Cara Menyiapkan Belkin Range Extender

Perlukan bantuan untuk mendapatkan isyarat tanpa wayar ke tempat yang sukar dijangkau? Perlukan peningkatan isyarat di bilik tidur atau ruang bawah tanah? Anda boleh menggunakan extender jarak jauh. Lebih murah daripada penghala dan dapat meningkatkan isyarat WiFi di seluruh lokasi. Salah satu pemanjangan WiFi yang paling popular ketika ini adalah N300 buatan Belkin. Saya memiliki salah satu dari ini dan mendapati ia membantu menyebarkan isyarat lebih jauh di rumah saya.

Cara Menyiapkan Belkin Range Extender

Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menyiapkan pemanjar rangkaian Belkin, ini adalah tutorial untuk anda. Ia tidak ditaja oleh Belkin dan kami tidak menerima wang untuk siaran ini. Saya memiliki satu dan ini adalah yang paling laris, jadi sudah ada tutorial untuk menggunakannya.

Sekiranya anda tinggal di rumah besar atau rumah dengan dinding tebal, anda mungkin mendapat masalah dengan isyarat WiFi yang baik. Rumah saya dibina pada tahun 1913 dan mempunyai dinding batu tebal, jadi saya merasakan kesakitan anda. Salah satu cara di sekitarnya adalah menggunakan extender tanpa wayar untuk meningkatkan isyarat ke tempat-tempat yang sukar dijangkau.

Belkin N300 adalah murah, mudah digunakan dan hanya duduk di sana tanpa melakukan apa-apa selain meningkatkan isyarat tanpa wayar anda.

Menyiapkan pemanjang rangkaian Belkin

Proses penyediaan untuk pemanjang rangkaian Belkin sebenarnya sangat mudah. Setelah keluar dari kotak, pasangkan ke soket yang berhampiran dengan penghala wayarles anda dan kami pergi dari sana. Anda memerlukan telefon atau tablet untuk menyelesaikan penyediaan tetapi anda boleh menggunakan komputer jika mempunyai WiFi.

Anda boleh menggunakan WPS jika anda suka tetapi saya tidak pernah berjaya dengannya. Saya lebih suka kaedah ini.

  1. Gunakan peranti anda untuk mengakses rangkaian tanpa wayar yang disebut Belkin.setup.
  2. Buka penyemak imbas pada peranti dan arahkan ke //belkin.range. Sekiranya tidak berjaya, cuba //192.168.206.1 Anda akan melihat halaman persediaan Belkin muncul.
  3. Pilih butang Bermula biru di halaman. Perkhidmatan web akan mencari rangkaian tanpa wayar yang tersedia dan menyenaraikannya.
  4. Pilih rangkaian yang ingin anda kembangkan dan pilih Seterusnya.
  5. Peluang jangkauan harus menyambung ke rangkaian dan memerlukan kata laluan untuk menyertainya. Taip kata laluan dan pilih Seterusnya.
  6. Periksa perincian rangkaian di halaman ringkasan dan pilih Buat Rangkaian Diperluas jika betul. Pilih Edit jika ada yang tidak betul.

Sekiranya anda mempunyai rangkaian wayarles dua jalur dan ingin memperluas kedua-dua jalur, ulangi Langkah 4 dan 5 untuk kedua-dua jalur 2.5GHz dan 5GHz. Kemudian pilih Next setelah kedua-dua band ditambahkan dan selesaikan prosesnya.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan WPS, anda boleh.

  1. Pasangkan pemanjang julat Belkin ke soket dan tunggu sehingga alat ini dihidupkan.
  2. Tekan butang WPS di bahagian atas sehingga lampu kecil di sebelahnya berkelip.
  3. Tekan butang WPS pada penghala wayarles anda untuk memulakan jabat tangan.
  4. Setelah selesai, anda boleh menyelesaikan persediaan dengan menggunakan langkah yang sama di atas.

Letakkan pemanjang julat Belkin

Konfigurasi yang baru anda selesaikan kini telah ditulis ke firmware pemanjang. Anda sekarang perlu meletakkan pemanjang dengan betul untuk mendapatkan yang terbaik. Tepat di mana anda meletakkannya bergantung pada tempat anda perlu meningkatkan isyarat. Bagi saya, tingkat pertama rumah saya mempunyai isyarat yang lemah jadi saya mahu menaikkan keseluruhan lantai. Saya meletakkan alat pemanjang saya di tingkat pertama di bawah penghala wayarles saya.

Ideanya ialah meletakkan pemanjang sekurang-kurangnya separuh jalan antara penghala wayarles anda dan di mana isyarat memudar. Extender memerlukan isyarat yang kuat untuk dapat meningkatkannya tetapi anda juga ingin meningkatkan isyarat itu sejauh yang anda perlukan. Mungkin memerlukan sedikit percubaan untuk mendapatkannya pada kedudukan yang tepat.

Setelah anda tahu di mana meletakkannya, cabut dari steker yang berhampiran dengan penghala anda dan pasangkan ke soket yang anda pilih. Setelah dihidupkan, anda akan melihat cahaya kuning dan kemudian biru. Lampu biru menandakan kunci yang baik pada rangkaian dan bahawa isyarat sedang ditingkatkan. Bawa peranti mudah alih anda ke kawasan isyarat rendah dan uji untuk memastikannya.

Menggunakan pelanjutan jarak Belkin

Setelah dikonfigurasi dan cahaya berwarna biru, pemanjang jarak Belkin tidak dapat dilihat. Anda seharusnya dapat mengakses WiFi dari seberang rumah anda tanpa masalah. Sekiranya cahaya berubah dari biru ke kuning, ini bermaksud pemanjang telah kehilangan isyarat. Matikan saja selama beberapa saat dan hidupkan semula untuk menetapkan semula. Lampu harus kembali ke biru.

Extender rangkaian Belkin cukup bagus dalam apa yang dilakukannya dan saya telah menggunakan tambang selama beberapa tahun sekarang tanpa masalah. Semoga tutorial ini dapat membantu sekiranya anda mahu menggunakannya juga.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found