Xiaomi Redmi Note 4 - Suara Tidak Berfungsi - Apa yang Perlu Dilakukan

Xiaomi Redmi Note 4 adalah salah satu telefon pintar mesra bajet yang lebih dipercayai dan disyorkan di pasaran. Walaupun mempunyai perkakasan berkualiti dan perisian yang boleh dipercayai, masalah mungkin berlaku di sana sini. Inilah yang perlu dilakukan sekiranya berlaku masalah.

Xiaomi Redmi Note 4 - Suara Tidak Berfungsi - Apa yang Perlu Dilakukan

Mod kapal terbang

Meninggikan Mod Pesawat secara tidak sengaja adalah salah satu penyebab masalah ini yang paling biasa. Untuk menyelesaikannya, anda hanya perlu mematikannya. Inilah caranya:

 1. Buka kunci Redmi Note 4 anda.
 2. Ketuk ikon aplikasi "Tetapan" di skrin Utama.
 3. Ketik tab "Lagi".
 4. Kemudian, ketik suis gelangsar untuk mematikan mod Pesawat. Sekiranya sudah mati, ketuk dua kali (untuk menghidupkan dan kemudian mematikan).

Periksa Aplikasi dengan Pemberitahuan Bunyi

Kadang-kadang, mungkin anda tidak sengaja mematikan pemberitahuan suara di aplikasi tertentu. Pada waktu lain, bug mungkin menyebabkan aplikasi (atau aplikasi) mematikan pemberitahuan suara. Untuk memperbaikinya, anda harus memeriksa aplikasi yang bermasalah dan tetapan pemberitahuannya secara berasingan.

Uji Speaker

Anda juga boleh memeriksa sama ada pembesar suara berfungsi dengan baik. Untuk melakukan pemeriksaan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka kunci Redmi Note 4 anda.
 2. Lancarkan aplikasi "Tetapan" dari skrin Utama.
 3. Ketik tab "Perihal telefon".
 4. Ketuk tab "Versi Kernel" berkali-kali.
 5. Ketik butang "Uji CIT".

Sekiranya pembesar suara memainkan suara ujian, masalahnya adalah dengan perisian. Sekiranya tidak memainkan suaranya, bawa telefon anda ke bengkel.

Kosongkan Cache dan Reboot

Sekiranya Redmi Note 4 anda mengalami masalah bermain multimedia atau suara pemberitahuan, itu mungkin disebabkan oleh bug dan kesalahan sistem. Sering kali, membersihkan cache dan reboot sudah cukup untuk menyelesaikan sebahagian besar masalah. Ikuti langkah-langkah ini untuk membersihkan cache dan reboot Redmi Note 4 anda dengan selamat:

 1. Buka kunci Redmi Note 4 anda.
 2. Buka aplikasi "Tetapan" dari skrin Utama.
 3. Seterusnya, ketik tab "Penyimpanan".
 4. Selepas itu, cari dan ketik tab "Rekod Cache".
 5. Apabila pop timbul muncul, pilih pilihan "Hapus Data Cache".
 6. Ketik "OK" untuk mengesahkan pilihan anda.
 7. Matikan telefon.
 8. Hidupkan semula.
 9. Periksa sama ada masalah bunyi diselesaikan.

Tetapan semula kilang

Sekiranya masalah berlanjutan, anda mungkin ingin mempertimbangkan semula kilang. Hati-hati bahawa melakukan tetapan semula kilang akan menghapus semua data anda dan mengembalikan semua tetapan anda ke nilai lalai. Sekiranya anda memutuskan untuk melakukannya, berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Matikan telefon anda.
 2. Tekan dan tahan butang Power dan Volume Up secara serentak. Apabila logo Xiaomi muncul di layar, lepaskan butang Power. Jangan lepaskan butang Kelantangan.
 3. Menu pemilihan bahasa akan muncul tidak lama lagi. Apabila muncul, gunakan butang kelantangan untuk menavigasi ke bahasa yang anda mahukan. Tekan butang Kuasa untuk memilihnya.
 4. Selepas itu, pilih pilihan "Lap dan Tetapkan Semula".
 5. Seterusnya, pilih pilihan "Hapus Semua Data".
 6. Pilih "Ya" untuk mengesahkan pilihan anda.
 7. Tunggu proses selesai.
 8. Pilih pilihan "Kembali".
 9. Seterusnya, pergi dengan pilihan "Reboot".
 10. Tunggu telefon boot.

The Takeaway

Sekiranya tidak ada kaedah yang membawa hasil dan Redmi Note 4 anda masih enggan memainkan suara, anda mungkin cuba mengemas kini OS dengan Mi PC Suite. Sebagai jalan terakhir, bawa telefon anda ke bengkel.

Recent Posts