Cara Menetapkan Titik Saluran di Twitch

Program ganjaran bukanlah perkara baru. Peruncit dan restoran kegemaran anda telah melakukannya selama bertahun-tahun. Baru-baru ini, Twitch telah melangkah ke kereta program kesetiaan ini dan ia mengubah cara penyiar dapat berinteraksi dan memberi penghargaan kepada peminat setia.

Cara Menetapkan Titik Saluran di Twitch

Lagipun, siapa yang tidak menyukai faedah percuma?

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah saluran di Twitch, anda sudah sampai di tempat yang tepat. Ketahui cara menyediakan titik saluran, memperolehnya, dan cara menebusnya dalam artikel ini.

Bagaimana Menetapkan Titik Saluran di Twitch?

Sekiranya anda seorang streamer, lihat langkah di bawah untuk mula memberi penghargaan kepada pengikut anda:

 1. Buka Twitch dan log masuk.

 2. Tekan ikon profil anda di sudut kanan atas tetingkap untuk membuka menu lungsur.

 3. Pilih "Papan Pemuka Pencipta."

 4. Klik pada ikon tiga bar mendatar di sebelah tajuk Stream Manager di sudut kiri atas.

 5. Pergi ke "Komuniti" dan kemudian "Titik Saluran".
 6. Togol "AKTIF" tajuk pertama, "Aktifkan Titik Saluran."

 7. Klik "Edit" di sebelah kanan "Customize Points Display" untuk menambahkan gambar atau mengubah cara butang poin anda muncul.

 8. Pilih "Urus Ganjaran" untuk meluaskan menu ganjaran tersuai.

 9. Pilih ganjaran untuk diaktifkan dan berapa kos yang akan diperoleh penonton anda.

Anda juga boleh menambahkan ganjaran tersuai jika hadiah lalai tidak cukup sesuai dengan keinginan anda atau jika anda mempunyai fikiran yang sangat kreatif. Pilihannya berada di tempat yang sama dengan ganjaran lalai anda. Dari menu itu, tambahkan langkah berikut:

 1. Klik butang "+ Tambah Ganjaran Khusus" di bahagian bawah bahagian Ganjaran Khusus.

 2. Namakan ganjaran anda.

 3. Tambahkan penerangan ringkas.

 4. Masukkan kos ganjaran.

 5. Sesuaikan ikon ganjaran dengan gambar seret dan lepas dan warna jubin.

 6. Lihat pratonton jubin ganjaran di sebelah kanan tetingkap.
 7. Sekiranya anda berpuas hati dengan hadiah baru anda, klik butang "Buat" di bahagian bawah tetingkap.

Program Gabungan Twitch

Menetapkan titik saluran adalah proses yang mudah, tetapi anda mesti menjadi sebahagian daripada program afiliasi Twitch untuk turut serta. Sekiranya anda sudah menjadi sebahagian daripada program ini, anda boleh meneruskan langkah-langkah yang disenaraikan di atas untuk memastikan saluran anda terus berjalan.

Namun, jika anda belum menjadi sebahagian daripada kelab khas itu, anda mesti menunggu jemputan. Anda akan menerima jemputan ke program gabungan sekiranya memenuhi syarat berikut:

 • Mempunyai sekurang-kurangnya 50 pengikut
 • Masa penyiaran 500 minit sepanjang 30 hari terakhir
 • Rata-rata tiga atau lebih penonton serentak
 • Tujuh hari siaran unik

Malangnya, anda tidak boleh mendaftar untuk program ini sendiri. Sama seperti menunggu untuk diminta ke prom, anda perlu menunggu sehingga Twitch memberitahu anda. Setelah selesai, anda akan menerima jemputan melalui e-mel dan perlu menjalani proses onboarding.

Bagaimana Mendapatkan Titik Saluran sebagai Penonton?

Memperolehi saluran di Twitch agak mudah. Anda menonton saluran yang didaftarkan dan memperoleh mata, secara berkala. Kadang kala, anda bahkan akan melihat pemberitahuan klik untuk menuntut untuk mendapatkan mata bonus. Apabila ini tersedia, anda akan melihatnya di bahagian bawah tetingkap sembang.

Titik penyertaan '' Mengikuti '' dan '' Raid '' secara automatik ditambahkan ke akaun anda, tetapi jika anda mahukan mata bonus tersebut, anda harus menuntut mereka apabila anda melihatnya.

