Cara Menukar Host dalam Zoom

Sebagai peraturan, mesyuarat, sama ada dalam talian atau di bilik persidangan, dijadualkan dan dihoskan oleh orang yang sama. Walau bagaimanapun, dalam Zoom, peranan tuan rumah jauh lebih serba boleh, dengan pengguna dapat berkongsi atau menyerahkan beberapa tugas mereka.

Sebenarnya, aplikasi yang berguna ini membolehkan penyediaan tuan rumah bersama, atau sekurang-kurangnya tuan rumah alternatif sekiranya anda tidak dapat hadir ke mesyuarat. Tetapi anda juga boleh memberikan kawalan hos sekiranya anda terpaksa meninggalkan mesyuarat secara tiba-tiba. Ini memastikan bahawa semuanya terus berjalan dengan lancar. Tetapi bagaimana sebenarnya anda menukar tugas hosting di Zoom?

Cara Melulus Kawalan Host

Anda mungkin pernah duduk dalam mesyuarat yang berlangsung terlalu lama. Situasi yang tidak biasa apabila pasukan berusaha menyelesaikan masalah. Selalunya, perjumpaan ini difasilitasi oleh Zoom, dan peserta boleh berasal dari seluruh dunia.

Tetapi bagaimana jika tuan rumah yang mengawasi sesi perlu pergi? Mungkin saja pertemuan itu terlalu lama, dan mereka mempunyai pertunangan sebelumnya. Atau sesuatu tiba-tiba muncul.

Nasib baik, Zoom membolehkan anda menyampaikan kawalan hos kepada orang lain dalam mesyuarat. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Pilih "Urus Peserta" di bar kawalan hos.

 2. Buka senarai peserta, arahkan kursor ke peserta yang akan menjadi tuan rumah seterusnya, dan kemudian pilih "Lagi".

 3. Sekarang pilih "Buat Host."

 4. Sahkan pilihan dengan mengklik "Ya" pada tetingkap pop timbul.

Begitulah mudahnya, hanya dengan beberapa klik, dan orang lain boleh mengambil alih mesyuarat Zoom. Tetapi berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat mengenai bagaimana proses ini berfungsi untuk pengguna berlesen dan percuma.

 1. Tuan rumah yang merupakan pengguna berlesen boleh menyerahkan kawalan hos kepada pengguna percuma, dan perjumpaan masih akan berjalan untuk jangka masa yang tidak terhad.
 2. Host yang merupakan pengguna percuma boleh memberikan kawalan host kepada mana-mana pengguna, termasuk berlesen, untuk masa terhad 40 minit.
zum

Menambah Hos Bersama

Sekiranya perjumpaan Zoom menjadi tuan rumah sejumlah besar peserta, seperti halnya beberapa webinar, kehadiran rakan kongsi dapat sangat membantu. Sekiranya tugas tuan rumah utama adalah memberi kuliah, ada baiknya mempunyai tuan rumah tambahan untuk memastikan bahawa mereka tidak terganggu oleh tugas, seperti memulakan dan menghentikan rakaman atau berinteraksi dengan peserta.

Ringkasnya, seseorang yang akan menangani bahagian mesyuarat yang lebih pentadbiran. Tuan rumah dapat memberikan tugas pengekosan bersama semasa perjumpaan, dan penting untuk menunjukkan bahawa tuan rumah tidak dapat memulakan pertemuan dengan sendiri.

Catatan: Ciri ini hanya tersedia dengan langganan berbayar untuk Zoom. Sekiranya anda tidak melihat pilihannya kerana anda perlu membayar salah satu langganan premium Zoom.

Pertama, anda perlu mengaktifkan fungsi dalam Tetapan Zum (hanya tersedia di laman web).

 1. Log masuk ke akaun anda di portal web Zoom. Aplikasi desktop tidak memberi kita pilihan ini.
 2. Klik ‘Tetapan’ di sebelah kiri.

 3. Di bawah tab Mesyuarat tatal ke 'Dalam Mesyuarat (Asas).'

 4. Togol pada pilihan untuk ‘Co-Host’ (petua berguna: gunakan ctrl + F atau cmd + F untuk mencari tetapan Co-host dengan cepat).

