Cara Menyiapkan VPN Cisco

Cisco adalah salah satu nama yang paling dikenali dalam rangkaian. Ini adalah nama di sebalik kebanyakan router perusahaan, sebahagian besar router backbone internet, firewall, suis dan peralatan rangkaian. Ia juga menyediakan aplikasi pengguna akhir seperti Cisco AnyConnect yang digunakan di banyak kolej dan universiti serta perusahaan di seluruh dunia. Tutorial ini akan memandu anda melalui penyiapan Cisco AnyConnect VPN.

Cara Menyiapkan VPN Cisco

VPN adalah alat penting dalam melindungi lalu lintas jaringan anda dari pengawasan. Sama ada yang ditaja oleh negara, ISP atau penggodaman, menyulitkan lalu lintas anda menjauhkannya dari mata memandang. Walaupun anda tidak mempunyai apa-apa yang perlu disembunyikan, keselamatan lalu lintas internet adalah bahagian asas keselamatan komputer. Beberapa institusi pendidikan memaksanya dan kebanyakan syarikat yang membenarkan akses jauh ke data atau aplikasi juga.

Cisco AnyConnect merangkumi klien yang anda pasang pada peranti anda dan web atau Adaptive Security Appliance (ASA). Cisco ASA adalah satu peranti yang merangkumi firewall, antivirus, penapis spam, pelayan VPN, peranti sijil SSL dan lebih banyak ciri bolt-on. Di mana kita pernah menggunakan firewall perkakasan yang terpisah, pelayan VPN dan penyelesaian antivirus, semuanya dapat dikemas dalam satu perangkat. Ini adalah cara yang selamat untuk melindungi perniagaan anda. Peranti satu ini menjamin semua penyelesaian adalah salah satu sebab ASA begitu popular.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Menyiapkan Cisco AnyConnect VPN

Menyiapkan Cisco AnyConnect VPN serupa dengan menyiapkan klien VPN apa pun. Pendekatannya bergantung pada peranti tempat anda memasangnya tetapi setelah dipasang, penyediaannya sangat mudah. Anda boleh memuat turun Cisco AnyConnect VPN terus dari Cisco tetapi jika anda menggunakannya untuk menyambung ke kolej atau majikan anda, mereka harus memberikan pautan. Anda harus menggunakan pautan ini kerana boleh mengandungi fail konfigurasi yang diperlukan untuk menyambung dengan cepat.

Agar anda dapat menyambung ke VPN anda menggunakan Cisco AnyConnect, anda memerlukan log masuk. Sekiranya anda menyambung ke rangkaian kolej atau syarikat, pasukan sokongan HR atau IT anda seharusnya menghantarnya kepada anda pada satu ketika. Anda tidak akan dapat berhubung tanpa mereka.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Jika tidak:

  1. Muat turun klien Cisco AnyConnect VPN.
  2. Pasang klien ke peranti anda menggunakan fail InstallAnyConnect.exe.
  3. Ikuti wizard persediaan dan pilih OK setelah selesai.
  4. Benarkan pemasangan mengesahkan jika ia meminta untuk melakukannya dan pilih Selesai setelah selesai.

Pemasang mungkin tidak memasukkan langkah-langkah penyediaan tertentu bergantung pada dari mana anda mengakses fail pemuat turun. Contoh di atas menggunakan fail boleh laku Windows. Android, Mac OS dan sistem operasi lain akan menggunakan yang lain.

Menyiapkan Cisco AnyConnect VPN pada Chromebook atau peranti Android

Contoh lain ialah memasang Cisco AnyConnect VPN pada Chromebook. Saya menyebutnya secara khusus kerana tidak menggunakan pemasangan aplikasi standard. Walaupun Cisco mempunyai aplikasi Android yang serasi, aplikasi ini tidak berfungsi sebagaimana mestinya, jadi syarikat mengesyorkan untuk menggunakan pelanjutan Chrome. Perlu diketahui bahawa hanya trafik Chrome yang akan disulitkan jika anda melakukan ini. Semua trafik lain tidak akan menggunakan VPN.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

  1. Muat turun pelanjutan Cisco AnyConnect Chrome dari sini.
  2. Pilih Tambahkan ke Chrome dan benarkan akses ke apa sahaja yang diminta.
  3. Pilih Lancarkan Aplikasi untuk mengkonfigurasinya.
  4. Pilih Tambah Sambungan Baru dan masukkan butiran masuk VPN anda.

Setelah sambungan disahkan, anda boleh membuat sambungan baru, menyimpannya dan menggunakannya setiap kali anda perlu menyambung.

Menyambungkan Cisco AnyConnect VPN

Setelah dipasang, anda boleh menyambungkan Cisco AnyConnect VPN pada bila-bila masa selagi anda mempunyai butiran log masuk yang diberikan oleh kolej atau majikan anda. Buka aplikasi, masukkan rangkaian yang ingin anda sambungkan, masukkan butiran log masuk anda, tekan Connect dan anda akan melihat tetingkap yang tersambung dalam beberapa saat.

Beberapa rangkaian memerlukan pengesahan dua faktor. Sekiranya anda adalah salah satu daripadanya, dapatkan kod dan masukkan di tetingkap 2FA yang baru. Tekan Terus dan VPN akan bersambung. Anda akan melihat status pada peranti anda yang memberitahu bahawa anda telah menyambung ke perkhidmatan Cisco AnyConnect.

Untuk memutuskan sambungan, pilih pemberitahuan Windows atau buka aplikasi Cisco AnyConnect pada peranti anda dan pilih Putuskan sambungan. Beri masa selama beberapa saat untuk memutuskan sambungan dari rangkaian selamat dan beberapa saat lagi untuk peranti anda melaksanakan tetapan rangkaian lalai. Sekarang anda seharusnya dapat menggunakan internet biasanya di luar VPN.

Pelanggan Cisco AnyConnect VPN membuat kerja singkat untuk menjamin lalu lintas internet antara organisasi dan klien jarak jauh. Ia pantas, selamat dan melakukan kerja yang baik untuk memastikan perkara mudah dilakukan oleh pengguna. Tidak hairanlah ia sangat popular!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found