Apa yang Perlu Dilakukan jika Anda melihat ‘Cakera anda tidak dapat dipisahkan’

Adakah anda cuba membahagikan cakera keras anda untuk memasang Windows menggunakan Boot Camp pada Mac? Tidak dapat menyelesaikannya secara manual dengan Disk Utility? Kamu tidak keseorangan. Ini adalah masalah biasa yang dialami oleh banyak pengguna Mac. Nasib baik, kesalahan itu agak mudah untuk diatasi. Sekiranya anda melihat ‘Disk anda tidak dapat dipartisi’ di Boot Camp, ini adalah cara memperbaikinya.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Anda melihat ‘Cakera anda tidak dapat dipisahkan’

Menjalankan banyak sistem operasi pada satu mesin adalah kaedah terbaik untuk bermain-main dengan OS lain, menggunakan program khusus OS dan bereksperimen tanpa perlu membeli komputer lain. Saya mempunyai mesin Windows yang menjalankan Hackintosh dan Mac yang menjalankan Windows 10 di Bootcamp. Saya dapat bereksperimen dengan setiap OS dan dapat meniru ralat yang dialami oleh klien pembaikan komputer saya sehingga saya dapat menyelesaikan masalah mereka dengan lebih cepat.

Kem Perkhemahan

Setelah Mac menjadi berasaskan Intel, pilihan untuk boot banyak sistem operasi menjadi kenyataan. Senibina pemproses yang sama bermaksud bahawa perbezaan antara Mac OS X dan Windows dapat ditiru dalam perisian, menjadikan masing-masing dapat diakses oleh yang lain walaupun mereka bekerja sama sekali berbeda.

Boot Camp adalah program Apple yang membolehkan anda menggandakan boot Mac anda dengan Windows. Ia membuat partisi yang berasingan dan pemuat but yang akan meminta anda memilih sistem operasi semasa anda menekan butang Opsyen semasa anda boot Mac anda. Selalunya ia berfungsi dengan lancar, kadangkala menimbulkan kesalahan seperti ‘Disk anda tidak dapat dipartisi’.

Cakera anda tidak dapat dipartisi

Satu-satunya masa saya melihat ralat ‘Cakera anda tidak dapat berpisah’ berlaku pada Mac lama yang telah lama digunakan. Saya belum melihatnya pada Mac yang lebih baru atau yang baru tidak dikemas kini. Ini mendorong saya untuk mempercayai bahawa mesej tersebut disebabkan oleh beberapa jenis kesalahan dalam sistem fail. Nampaknya cukup serius untuk mengelakkan pemisahan tetapi tidak cukup serius sehingga mempengaruhi operasi normal.

Apa pun penyebabnya, penyelesaiannya agak mudah. Terdapat dua peringkat untuk memperbaiki ini. Langkah pertama akan mengatasi kesilapan dalam banyak keadaan. Sekiranya tidak membetulkannya, cubalah yang kedua. Sandarkan Mac anda dengan sewajarnya sekiranya berlaku buruk. Kemudian:

 1. Lancarkan Disk Utility dari Utilities.
 2. Pilih pemacu anda dari kiri dan pilih Verify Disk.
 3. Benarkan cakera diperiksa untuk kesilapan dan pilih Repair Disk jika utiliti menemui.
 4. But semula dan cuba semula Boot Camp.

Sekiranya pengesahan tidak menemui ralat atau memperbaikinya tetapi anda masih melihat ‘Cakera anda tidak dapat dipartisi’, cuba perbaiki seterusnya.

 1. Matikan Mac anda.
 2. Hidupkannya semula dan tahan Command + S untuk mengakses Mod Pengguna Tunggal.
 3. Buka command prompt, ketik ‘/ sbin / fsck-fy’ dan tekan Enter. Benarkan proses selesai.
 4. Ketik 'but semula' dan tekan Enter.
 5. Jalankan Utiliti Disk sekali lagi dan biarkan proses selesai.
 6. Cuba semula Kem Boot.

Langkah kedua ini juga merupakan pemeriksaan ralat tetapi pada tahap yang lebih dalam. Sekiranya pembetulan pertama tidak berjaya, ini mesti dilakukan.

Menggunakan Boot Camp untuk dual boot dengan Windows

Sekiranya anda ingin melakukan dual boot Mac OS X dengan Windows, anda boleh menggunakan Boot Camp terbina dalam untuk membahagi pemacu anda yang siap untuk pemasangan. Anda memerlukan salinan Windows yang sah untuk dipasang tetapi selebihnya semuanya terdapat dalam OS X. Berikut adalah cara menyediakan Windows pada Mac.

 1. Navigasi ke Utiliti dan pilih Boot Camp Assistant.
 2. Pilih Teruskan dalam Pembantu dan pilih 'Muat turun perisian sokongan Windows untuk Mac ini' jika diminta.
 3. Pilih Teruskan dan masukkan ID Apple anda jika diminta.
 4. Pilih Enter untuk memuat turun dan memasang semua yang anda perlukan.
 5. Laraskan gelangsar untuk saiz partition Windows baru anda apabila diminta oleh Boot Camp Assistant. Windows memerlukan sekurang-kurangnya 20Gb untuk berfungsi dengan baik.
 6. Pilih Partition untuk menyelesaikan sesuatu.
 7. Pasang media pemasangan Windows anda setelah Boot Camp Assistant menyelesaikan partition.
 8. Pilih Mula Pemasangan dan Mac anda akan melakukan begitu sahaja. Mungkin terdapat beberapa reboot sebagai sebahagian daripada proses ini.
 9. Pilih Pemasangan khusus apabila diminta dan pilih partisi BOOTCAMP.
 10. Pilih pilihan Drive dan kemudian Format untuk menyediakan partition untuk Windows.
 11. Ikuti wizard pemasangan Windows kerana meminta anda memasukkan. Pilih tetapan yang paling sesuai dengan keperluan anda.
 12. Setelah selesai, keluarkan media pemasangan Windows.

Berhati-hati pada Langkah 9 untuk memilih partition yang betul untuk memasang Windows. Pastikan memilih partisi yang anda buat lebih awal jika tidak, anda mungkin akan menimpa pemasangan MAC OS X anda. Semasa saya melakukannya, Boot Camp Assistant menamakannya BOOTCAMP. Anda mungkin berbeza jadi pilih dengan berhati-hati ketika memilih partisi yang betul.

Apabila anda memuat Windows, ia harus mengemas kini pemacu dan itu sendiri seperti yang berlaku pada komputer Windows biasa. Sekarang yang perlu anda lakukan ialah menahan kekunci Option semasa anda boot untuk mengakses boot loader untuk memilih OS mana yang akan dimuat!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found