Beberapa tindakan memperoleh dapat menghasilkan lebih banyak mata daripada yang lain. Lihat kadar pendapatan Twitch semasa untuk mata:

 • Menonton: bukan pelanggan, setiap slot 5 minit menonton secara langsung, +10
 • Tontonan Aktif: bukan pelanggan, setiap slot 15 minit menonton secara langsung, +50
 • Penyertaan Raid: menyertai serbuan, +250
 • Ikuti: ikutan baru, hanya diperoleh sekali, +300
 • Tonton Streak: kembali untuk beberapa aliran berturut-turut, sekurang-kurangnya 10 minit setiap satu, + 300-450

Pelanggan saluran mendapat mata bonus tambahan setiap kali mereka menonton.

 • Tahap 1 - 1.2x
 • Tahap 2 - 1.4x
 • Tahap 3 - 2x

Pengganda titik berbeza-beza bergantung pada Tahap langganan anda dan hanya berlaku pada saluran tertentu.

Bagaimana Menggunakan Titik Saluran sebagai Penonton?

Apabila streamer mengaktifkan titik saluran, mereka mendapat pilihan sama ada ganjaran lalai yang berbeza untuk disertakan atau membuat yang baru sendiri. Ganjaran ini boleh ditebus melalui Saluran Mata. Nilai ganjaran sebenar mungkin berbeza-beza bergantung pada saluran kerana streamer adalah yang menetapkan kos Saluran Titik.

Sebagai contoh, keuntungan "Sorotkan Mesej Saya" dari satu pita mungkin berharga 150 Titik Saluran sementara pita lain mungkin menurunkan kosnya ke 100 Titik Saluran.

Sekiranya anda ingin melihat ganjaran Channel Point dari streamer kegemaran anda, ikuti langkah-langkah berikut untuk mencari dan menebus mata:

 1. Pilih ikon Saluran Titik. Ia terletak di sudut kiri bawah tetingkap sembang.
 2. Lihat pilihan ganjaran anda di tetingkap baru.
 3. Klik pada ikon ganjaran yang ingin anda tebus.
 4. Ikut arahan arahan.
 5. Sahkan penebusan dengan menekan butang "Buka Kunci".

Sebaik sahaja anda menekan butang unlock "ungu", Twitch akan memotong mata yang diperlukan dari akaun anda dan ganjarannya percuma untuk digunakan. Tetingkap pengesahan juga memberitahu anda apa yang anda buka, berapa lama ia tersedia (jika ada), dan kos Saluran Titik.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Bermula Dengan Twitch?

Memulakan Twitch nampaknya sangat mudah, tetapi terdapat pelbagai perincian yang dapat membuat atau memecahkan saluran baru anda. Berikut adalah gambaran keseluruhan pertimbangan jika anda berfikir tentang streaming di Twitch:

1. Buat Akaun Twitch

Sekiranya anda belum melakukannya, sudah tiba masanya untuk membuat akaun Twitch. Ini adalah masa yang tepat untuk membiasakan diri dengan Garis Panduan dan Syarat Perkhidmatan Komuniti Twitch dan mengetahui apa yang boleh dan tidak boleh anda lakukan juga. Sebelum aliran pertama anda, Twitch juga mengesyorkan agar anda menetapkan tetapan Moderasi dan Keselamatan menggunakan AutoMod untuk memastikan pengalaman streaming positif.

2. Pastikan Anda Memenuhi Keperluan Perkakasan

Anda tidak memerlukan peralatan canggih untuk memulakan aliran baru, tetapi ada beberapa perkara yang harus anda fokuskan untuk memastikan aliran yang baik.

Pertama, anda memerlukan mikrofon yang baik. Uji dan pastikan bahawa suara anda keluar dengan jelas tanpa statis atau gema. Sebaiknya gunakan alat dengar atau earbud untuk mengelakkan maklum balas pembesar suara.

Sambungan internet yang baik juga sangat penting untuk alasan yang jelas. Ia tidak perlu sepantas kilat, tetapi perlu cukup cepat untuk menyiarkan pada tahap 720p minimum.

Webcam adalah satu lagi peralatan penting untuk sebarang streamer. Keseluruhan titik penstriman supaya penonton dapat melihat anda, bukan? Mereka tidak dapat melakukannya jika anda tidak mempunyai kamera web yang baik. Cari kamera web yang boleh merakam minimum 720p dan uji rakaman sebelumnya.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai cadangan perkakasan Twitch untuk streamer, anda boleh mendapatkan senarai di sini.

3. Peribadikan HUD

Sekarang setelah keadaan perkakasan semakin mereda, inilah masanya untuk memikirkan keperluan perisian. Fikirkan untuk menggunakan alat seperti OBS atau xSplit untuk menjadikan aliran anda kelihatan baik untuk penonton yang menonton di rumah. Gunakan pemberitahuan pop-up dan letakkan sempadan di sekitar kamera web anda untuk memberikan aliran anda tampilan yang bersatu dan menarik.

