debug USB atau merasa selesa dengan pemindahan FTP, akan mudah untuk memindahkan fail ke destinasi yang diinginkan di komputer anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mempunyai lebih banyak pilihan semasa memindahkan fail anda, anda boleh melihat beberapa aplikasi pihak ketiga khusus di Play Store.

Recent Posts