Xiaomi Redmi Note 3 - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Meniru skrin Xiaomi Redmi Note 3 ke TV atau PC anda adalah ciri yang hebat. Ini membolehkan anda menonton foto, rakaman, persembahan, pertunjukan, dan filem di layar yang jauh lebih besar, yang bukan hanya lebih mudah di mata anda tetapi juga akan memberi anda pengalaman yang lebih mendalam.

Xiaomi Redmi Note 3 - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Ia sangat mudah untuk boot. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri berguna ini.

Pencerminan Skrin ke TV Pintar atau PC melalui Miracast

Kaedah ini akan berfungsi untuk set TV pintar yang menyokong Miracast. Ini adalah teknologi pencerminan skrin tanpa wayar yang popular dan banyak TV moden mampu menggunakannya.

Berikut adalah langkah-langkah yang tepat untuk menyiapkan Xiaomi Redmi Note 3 anda untuk memaparkan kandungannya di skrin besar melalui Miracast:

LANGKAH 1: Ketik Tetapan, kemudian Lebih banyak lagi.

LANGKAH 2: Pilih Paparan tanpa wayar untuk membolehkannya.

Pada ketika ini, telefon pintar anda akan mula mencari paparan berkemampuan Miracast di kawasan sekitar.

LANGKAH 3: Pilih peranti untuk dialirkan dari senarai yang disediakan. Semua selesai!

Sebaik sahaja anda melakukannya, telefon anda akan terpaut dan anda akan melihat skrinnya di TV. Pada saat yang sama, Anda akan melihat pemberitahuan di layar kecil, yang memberitahu anda bahawa telefon anda adalah "Casting Screen". Memilihnya akan membuka tetingkap pop timbul yang membolehkan anda memutuskan sambungan dari TV dan berhenti membuat cermin.

Kaedah yang sama akan berfungsi untuk PC anda di luar kotak, selagi anda menjalankan Win 8 atau Win 10. Sekiranya PC anda diaktifkan Miracast, anda akan melihatnya dalam senarai yang disediakan di LANGKAH 2. Cukup pilih dan anda sudah selesai.

Pencerminan Skrin ke PC melalui MI PC Suite

Anda mungkin menggunakan OS yang lebih lama pada PC anda atau perkakasannya mungkin tidak serasi sepenuhnya dengan Miracast. Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan perisian pengurus telefon rasmi Xiaomi, MI PC Suite.

MI PC Suite mempunyai ciri menarik yang membolehkan anda membuat screencast telefon anda ke skrin PC dengan mudah melalui port USB. Ikuti langkah mudah ini:

LANGKAH 1: Muat turun dan pasang Suite PC MI dari laman web Xiaomi.

LANGKAH 2: Jalankan perisian di PC anda.

LANGKAH 3: Sambungkan Xiaomi Redmi Note 3 anda melalui port USB komputer anda.

Pada ketika ini, anda akan diberikan tiga pilihan di sudut kiri bawah aplikasi. Pilih yang tengah (berlabel “Tayangan Skrin ”). Sebaik sahaja anda melakukannya, skrin telefon anda akan dicerminkan ke layar PC anda.

Perkataan Akhir

Mencerminkan Xiaomi Redmi Note 3 anda ke TV atau skrin komputer adalah mudah berkat teknologi Miracast. Kaedah yang sama akan digunakan untuk PC anda, tetapi anda juga boleh menggunakan perisian MI PC Suite Xiaomi untuk mencerminkan paparan PC anda.

Perkara boleh menjadi lebih rumit jika TV anda tidak menyokong Miracast, kerana Redmi Note 3 tidak menyokong pencerminan skrin melalui USB-C, jadi anda tidak dapat menggunakan USB-C ke HDMI tersebut adapter yang banyak terdapat di pasaran.

Penyelesaian lain ada, seperti dongle Chromecast, tetapi sebenarnya bukan penyelesaian pencerminan, tetapi hanya penyelesaian streaming. Perbezaan antara pencerminan dan penstriman (pemutus) adalah bahawa anda terhad pada aplikasi tertentu yang dapat menghantar gambar mereka menggunakan teknologi penstriman. Walaupun ini mungkin masih berguna untuk menonton Netflix atau YouTube, ini tidak akan membolehkan anda mencerminkan skrin telefon anda secara fizikal ke layar yang lebih besar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found