Cara Menyiapkan Pemasa pada Palam Pintar Amazon

Dunia semakin pintar. Atau, sekurang-kurangnya, peranti kami. Telefon pintar, jam tangan pintar, dan kini rumah pintar. Namakan perkakas, dan mungkin ada versi yang boleh anda bicarakan dan katakan untuk melakukan apa yang anda mahukan. Peti sejuk anda boleh memesan barangan runcit untuk anda. Telefon anda boleh mematikan lampu dari negara lain.

Cara Menyiapkan Pemasa pada Palam Pintar Amazon

Peranti pintar ini biasanya dikendalikan oleh pembantu AI, dan sama dengan ekosistem Rumah Pintar Amazon, Alexa akan menghubungi anda. Salah satu penambahan terbaru untuk rangkaian mereka ialah Smart Plug. Alat ini dapat digunakan untuk menukar perangkat yang tidak pintar, hidup atau mati dengan perintah suara, atau atas perintah Rutin yang telah Anda siapkan.

Bagaimana Ia Berfungsi?

Seperti yang disebutkan di atas, roti dan mentega automasi rumah anda dicapai dengan menggunakan apa yang disebut Amazon sebagai Rutin. Anda memprogramkannya ke aplikasi Alexa anda, menyediakan senarai arahan yang akan diikuti oleh pembantu. Anda boleh menggunakan rutin ini untuk melakukan pelbagai perkara, dari memainkan muzik kegemaran anda dan perlahan-lahan menghidupkan lampu untuk membantu anda bangun, hingga membuat espresso ketika anda berjalan di pintu depan anda.

Rutin biasanya ditetapkan untuk beroperasi pada waktu tertentu, tetapi sebenarnya cukup fleksibel jika anda ingin melakukan sesuatu yang lebih mendalam, seperti mematikan sesuatu setelah mereka aktif pada waktu tertentu. Contohnya, jika anda tahu bahawa anda selalu keluar dari rumah dalam masa sejam bangun, anda boleh mengatur Rutin anda sehingga semua yang telah dihidupkan dimatikan lagi sejam kemudian. Dengan begitu, anda tidak perlu risau untuk mematikannya sebelum anda pergi bekerja.

rumah pintar

Menetapkan Rutin Berjangka

Walaupun sedikit menyiapkannya, setelah anda melakukan Rutinitas, mereka dapat menjadikan hidup anda lebih mudah dan menjimatkan banyak masa. Anda tidak akan perlu risau sama ada anda telah membiarkan oven dihidupkan semula, kerana anda pasti telah memberitahu Alexa untuk mematikannya untuk anda (walaupun anda tidak perlu memberitahu siapa yang anda gunakan itu sebagai alasan bahawa, tentu saja!).

Mari kita lihat contoh rutin, supaya anda dapat mengetahui jenis perkara yang boleh anda atur dan cara kerjanya. Untuk contoh ini, kita akan menyiapkan palamnya sehingga lampu di sisi tempat tidur akan terpasang ke dalamnya, kemudian kita akan menyiapkan rutin waktunya agar ia mati secara automatik sekali lagi setelah satu jam. Kami akan menganggap bahawa itu satu-satunya palam yang anda miliki setakat ini.

memulakan hari

Sediakan Palam Pintar

 1. Pasang lampu ke Palam Pintar.
 2. Pasangkan Palam Pintar ke soket elektrik.
 3. Buka aplikasi Alex dari skrin utama peranti Android, iOS, atau FireOS anda.
 4. Ketik Peranti
 5. Seterusnya, ketik Palam.
 6. Sekarang, ketik Palam Pertama.
 7. Ketik pada Tetapan roda gigi ke kanan atas skrin.
 8. Ketik nama peranti, dan kemudian namakannya sebagai Lampu Bilik Tidur.

Tetapkan Rutin Masa

 1. Kembali ke tetingkap utama aplikasi Alexa.
 2. Ketik pada Menu butang di bahagian kanan bawah skrin.
 3. Kemudian, ketik Rutin.
 4. Ketuk butang tambah (+) di kanan atas skrin.
 5. Ketik Apabila Ini Berlaku, dan pilih bagaimana anda mahu mencetuskan Rutin. Ini mungkin waktu yang ditentukan, atau suara. arahan seperti "Alexa, selamat pagi."
 6. Seterusnya, ketik tambah (+) di sebelah Tambah Tindakan.
 7. Sekarang, ketik Rumah Pintar.
 8. Dari sini, ketik Peranti Kawalan.
 9. Ketik Lampu Bilik Tidur.
 10. Ketik ke Dihidupkan.
 11. Ketik Seterusnya.
 12. Sekali lagi, ketik tambah (+) di sebelah Tambah Tindakan.
 13. Tatal ke bawah ke Tunggu.
 14. Seret roda tatal pada skrin sehingga ditetapkan 1 jam.
 15. Kemudian, ketik Seterusnya.
 16. Sekali lagi, ketuk tambah (+) di sebelah Tambah Tindakan.
 17. Ketik Rumah Pintar.
 18. Ketik Peranti Kawalan.
 19. Ketik Lampu Bilik Tidur.
 20. Akhirnya, ketik Mati.

Rutin yang sangat sederhana ini kini akan menyalakan lampu bilik tidur anda secara automatik apabila anda mengatakan "Alexa, selamat pagi", dan kemudian satu jam kemudian lampu akan mati secara automatik. Anda boleh menambahkan peranti dan tindakan lain dengan mudah ke rutin ini, seperti mendapatkan laporan cuaca atau menghidupkan mesin kopi anda. Anda bahkan boleh merantai beberapa perintah menunggu di sana untuk menjalani rutin yang berterusan yang menghidupkan dan mematikan sesuatu mengikut pemasa yang telah anda tetapkan.

palam pintar

Carpe Diem Sedikit Lebih Cepat

Dengan menggunakan Rutin masa, anda boleh menggunakan perintah tunggu untuk mendapatkan Alexa untuk memastikan bahawa semua perkara di rumah anda berlaku ketika anda menginginkannya, dan dimatikan tanpa anda perlu memikirkannya. Sekiranya anda mempunyai rutinitas yang sangat pintar yang menjadikan hari anda lebih mudah, mengapa tidak membaginya dengan kami di bahagian komen di bawah?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found