Bolehkah Zelle Dikenakan Balik?

Dengan adanya perkhidmatan pembayaran baru, salah satu soalan pertama yang terlintas di fikiran adalah sama ada anda boleh meminta wang anda kembali. Perkara itu dikenali sebagai tolak bayar semasa anda menggunakannya untuk membuat pembelian Sayangnya, Zelle tidak dikenali kerana fleksibel dalam hal ini, walaupun terdapat beberapa pengecualian.

Bolehkah Zelle Dikenakan Balik?

Dasar Bayaran Balik Zelle

Mari kita mulakan dari awal. Zelle adalah perkhidmatan pembayaran yang dibuat untuk memudahkan pembayaran cepat di kalangan rakan dan saudara-mara. Kebanyakan orang menggunakannya untuk membagi bil, mengirim hadiah wang, atau meminjamkan wang kepada rakan mereka. Dalam kebanyakan kes, tidak ada cara untuk membatalkan pembayaran anda setelah dihantar.

Namun, jika anda menggunakan Zelle dengan orang terkenal yang dipercayai, seperti yang dimaksudkan, anda selalu dapat meminta mereka untuk mengirim kembali wang anda. Semudah itu.

Satu-satunya Kes Apabila Zelle Boleh Dikembalikan

Seperti yang anda ketahui, dengan Zelle, anda boleh menghantar wang kepada orang yang mempunyai akaun Zelle dan mereka yang tidak. Kononnya, jika yang terakhir ingin menerima wang tersebut, mereka harus membuat akaun Zelle percuma dalam masa 14 hari dari pembayaran anda.

Sekiranya mereka belum mendaftar dengan Zelle, dan anda berubah pendapat, anda boleh membalikkan pembayaran. Inilah yang harus anda lakukan:

  1. Buka aplikasi perbankan dalam talian anda atau aplikasi Zelle.
  2. Pilih Semua Pembayaran.
  3. Cari pembayaran yang ingin anda batalkan.
  4. Klik "Batalkan Bayaran Ini".

Itu sahaja! Wang akan dimasukkan semula ke dalam akaun anda. Namun, jika sementara itu penerima telah mendaftar dengan Zelle, anda tidak akan melihat pilihan ini. Pembayaran yang dibuat antara dua pengguna Zelle bergerak dari satu akaun bank ke akaun yang lain.

Sebaliknya, setelah 14 hari, jika dana masih tidak diterima, Zelle akan mengembalikannya ke akaun anda secara automatik.

Zelle

Bagaimana Melindungi Diri dari Penipu?

Terdapat banyak cerita mengenai orang yang membeli sesuatu di Instagram, hanya untuk penjual yang hilang.

Sebilangan orang mungkin mengatakan bahawa menggunakan Zelle untuk pembelian memberi anda risiko penipuan, tetapi itu hanya berlaku jika anda mengambil risiko. Berikut adalah tiga perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi wang anda:

  1. Hantar wang hanya kepada orang yang dipercayai: keluarga, rakan, tuan tanah, dan perniagaan tempatan kecil yang pernah Anda jalankan perniagaan. Jangan menggunakan Zelle untuk membeli barang dari orang yang tidak dikenali.
  2. Pastikan anda memasukkan alamat e-mel atau nombor telefon penerima dengan betul. Jika tidak, wang anda mungkin akan dihantar kepada orang lain, walaupun anda masih berpeluang melihat nama penerima di Zelle sebelum anda menekan hantar.
  3. Jangan hantarkan sejumlah besar wang. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana Zelle berfungsi, anda mungkin ingin mencuba menghantar sejumlah wang yang lebih kecil terlebih dahulu.

Adakah Terdapat Had?

Ya, ada had jumlah wang yang boleh anda kirimkan setiap hari atau bulanan.

Setiap bank boleh menetapkan hadnya, yang biasanya berbeza dari $ 500 hingga $ 3500 sehari. Hubungi bank anda atau google polisi Zelle-nya. Anda juga akan melihat had ketika anda cuba mengirim wang

Sekiranya bank anda tidak menyokong Zelle secara langsung, anda boleh memuat turun aplikasi Zelle dan memaut kad debit Visa atau MasterCard anda. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menghantar $ 500 seminggu dengan kad debit.

Perbezaan Antara Penipuan dan Penipuan

Adakah sebenarnya perbezaannya? Ada untuk tujuan perbankan.

Sekiranya seseorang menggodam akaun anda dan menggunakannya tanpa izin, itu adalah penipuan dan bank diwajibkan oleh undang-undang untuk membantu anda mendapatkan wang anda dan mereka mungkin juga perlu mengembalikannya terlebih dahulu. Mereka mungkin meminta anda membuat laporan polis, selain mengubah kata laluan anda.

Sebaliknya, jika anda ingin mengirim wang kepada artis penipuan, anda tidak akan mendapat apa yang anda fikir anda perolehi.

Tidak seperti penipuan, anda tidak akan dapat mengembalikan wang anda kerana anda telah membenarkan transaksi dan satu-satunya perkara yang penting bagi kebanyakan bank. Walaupun begitu, anda masih harus melaporkan penipu kepada institusi kewangan anda.

Dengan perkhidmatan pembayaran seperti kad kredit, bagaimanapun, anda hanya dapat mengirim wang kepada pedagang yang sah, dan itulah sebabnya anda mempunyai perlindungan tolak bayar jika ada yang tidak kena dengan pembelian.

Zelle Dikenakan Balik

Kekal selamat!

Anda tidak perlu mengelakkan Zelle kerana ia adalah salah satu perkhidmatan pembayaran terpantas hari ini! Walau bagaimanapun, anda mungkin hanya mahu menggunakannya dengan orang yang anda kenal dan percayai. Bayar hanya untuk pembelian dengan perkhidmatan yang menawarkan perlindungan tolak bayar.

Adakah anda pernah mempunyai masalah dengan Zelle? Adakah anda dapat mengembalikan wang anda? Bahagian komen terdapat di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found