Cara Mengangkat Tangan Anda dalam Zum

Semasa mengambil bahagian dalam perjumpaan Zoom atau pelajaran dalam talian, anda harus mematuhi peraturan tertentu. Mesyuarat dalam talian mungkin kelihatan lebih santai kerana anda mengambil bahagian dari keselesaan rumah anda sendiri. Namun, ada sekumpulan peraturan yang menjadikan mesyuarat lebih berkesan.

Salah satu peraturan pertama ialah anda tidak boleh mula bercakap sesuka hati kerana boleh mengganggu tuan rumah dan peserta lain. Anda harus mengangkat tangan dengan sopan untuk memberitahu tuan rumah bahawa anda mempunyai sesuatu untuk diperkatakan, dan tunggu sehingga orang lain menyelesaikan ucapan mereka. Tetapi bagaimana anda mengangkat tangan semasa perjumpaan Zoom?

zoom angkat tangan

Cara Angkat Tangan di Desktop

Walaupun aplikasi Zoom sangat berkesan, membolehkan anda mengambil bahagian dalam mesyuarat menggunakan telefon pintar anda, masih ramai yang lebih suka menggunakan PC atau Mac mereka. Sebilangan besar terbiasa membuat nota di PC mereka, sementara yang lain lebih senang menavigasi. Inilah cara mengangkat tangan jika menggunakan komputer:

  1. Klik pada bahagian Reaksi, di bahagian bawah skrin anda.

  2. Klik pada ikon kecil dalam bentuk tangan, berlabel "Angkat Tangan".

Tangan anda sekarang diangkat, yang bermaksud bahawa tuan rumah dan peserta lain akan melihat bahawa anda mempunyai sesuatu untuk diperkatakan. Mudah-mudahan, giliran anda tiba tidak lama lagi, tetapi semuanya bergantung kepada orang yang menganjurkan mesyuarat. Sebilangan orang suka mengadakan sesi soal jawab pada akhir perjumpaan, jadi anda mungkin perlu menunggu sebentar.

Cara Menurunkan Tangan Anda

Pernahkah anda membentuk soalan di fikiran anda, hanya untuk mendengar jawapannya sebentar kemudian? Mungkin pensyarah sampai ke tahap itu dan menjelaskannya, atau seseorang bertanya soalan yang sama yang anda ingin ajukan. Ini sering berlaku dan itulah sebabnya penting untuk mengetahui cara menurunkan tangan anda dalam mesyuarat Zoom.

Setelah mengangkat tangan, label pada ikon tangan berubah dari "Angkat Tangan" menjadi "Tangan Bawah". Yang harus anda lakukan ialah mengkliknya dan tangan anda akan diturunkan, untuk menunjukkan bahawa anda tidak mempunyai pertanyaan buat masa ini.

Jalan pintas

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada terdapat jalan pintas, kami memberi anda maklumat. Jalan pintas sangat berguna jika anda mengambil bahagian dalam sesi percambahan fikiran atau kelas bahasa dalam talian. Apa sahaja yang memerlukan banyak interaksi.

Sekiranya anda menggunakan Windows, tekan Alt + Y untuk mengangkat atau menurunkan tangan anda. Sebagai alternatif, jika anda menggunakan Mac, tekan Option / Alt + Y.

Bagaimana Mengangkat Tangan di Telefon bimbit?

Tidak kira sama ada anda menggunakan aplikasi Zoom pada telefon pintar iOS atau Android, prosesnya serupa dan hanya memerlukan beberapa saat. Inilah yang harus anda lakukan:

  1. Tatal ke sudut kanan bawah kemudian ketik Lagi.

  2. Ketuk ikon berlabel "Angkat Tangan".

Ikon tangan kini mesti kelihatan dan semua orang dapat melihat bahawa anda mempunyai sesuatu yang ingin disampaikan. Juga, label akan beralih dari "Angkat Tangan" ke "Tangan Bawah". Sekiranya anda ingin menurunkan tangan anda, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk tanda itu.

Etika Zum

Walaupun mesyuarat Zoom biasanya lebih santai daripada mesyuarat bilik persidangan, anda tetap harus mematuhi peraturan tertentu. Seperti yang telah kita sebutkan, peraturan pertama adalah mengangkat tangan ketika anda mempunyai sesuatu yang ingin disampaikan.

Peraturan kedua adalah memastikan mikrofon anda diredam ketika anda tidak bercakap. Terutama jika ada suara lain dari rumah anda, seperti pasangan anda menonton TV, atau anak-anak anda bermain di bilik lain.

Sekiranya panggilan persidangan berlangsung terlalu lama, anda mungkin tergoda untuk menelusuri media sosial atau membaca artikel menarik di majalah. Kami menggesa anda untuk tidak melakukannya, kerana peraturan ketiga adalah anda harus mengelakkan gangguan semasa panggilan berlangsung. Anda mungkin berpendapat bahawa peserta lain tidak akan menyedari bahawa fikiran anda berada di tempat lain, tetapi itu tidak benar.

Pada akhirnya, adalah tidak sopan untuk tidak mendengarkan rakan sekerja anda, dan anda mungkin akan mendapat reputasi buruk. Hanya kerana anda tidak dapat menahan godaan untuk memeriksa halaman Facebook anda! Juga, anda mungkin terlepas bahagian penting dalam mesyuarat dan kemudian anda harus meminta seseorang untuk mengulanginya lagi, yang sebenarnya sangat tidak selesa.

zum

Kemaskan

Sebilangan orang lebih suka perjumpaan dalam kehidupan nyata sementara yang lain lebih suka Zoom kerana lebih santai. Sudah tentu lebih mudah untuk menghidupkan PC anda dan menyambung, tanpa perlu berpakaian dan berulang-alik di mana sahaja. Namun, jangan lupa untuk menghormati peraturan tertentu yang membantu anda berkomunikasi dengan lebih berkesan.

Apakah ciri kegemaran anda di Zoom? Kami ingin mendengar pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found