Sekarang, anda boleh menambahkan hos bersama untuk mesyuarat anda:

 1. Ketik tab ‘Peserta’.

 2. Klik ‘More’ di sebelah pengguna.

 3. Klik pada pilihan untuk 'Buat Hos Bersama.'

Perlu diingat, anda juga boleh menggunakan langkah-langkah ini untuk membatalkan hak istimewa tuan rumah pengguna.

Sekiranya anda cuba melakukan ini, dan anda melihat bahawa pilihan untuk Co-host berwarna kelabu, itu mungkin bermaksud bahawa anda bukan pentadbir Zoom, tetapi hanya ahli. Anda mesti menghubungi pentadbir Zoom.

Zum Tukar Host

Ciri Hos Alternatif

Selalunya, walaupun anda merancang semuanya dengan sempurna, perkara tidak selalu berubah seperti yang anda mahukan. Ini berlaku sepanjang masa dan sangat menyusahkan. Tetapi itulah sebabnya ada baiknya mempunyai rancangan luar jangka. Sekiranya ada pertemuan yang penting bagi seluruh pasukan, atau pelajaran penting bagi pelajar, anda ingin memastikan mereka tidak ketinggalan.

Dalam hal ini, ciri Host Alternatif dalam Zoom boleh menjadi penyelamat. Seorang pengguna Zoom berlesen boleh memilih pengguna berlesen lain untuk menjadi hos alternatif, dengan alasan apa pun. Tuan rumah alternatif akan diberitahu melalui e-mel dan menerima semua arahan mengenai cara memulakan mesyuarat itu sendiri.

Host alternatif juga dapat menerima hak penjadualan, sekiranya mereka harus membuat janji lebih lanjut sekiranya tidak ada host yang asal. Inilah cara untuk menetapkan host alternatif di Zoom:

 1. Log masuk ke Zum pada komputer anda.
 2. Pilih "Jadual" (ikon kalendar).
 3. Pilih "Pilihan Lanjutan."
 4. Taipkan nama atau alamat e-mel di kotak "Host Alternatif".
 5. Klik pada "Jadual" untuk menyelesaikan prosesnya.
 6. Sekarang hos Alternatif akan mendapat pemberitahuan e-mel bahawa mereka adalah pengganti yang ditetapkan.

Petua Pro: jika anda menggunakan fitur ini untuk webinar, pastikan bahawa host asal mempunyai add-on webinar Zoom.

Zum Hos

Soalan Lazim

Mesyuarat Zoom telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan kita sejak setahun yang lalu. Oleh kerana itu, kita perlu menjadi pakar di platform ini. Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda yang paling kerap ditanya.

Bolehkah saya mempunyai lebih daripada satu hos?

Anda boleh menambahkan hos bersama untuk mesyuarat anda. Malangnya, ini adalah ciri premium. Anda boleh menyemak harga Zoom di sini. Sekiranya anda merupakan sebahagian daripada pentadbiran, pastikan anda log masuk dengan bukti kelayakan yang betul untuk mengaktifkan ciri rakan kongsi.

Apa yang berlaku apabila hos terputus?

Sekiranya tuan rumah menghadapi masalah internet dan terputus hubungan, mesyuarat akan diteruskan. Dalam keadaan di mana terdapat rakan kongsi, orang itu secara automatik akan menjadi tuan rumah. Tetapi, jika tidak ada tuan rumah bersama, mesyuarat akan diteruskan tanpa tuan rumah.

Apabila host kembali, hak mereka akan dikembalikan secara automatik kepada pengguna.

Zum Menjadikan Hosting Lebih Efisien

Tidak ada kepastian dalam dunia perjumpaan dalam talian. Segala-galanya bergerak sepanjang masa, dibatalkan, dan masalah teknikal berlaku. Dengan Zoom, gangguan dikurangkan minimum. Ini termasuk memastikan bahawa tuan rumah dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam mesyuarat dan webinar.

Sekiranya anda perlu menyerahkan mantel kepada penerima lain dan pergi, tidak ada masalah. Sekiranya anda memerlukan host atau host sandaran, Zoom juga mempunyai sokongan anda. Ini hanya dengan beberapa klik, dan anda boleh bernafas sedikit lebih mudah.

Adakah anda pernah mengadakan perjumpaan atau webinar dengan Zoom? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found