Cara Mengecilkan Skrin Xbox One Secara Manual

Secara lalai, Xbox One anda akan meredupkan skrin secara automatik setelah jangka masa yang ditetapkan. Ini menjimatkan tenaga dan dapat membantu mencegah masalah seperti pengekalan gambar dalam jenis TV tertentu. Namun, daripada menunggu layar redup secara automatik, ada cara untuk mencetuskannya secara manual setiap saat. Inilah cara ia berfungsi.

Untuk meredupkan skrin Xbox One secara manual, ambil alat kawalan anda dan tahan butang Xbox sehingga anda melihat skrin kuasa. Ini biasanya di mana anda boleh memilih untuk mematikan alat kawalan anda atau konsol Xbox One itu sendiri.

skrin kuasa xbox satu

Daripada memilih salah satu daripada pilihan tersebut, sebaliknya, tekan X butang pada alat kawalan anda. Ini dengan serta-merta akan meletakkan Xbox One ke mod terbiar dan meredupkan skrin.

xbox satu normal vs malap

Sementara layar Anda redup, pemberitahuan baru akan muncul dalam teks besar di sebelah kanan layar. Ini membolehkan anda melacak muat turun, mesej, jemputan, dan acara lain dari Xbox dengan mudah.

Tidak seperti pemberitahuan biasa, Xbox One akan memastikan semua pemberitahuan anda tetap aktif semasa berada dalam mod siaga sehingga anda tidak melewatkan sesuatu yang penting semasa anda berada di luar layar. Anda boleh meninjau pemberitahuan anda dengan menggunakan bumper kiri dan kanan pada alat kawalan anda dan menggunakan Y butang untuk melancarkannya.

Cara Mengecilkan Skrin Xbox One Secara Manual

Tukar Masa Peredupan Skrin Automatik Xbox One

Sekiranya anda lebih suka membiarkan Xbox One meredupkan skrin secara automatik setelah tempoh tidak aktif tertentu, anda boleh mengubah pilihan tersebut dalam Tetapan. Hanya menuju ke Tetapan> Pilihan> Pilihan Tidak Aktif.

xbox satu skrin malap terbiar

Di sini, anda boleh mengubah jumlah masa sebelum Xbox One meredupkan skrin, dengan pilihan 2, 10, 20, 30, 45, dan 60 minit. Anda juga boleh menggunakan pilihan di sebelah kiri untuk menonaktifkan pemberitahuan terbiar di atas jika anda lebih suka pengalaman yang lebih peribadi.

Umumnya terbaik untuk mematikan peranti anda apabila anda tahu bahawa anda tidak akan menggunakannya tidak lama lagi, tetapi pilihan ini untuk mencetuskan peredupan skrin terbiar Xbox One secara manual sangat berguna untuk saat anda perlu melangkah cepat tetapi tidak mahu menunggu pada kitaran kuasa yang lengkap.

Recent Posts