4. Gunakan ChatBot

Adakah bot chat diperlukan semasa anda mula-mula? Malangnya, mereka. Anda tidak akan pernah tahu siapa yang akan memasuki aliran anda dan menyiarkan pautan berbahaya dan berbahaya ke sembang anda. Chatbots seperti Moobot dan Nightbot dapat membantu memantau perbualan anda dan memastikan semua orang selamat.

Apakah Titik Saluran Twitch?

Titik Saluran Twitch adalah sistem ganjaran di mana penonton dapat menebus "mata wang" sebagai pertukaran untuk faedah istimewa seperti menonjolkan mesej atau membuka kunci emos. Mereka juga boleh ditebus untuk hadiah yang disesuaikan khusus untuk pencipta saluran.

Apakah Faedah Menggunakan Titik Saluran Twitch?

Semua orang suka barang percuma, terutamanya ketika datang dari sesuatu yang sudah mereka lakukan. Itulah keindahan Twitch Channel Points; penstriman dan penonton mendapat manfaat daripadanya.

Dari sudut pandang pita, menawarkan Saluran Titik dapat memberikan keaslian kepada saluran dan mendorong penglibatan komuniti. Dari sisi lain, penonton diberi faedah istimewa untuk masa yang diperuntukkan yang juga dapat membantu mereka terlibat lebih dekat dengan komuniti. Bergantung pada penstriman, penonton boleh menebus mata mereka untuk apa sahaja dari membuka emos hingga membuat siaran melakukan tindakan tertentu seperti membelai anjing mereka dalam siaran langsung.

Berapa Banyak Mata Saluran yang Anda Dapatkan Setiap Jam di Twitch?

Menurut Twitch, penonton rata-rata mempunyai potensi memperoleh sekitar 220 mata per jam, dan penonton yang berlangganan dapat menggandakan mata tersebut dengan mudah dengan pengganda.

Katakan bahawa penonton mempunyai langganan Tahap 1 untuk saluran. Dengan pengganda 1.2x, penonton langganan dapat mengubah kadar rata-rata bukan sub-220 menjadi 440 Mata Saluran per jam.

Apa yang Boleh Anda Lakukan Dengan Titik Saluran di Twitch?

Anda boleh menebus Mata Saluran untuk faedah dan ganjaran di saluran kegemaran anda. Faedah berbeza dari emoji hingga sesi permainan khas dengan streamer. Itu semua bergantung pada siapa penstriman, dan faedah mana yang mereka aktifkan dan buat saluran mereka.

Sekiranya anda ingin melihat apa yang ditawarkan saluran kegemaran anda, klik pada butang Saluran Titik di bahagian bawah tetingkap sembang.

Bagaimana Memaksimumkan Mata Saluran?

Salah satu cara untuk memanfaatkan Mata Saluran secara maksimum adalah dengan membuat ganjaran yang unik untuk saluran dan komuniti anda. Ganjaran lalai adalah hebat dan diharapkan, tetapi menyesuaikan ganjaran unik menjadikan saluran anda terasa lebih asli, terutamanya jika anda menawarkan ganjaran yang dapat dilihat di skrin dalam masa nyata.

Apakah Ganjaran Lalai untuk Pita?

Ganjaran lalai adalah faedah Channel Point yang telah ditentukan oleh Twitch. Mereka boleh merangkumi apa sahaja dari sorotan mesej hingga membuka kunci. Penstriman tidak perlu melakukan apa-apa kecuali membolehkan hadiah bagi penonton untuk menebusnya. Anda boleh menyesuaikan kos ganjaran sendiri, atau membiarkan Twitch melakukannya melalui kos ganjaran lalai, atau menggunakan Kos Pintar.

Anda boleh melihat ganjaran lalai yang tersedia di Papan Pemuka Pencipta di bawah "Titik Saluran".

Mendorong Penglibatan Dengan Titik Saluran

Terdapat begitu banyak perniagaan yang melihat faedah menawarkan program ganjaran kepada pengikut setia. Mengapa Twitch mesti berbeza? Titik Saluran membolehkan penonton menebus mata untuk faedah istimewa yang membantu mendorong penglibatan saluran dan penstriman mendapat faedah tambahan daripada lebih banyak orang yang menonton saluran mereka. Ini adalah situasi menang-menang bagi semua orang dalam komuniti.

Ganjaran unik mana yang ditawarkan oleh streamer kegemaran anda untuk Titik Saluran? Adakah anda menyesuaikan ganjaran anda atau pergi dengan hadiah lalai? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found