Bolehkah Pekerja Snapchat Melihat Foto Anda?

Snapchat adalah aplikasi popular untuk berkongsi gambar dengan pengguna lain. Ini sangat popular kerana fakta bahawa setelah anda berkongsi gambar atau video, gambar akan hilang setelah beberapa saat. Juga, jika pengguna tidak melihat kandungan selama 30 hari, sistem akan memadamkan media selama-lamanya.

Bolehkah Pekerja Snapchat Melihat Foto Anda?

Kenyataan bahawa kandungannya hilang sangat menggoda sesetengah pihak. Kerana itu, pengguna kadangkala berkongsi gambar tanpa memikirkan akibatnya.

Terdapat beberapa kejadian di masa lalu di mana Snapchat gagal dalam ujian privasi. Oleh kerana itu, adalah normal bagi pengguna untuk bimbang tentang bagaimana melindungi kandungan yang mereka pilih untuk dibagikan secara peribadi.

Siapa yang dapat melihat gambar anda? Seberapa peribadi mesej anda? Artikel ini akan cuba membahas lebih mendalam mengenai isu privasi Snapchat dan menyelesaikan beberapa persoalan.

Bolehkah Pekerja Snapchat Melihat Snaps?

Secara rasmi, gambar anda hanya dapat dilihat oleh pengirim dan penerima, dan hanya untuk waktu yang singkat setelah anda membukanya. Ini bermakna pekerja Snapchat tidak dapat melihat kandungan di dalamnya.

Terdapat beberapa pengecualian. Sebilangan pekerja boleh mengakses gambar yang belum dibuka sebelum mereka hilang selepas 30 hari.

Gambar akan hilang sejurus pengguna melihatnya. Sekiranya anda membaca dasar privasi rasmi Snapchat, mereka menyatakan bahawa sistem akan menghapus semua kandungan setelah semua penerima membukanya. Jadi, ia tidak hanya akan dipindahkan ke beberapa bentuk arkib tetapi dikeluarkan secara kekal dari pelayan.

Hanya dua orang yang mempunyai alat yang diperlukan untuk mengakses gambar yang belum dibuka. Pakar Kepercayaan & Keselamatan Snapchat Micah Schaffer mendedahkan perkara ini dalam catatan blog pada tahun 2013. Kedua-duanya adalah Schaffer sendiri dan CTch Snapchat dan pengasas bersama Bobby Murphy. Undang-undang Privasi Komunikasi Elektronik (ECPA) mewajibkan mereka untuk memberikan snap kepada penguatkuasa. Sudah tentu, mereka mesti memberikan waran carian terlebih dahulu.

Sekiranya anda tidak menggunakan Snapchat untuk sebarang aktiviti haram, anda mungkin tidak berminat dengan undang-undang. Oleh itu, kedua pekerja tidak akan melihat gambar anda yang belum dibuka. Kunci ini juga hilang setelah 30 hari, dan setelah itu tidak dapat dilihat.

Isu Privasi Snapchat

Aplikasi Snapchat rasmi agak selamat. Walaupun aplikasi telah berusaha untuk tetap seperti itu, kadang-kadang mustahil. Terdapat beberapa kejadian di mana beberapa gambar pengguna dicuri dan dibagikan.

Aplikasi Pihak Ketiga: Yang Muncul

The Snappening adalah nama acara pada tahun 2014 di mana lebih dari 200,000 gambar Snapchat bogel muncul di internet. Ini membuat banyak pengguna kehilangan kepercayaan terhadap keselamatan Snapchat pada masa itu. Ternyata masalahnya adalah gangguan aplikasi pihak ketiga.

Banyak pengguna naif mempercayai aplikasi pihak ketiga yang mereka gunakan untuk berkongsi data peribadi mereka. Terdapat aplikasi tidak rasmi yang menawarkan ciri menarik untuk aplikasi anda. Sebilangan besar remaja tidak menyedari bahawa mereka memberi akses ke aplikasi jahat yang mencuri gambar dan membagikannya dalam talian.

Kerana sifat snap sementara, banyak pengguna Snapchat tergoda untuk menghantar gambar yang lebih kontroversial dan menjadi mangsa penipuan aplikasi pihak ketiga.

‘Tangkapan Skrin Senyap’

Terdapat juga aplikasi pihak ketiga yang dapat mencegah Snapchat memberitahu anda jika pengguna mengambil tangkapan skrin snap atau cerita anda. Jadi, anda mesti berhati-hati ketika berkongsi kandungan dalam talian, walaupun bersifat "sementara".

Kontroversi Peta Ringkas

peta ringkas

Dengan kemas kini dari 2017, muncullah fitur Snapchat yang disebut ‘Snap Map’ yang menimbulkan beberapa kontroversi. Fungsi ini membolehkan anda memutuskan sama ada anda ingin berkongsi lokasi dengan rakan dalam aplikasi atau tetap dalam penyamaran. Sekiranya anda mengaktifkan ciri Peta Snap, rakan Snapchat anda akan mengetahui lokasi sebenar anda.

Sekiranya anda berkongsi lokasi secara tidak sengaja, semua rakan dari senarai anda akan mengetahui di mana anda berada. Oleh kerana kebanyakan pengguna Snapchat berusia muda, ini sangat menyusahkan ibu bapa.

Bagaimana Mengubah Tetapan Privasi?

Untuk pergi ke tetapan Privasi anda di Snapchat, anda harus:

  1. Ketik gambar profil anda. Ia berada di kiri atas skrin. Ia harus membuka menu Profil anda.
  2. Ketik ikon gear yang berada di kanan atas. Ini akan membawa anda ke menu Tetapan.

    tetapan snap

  3. Turun sehingga anda melihat 'Perkhidmatan Tambahan', kemudian pergi ke 'Urus'.
  4. Di sini anda dapat mengurus siapa yang dapat menghubungi anda, siapa yang dapat melihat cerita dan lokasi anda, sama ada anda mahu atau tidak menjadi sasaran iklan, dan banyak tetapan privasi lain.

snap privasi

Ucapan Akhir - Sejauh Mana Anda Selamat?

Anda tidak dapat memastikan sama ada anda dilindungi sepenuhnya di Internet. Walaupun aplikasi secara rasmi tidak berkongsi maklumat anda atau membuatnya tersedia untuk pekerja mereka, terdapat pelbagai kaedah untuk menjejaskan privasi anda.

Oleh kerana itu, sangat penting untuk berhati-hati dengan perkara yang anda kongsi dalam talian untuk mengelakkan kesulitan. Kekal selamat!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found