Cara Zum dalam Foto Tanpa Kehilangan Kualiti

Anda tidak perlu menjadi jurugambar profesional untuk tidak berpuas hati dengan beberapa gambar yang anda buat. Kadang-kadang gambarnya sempurna tetapi anda perlu memperbesarnya untuk meletakkan sesuatu atau seseorang menjadi fokus atau anda hanya mahukan gambar yang lebih besar.

Zum sering mengurangkan ketajaman gambar dan gambar yang indah sekali menjadi kekacauan. Anda boleh mengelakkannya dengan mudah dengan alat penyuntingan foto percuma atau berbayar, bergantung pada anggaran anda. Kedua-dua jenis ini akan dibahas dalam artikel ini, bersama beberapa petua tentang cara memperbesar tanpa kehilangan kualiti.

Petua Zum Tanpa Kehilangan Berkualiti

Anda tidak akan dapat meniru gambar asli yang tepat semasa membesarkannya, tetapi anda boleh menjadikannya hampir mustahil untuk melihat perbezaannya.

Jadikan Gambar Asal sebanyak mungkin

Anda boleh mencapainya dengan menggunakan tetapan dan kamera dpi yang lebih tinggi dengan lebih besar megapiksel. Kita hidup di zaman di mana setiap orang memiliki akses ke telefon pintar dengan kamera megapiksel tinggi, jadi itu tidak menjadi masalah. Ini akan menjadikan prosesnya lebih mudah. Jika dibandingkan, gambar yang sudah besar akan menunjukkan kehilangan kualiti yang jauh lebih kecil walaupun gambarnya diperbesar dengan sangat besar sementara gambar yang lebih kecil menunjukkan ketidaksempurnaan dan kabur sebaik sahaja anda mula mengezum masuk.

Cara Mengelakkan Penyelewengan Imej

Anda tidak boleh memperbesar gambar dengan ukuran yang diingini dengan segera. Lebih baik membesarkannya dengan kenaikan kecil sehingga anda berpuas hati. Dengan cara ini anda akan dapat melihat penyimpangan dengan segera dan dapat berhenti dengan selamat. Gambar besar boleh mengambil zoom sehingga 200% tanpa menunjukkan distorsi yang dapat dilihat, dengan zoom 300% menjadi zoom yang disyorkan maksimum. Apa-apa perkara di luar kemungkinan akan menyebabkan penyelewengan besar.

Gunakan Penajaman Gambar

Sekiranya anda pergi ke laut dengan zoom, anda boleh memperbaiki kerosakannya. Penajaman gambar dapat membantu mengatasi masalah penyimpangan ringan. Garis antara gambar yang jelas dan terdistorsi sangat tipis sehingga anda harus berhati-hati dan memperhatikan petua sebelumnya. Anda boleh menggunakan penajaman untuk memperbaikinya sedikit gambar, tetapi alat ini tidak dapat membuat keajaiban.

Perisian Percuma untuk Zum Tanpa Kehilangan Kualiti

Terdapat juga alat mengubah ukuran gambar percuma. Selain itu, mereka mudah dan senang dipelajari. Namun, mereka sering kekurangan pilihan lanjutan dan banyak memberikan hasil yang lebih rendah. Berikut adalah pilihan terbaik.

Irfanview

Irfanview adalah rangkaian penyuntingan foto ringkas yang tersedia untuk OS Windows, versi 32 dan 64-bit. Malangnya, ia tidak dijalankan pada macOS. Dalam Irfanview anda harus mengubah saiz gambar terlebih dahulu dan kemudian membukanya. IrfanviewusesLaczos3 Interpolasi yang menawarkan beberapa hasil terbaik untuk zoom tanpa kerugian. Ia hanya boleh memperbesar gambar hingga 600 x 600 piksel, tetapi percuma, jadi tidak wajar mengeluh. Pakar tidak akan terkesan dengan Irfanview, tetapi itu cukup untuk pengguna sehari-hari.

Gimp

gambar skala gimp

Anda boleh menganggap Gimp sebagai versi percuma PhotoShop di mana-mana. Ini akan membolehkan anda memperbesar gambar tanpa kehilangan kualiti yang banyak, tetapi tidak semudah PhotoShop. Anda juga harus memilih interpolasi Lanczos3 untuk zoom, yang merupakan proses yang cukup mudah. Pengguna Mac dan Linux gembira, program ini tersedia untuk platform ini, dan juga untuk Windows.

Gimp menyokong gambar dari semua format yang biasa digunakan, dan ia mempunyai banyak ciri penyuntingan lain selain zoom. Ia semestinya pilihan yang baik ketika menyunting gambar secara percuma.

Perisian Berbayar untuk Zum Tanpa Kehilangan Kualiti

Sekiranya anda mendapat hasil penyuntingan foto atau anda lebih kerap melakukannya, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan program premium untuk hasil terbaik.

Saiz Sempurna PhotoShop

tangkapan skrin saiz-sempurna

Ini adalah program mandiri dan plugin PhotoShop. Ia dapat memperbesar foto sebanyak sepuluh kali ganda sebelum penyimpangan menjadi ketara. Ini adalah alat zoom berkualiti tanpa kerugian terbaik di luar sana. Dengan ini dan PhotoShop, anda boleh mengedit dan mengubah saiz gambar anda dengan sempurna. Ia mungkin mahal bagi sesetengah orang dan sukar dipelajari, tetapi ia pasti bernilai jika anda ingin menggunakannya secara profesional. Ia dijalankan pada Windows dan macOS.

Zum Sempurna

Di sana anda memilikinya. Zum tanpa kehilangan kualiti gambar asal tidak sukar jika anda mempunyai alat yang betul. Ingatlah untuk menerapkan petua dari penulisan ini sebelum anda mula mengubah ukuran foto anda tidak kira program apa yang anda gunakan.

Sekiranya anda seorang jurugambar profesional atau pereka grafik, anda mungkin ingin melaburkan sejumlah wang untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Sekiranya anda pengguna biasa, program percuma semestinya cukup untuk membuat anda mendapat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found