Cara Memperbaiki Kod Ralat Zum 5003

Zum pada umumnya berfungsi dengan baik dan menjadikan persidangan video berkesan dan mudah. Walau bagaimanapun, masalah kadang-kadang berlaku.

Cara Memperbaiki Kod Ralat Zum 5003

Sekiranya anda melihat kod ralat 5003, itu bermaksud bahawa ada masalah dengan membuat sambungan dengan pelayan Zoom. Mungkin ada beberapa sebab mengapa perkara itu berlaku.

Ini mungkin masalah firewall, blok perisian antivirus, atau anda mungkin mempunyai pemacu tanpa wayar yang rosak. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menyelesaikan masalah ini.

Firewall Rangkaian atau Proksi

Sekiranya anda cuba menyambung ke Zoom, tetapi anda berada di rangkaian yang mempunyai firewall atau proksi, anda mungkin melihat kod ralat 5003 di skrin anda. Itu boleh berlaku jika anda menggunakan komputer atau peranti mudah alih di universiti atau di organisasi lain yang mempunyai sekatan akses rangkaian.

Sekiranya demikian, anda harus menghubungi pentadbir rangkaian supaya mereka dapat memeriksa tetapan firewall dan proksi.

Sekiranya anda perlu mengkonfigurasi firewall rangkaian, Zoom mempunyai jadual protokol dan tujuan yang dapat anda lihat di laman web mereka. Juga, Zoom mengesyorkan agar anda memasukkan halaman zoom.us ke dalam senarai putih dari semua pemeriksaan proksi atau SSL.

Kod Ralat Zum 5003

Isu AVG

Sekiranya anda menggunakan antivirus AVG pada peranti anda, anda mungkin melihat kod ralat 5003 ketika cuba menyambung ke Zoom. Sekiranya demikian, tindakan terbaik anda ialah mematikan AVG buat sementara waktu. Setelah mesyuarat Zum selesai, anda boleh membalikkan tetapan AVG. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Klik kanan pada AVG pada skrin komputer anda.
 2. Apabila menu muncul, pilih butang beralih hijau yang berbunyi, "Perlindungan AKTIF."
 3. Ketika diminta untuk mengesahkan pilihan, klik "Ya."

Anda akan melihat butang togol berubah menjadi merah, dan akan berbunyi, "Mati." Ini bermaksud bahawa setiap ciri antivirus AVG dilumpuhkan. Oleh itu, pastikan anda tidak membiarkan komputer anda terdedah dan terdedah terlalu lama. Semasa anda menghidupkan semula komputer anda, perlindungan antivirus akan dihidupkan secara automatik.

Zum Cara Memperbaiki

Pemandu Tanpa Wayar rosak

Terdapat kemungkinan sebab ketiga mengapa anda mendapatkan kod ralat 5003 di skrin anda. Beberapa pengguna Zoom melaporkan bahawa itu adalah pemacu tanpa wayar yang rosak yang menghalangnya daripada menyambung ke Zoom. Sekiranya demikian, masalahnya tidak akan hilang dengan sendirinya. Apa yang perlu anda lakukan ialah memasang semula pemacu tanpa wayar pada komputer anda.

Kami akan menunjukkan cara melakukannya pada sistem operasi Windows. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menyahpasang pemacu untuk penyesuai Wi-Fi anda. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Tekan kekunci Windows + X dan kemudian pilih "Pengurus Peranti."
 2. Seterusnya, cari penyesuai rangkaian wayarles anda dan klik kanan padanya.
 3. Pilih "Nyahpasang peranti."
 4. Pastikan untuk mencentang kotak yang bertuliskan, "Hapus perisian pemacu untuk peranti ini."
 5. Pilih "Nyahpasang" sekali lagi.

Selepas itu, anda akan melihat bahawa penyesuai rangkaian anda tidak lagi ada dalam senarai. Inilah cara memasangnya semula.

 1. Kembali ke "Pengurus Peranti".
 2. Kemudian pilih "Network Adapters" diikuti dengan "Action."
 3. Pilih "Imbas perubahan perkakasan."
 4. Klik pada "Network Adapters" sekali lagi.

Pada ketika ini, penyesuai Wi-Fi anda akan muncul dalam senarai sekali lagi. Ini bermakna anda berjaya memasangnya semula.

Kod Ralat Kesambungan Zum Lain

Sama seperti aplikasi berasaskan web, Zoom mempunyai banyak kod ralat. Anda mungkin juga melihat kod ralat 5000 atau 5004. Kedua-duanya boleh menyiratkan masalah yang sama berkaitan dengan kod ralat 5003.

Anda boleh menyemak halaman Pusat Bantuan Zoom yang menyenaraikan semua kemungkinan ralat kod yang berkaitan dengan masalah ketika menyambung ke pelayan Zoom. Kesalahan lain, bagaimanapun, tidak ada kaitan dengan kesambungan.

Sebagai contoh, kod ralat 2008 bermaksud bahawa lesen webinar telah tamat atau tidak sah lagi. Atau, jika anda melihat kod ralat 10002 semasa pemasangan Zoom, ini bermaksud bahawa perisian antivirus anda telah menangkap fail Zoom yang diperlukan untuk pemasangan. Ini bermaksud bahawa anda mungkin perlu melalui proses pemasangan secara manual.

Kod ralat 10006 mungkin membawa maksud yang sama, atau ini menandakan bahawa cakera sasaran di mana anda memuat turun Zoom penuh.

Ralat Kod 5003 Cara Memperbaiki

Menyelesaikan Masalah Kesambungan Zum

Ini mungkin agak menjengkelkan apabila anda melihat kod ralat 5003 di skrin anda ketika mencuba pertemuan Zoom. Tetapi ada cara untuk memperbaikinya. Pertama, periksa rangkaian yang anda gunakan. Adakah terdapat firewall?

Adakah anda menggunakan antivirus AVG pada peranti anda? Akhirnya, cuba pasang semula pemacu tanpa wayar, tidak ada salahnya. Semoga penyelesaian ini dapat membantu anda kembali ke Zoom.

Adakah anda pernah menerima kod ralat 5003 pada Zoom? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found