Cara Menetapkan Roku ke 1080p

Pemain streaming seperti Roku tidak mempunyai resolusi sendiri. Ia menyesuaikan dengan resolusi TV pintar anda, sehingga anda dapat menyesuaikannya dengan keinginan anda.

Cara Menetapkan Roku ke 1080p

Berkat ini, menetapkan Roku anda ke resolusi setinggi mungkin tidak menjadi masalah. Sudah tentu, jika TV dapat mengatasinya. Sekiranya tidak, maka anda harus berpuas hati.

Bagaimana untuk memeriksanya? Ia mudah. Dalam artikel berikut, anda akan belajar segala-galanya tentang mengubah resolusi Roku anda dan sama ada boleh dilakukan dengan TV Roku TCL.

Bagaimana Mengubah Resolusi pada Roku?

Sekiranya anda memiliki pemain Roku, anda boleh meningkatkan resolusi dengan mudah. Oleh itu, TV anda perlu menyokong resolusi yang lebih tinggi, jika tidak, tidak ada yang akan berlaku.

Untuk memeriksa pilihan yang ada dan mengubah resolusi, anda perlu mengakses menu "Tetapan" di Roku anda. Lakukan perkara berikut:

 1. Tekan butang "Laman Utama" pada alat kawalan jauh Roku anda untuk mengakses skrin Utama.
 2. Pergi ke "Tetapan" di bahagian bawah halaman.

  tetapan

 3. Pilih "Jenis Paparan" dari menu berikut.

  jenis paparan

 4. Cari pilihan 1080p dan pilih.

  TV 1080p

Apabila anda memilih resolusi, Roku akan menganalisis sambungan HDMI dan cuba menyesuaikan resolusi skrin. Apabila ini berlaku, TV anda mungkin kosong selama beberapa saat. Jangan risau dan tunggu sahaja prosesnya selesai. Apabila semuanya selesai, anda perlu mengesahkan pilihan sebelum dapat menikmati resolusi 1080p.

Catatan: Sekiranya anda mempunyai TV yang menyokong resolusi 4K, anda juga akan melihat banyak pilihan 4K. Sebaliknya, jika TV anda tidak menyokongnya, anda mungkin hanya melihat 720p dan kadang-kadang pilihan resolusi yang lebih rendah.

Terdapat juga pilihan "auto-detect" yang memilih resolusi berdasarkan spesifikasi TV anda. Sekiranya anda tidak pasti sama ada resolusi tertentu sesuai, anda sentiasa boleh memilih pilihan ini.

Bagaimana Sekiranya Anda Mempunyai Roku TCL TV?

Malangnya, jika anda mempunyai TV Roku TCL, anda mungkin tidak menemui pilihan "Jenis Paparan" di menu Tetapan. Ini kerana setiap TV pintar Roku TCL dilengkapi dengan resolusi bawaan yang tidak dapat anda ubah.

Oleh itu, jika anda membeli TV Roku TCL 720p, anda harus memilih resolusi yang lebih rendah. Anda sentiasa boleh melihat resolusi pada pakej atau di internet sebelum anda membeli. Oleh itu, jika anda mahu melakukan streaming dalam 1080p di TV TCL, anda harus membeli TV 1080p.

Satu-satunya pilihan yang hampir untuk mengubah resolusi di Roku TCL TV adalah ciri peregangan gambar yang dijelaskan di bahagian berikut.

Pilihan Alternatif: Meregangkan Skrin Anda

Anda boleh meregangkan layar melalui alat kawalan jauh dan menutup kawasan yang lebih luas dari layar, tetapi ini adalah pedang bermata dua. Sebilangan besar masa, skrin yang diregangkan akan dipotong dan anda hanya akan melihat sebahagian gambar, yang hampir mustahil untuk menikmati menonton filem atau bermain permainan.

Anda boleh mencuba pilihan ini:

 1. Tekan butang "Bintang" pada alat kawalan jauh TCL anda untuk membuka menu sebelah "Pilihan".
 2. Navigasikan ke bahagian ukuran gambar menggunakan butang jauh (anak panah) anda.
 3. Pilih "Stretch" dengan menekan butang anak panah kanan pada alat kawalan jauh anda.

Sekiranya pilihan ini memotong gambar ke titik yang tidak dapat ditonton, maka lebih baik mengembalikannya ke resolusi biasa.

Sekiranya anda mahukan resolusi skrin yang lebih baik untuk bermain permainan video di PS4 atau Xbox One anda di TV Roku TCL, ada muslihat lain. Anda perlu menurunkan resolusi ke serendah mungkin dalam menu Tetapan konsol ini setelah anda meregangkan gambar. Grafiknya tidak sebaik 1080p, tetapi anda akan melihat keseluruhan gambar dan menggunakan sepenuhnya potensi layar TCL Roku anda.

Berhati-hati Semasa Membeli TV

Seperti yang anda lihat, jika anda mempunyai tongkat USB Roku biasa, mengubah resolusi tidak menjadi masalah. Sebenarnya, ia secara automatik akan menyesuaikan diri dengan resolusi setinggi mungkin TV pintar anda ketika anda mengakses menu "Pilihan Paparan".

Sebaliknya, Roku TCL TV menyebabkan masalah besar kerana anda terperangkap dengan penyelesaian TV. Oleh itu, berhati-hatilah semasa membeli TV TCL.

TV mana yang anda ada? Adakah anda berjaya mencari pilihan "Tetapan Paparan" dan menukar resolusi? Adakah anda mempunyai penyelesaian lain untuk mereka yang memiliki TV Roku TCL? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found