Cara Menyiapkan Penghala TP-Link AC1750 Anda sebagai Titik Akses

Penghala TP-Link adalah antara penghala terbaik di dunia. Mereka boleh dipercayai, berpatutan, dan menawarkan sambungan internet yang stabil dan pantas. Sebilangan penghala TP-Link, seperti AC1750, mempunyai ciri mod AP.

Cara Menyiapkan Penghala TP-Link AC1750 Anda sebagai Titik Akses

AP adalah singkatan dari titik akses, dan ini memungkinkan penghala menjadi pemanjang Wi-Fi, meningkatkan kekuatan isyarat Wi-Fi anda. Agar ini berfungsi, anda memerlukan dua penghala. Ia mungkin terdengar rumit, tetapi tidak.

Baca terus dan ketahui cara menetapkan TP-Link AC1750 sebagai Titik Akses.

Sediakan TP-Link AC1750 sebagai Titik Akses

Arahan yang akan anda lihat berfungsi untuk semua router TP-Link yang serasi, termasuk AC1750. Tanpa basa-basi lagi, ikuti langkah-langkah untuk menyiapkan penghala TP-Link AC1750 anda sebagai titik akses:

 1. Sambungkan komputer anda ke port kedua penghala TP-Link melalui kabel Ethernet. Ia lebih stabil daripada melalui sambungan Wi-Fi.
 2. Log masuk ke antara muka TP-Link menggunakan alamat IP dari bahagian bawah penghala TP-Link anda.
 3. Klik pada Rangkaian, diikuti oleh LAN di menu sebelah.
 4. Anda ingin menukar alamat IP LAN penghala TP-Link ke alamat IP pada segmen penghala utama anda yang sama. Alamat harus berada di luar rangkaian DHCP penghala utama anda.
 5. Selepas itu, anda perlu reboot dan log masuk ke antara muka TP-Link menggunakan alamat IP baru yang baru anda tetapkan.
 6. Di antara muka TP-Link, pilih Tanpa Wayar, diikuti dengan Tetapan Tanpa Wayar. Tukar nama rangkaian (SSID) dan sahkan perubahan dengan Simpan.
 7. Klik Wireless sekali lagi, dan pilih Wireless Security. Konfigurasikannya mengikut pilihan anda, tetapi secara umum, WPA atau WPA2 adalah yang paling selamat. Sahkan perubahan dengan Simpan. Sekiranya anda menggunakan penghala dua jalur (2.4GHz dan 5GHz), konfigurasikan tetapan ini untuk mod 5GHz juga.
 8. Sekarang, anda harus mengklik DHCP di antara muka TP-Link dan memilih Tetapan DHCP. Kemudian, anda perlu mematikan pelayan DHCP. Klik Lumpuhkan dan kemudian Simpan perubahan.
 9. Kemudian, pilih System Tools, diikuti oleh Reboot. Sahkan tetingkap pop timbul dan but semula penghala.
 10. Akhirnya, anda boleh menggunakan kabel Ethernet untuk menyambungkan penghala TP-Link anda ke penghala utama menggunakan port LAN masing-masing (salah satunya). Sisa port LAN pada penghala TP-Link akan memberikan akses internet ke peranti lain. Peranti Wi-Fi juga akan dapat mengakses internet menggunakan penghala TP-Link jika anda menggunakan kata laluan dan SSID, yang sebelumnya telah Anda konfigurasikan.

  Sediakan TP-Link Ac1750

Cari Alamat IP Anda Sekiranya Anda Kehilangannya

Kaedah yang kami tunjukkan di atas berfungsi dengan baik sekiranya anda sudah bersedia. Sekiranya anda kehilangan beberapa butiran penting, seperti alamat IP penghala anda, jangan panik. Anda boleh mencarinya di komputer, walaupun tercalar di bahagian belakang penghala. Ikuti langkah di bawah jika anda pengguna Windows:

 1. Selepas anda menyambungkan komputer ke penghala melalui kabel WI-FI atau Ethernet, klik kanan pada pilihan Rangkaian.
 2. Klik pada Pusat Rangkaian dan Perkongsian.
 3. Pilih rangkaian semasa anda dan pilih Perincian.
 4. Cari Gerbang Lalai; ini adalah alamat IP penghala anda.

  Sediakan TP-Link Ac1750 sebagai Titik Akses

Sekiranya anda pengguna Mac, ikuti langkah-langkahnya:

 1. Pada Mac, anda perlu melancarkan Keutamaan Sistem.
 2. Kemudian, klik pada Rangkaian.
 3. Pilih Lanjutan.
 4. Pilih TCP / IP.
 5. Cari tab Penghala. Nombor di sebelah penghala anda adalah alamat IP anda.

  Cara Menyiapkan TP-Link Ac1750

Mudah sebagai pai

Mudah-mudahan, langkah-langkah ini mudah diikuti, dan anda berjaya menetapkan TP-Link AC1750 anda sebagai titik akses. Ini akan memperluas rangkaian Wi-Fi anda dan meningkatkan keseluruhan isyarat Wi-Fi anda. Ingat bahawa anda boleh menerapkan arahan ini ke mana-mana penghala TP-Link yang menyokong mod AP.

Sekiranya anda mempunyai penghala TP-Link yang berbeza, cari spesifikasi dan lihat apakah mod titik akses disokong. Kirim sebarang pertanyaan, komen, atau idea yang berkaitan dengan topik di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found