Cara Mencari Saluran Diarkibkan di Slack

Slack lebih daripada aplikasi sembang dan perkongsian fail yang anda gunakan untuk bekerja. Ini adalah alat komunikasi dan organisasi tempat kerja yang boleh dipercayai dan sangat berfungsi.

Cara Mencari Saluran Diarkibkan di Slack

Sebilangan besar aliran kerja di Slack melalui saluran pengguna. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengetahui cara menguruskannya. Anda boleh mengedit, menamakan semula, dan menghapus saluran. Anda juga boleh mengarkibkannya. Tetapi apa maksudnya sebenarnya?

Dan adakah cara untuk mencari saluran yang anda arkibkan beberapa waktu lalu? Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui mengenai saluran yang diarkibkan di Slack.

Di Mana Saluran Diarkibkan?

Anda boleh memutuskan untuk mengarkibkan saluran dan bukannya menghapusnya dengan alasan apa pun. Sekiranya saluran tersebut dikhaskan untuk projek yang tidak aktif untuk sekian lama, mungkin yang terbaik adalah mengarkibkannya. Setelah anda melakukannya, ia tidak akan hilang dari senarai saluran.

Walau bagaimanapun, Slack akan mengeluarkannya dari senarai perbualan aktif anda. Anda akan dapat melihat "ikon arkib" di sebelah nama saluran di tetingkap bar sisi. Anda masih akan mempunyai akses ke semua fail dan mesej di saluran, walaupun selepas anda mengarkibkannya.

Sekiranya anda perlu mencari sesuatu, yang perlu anda lakukan ialah mencari saluran Slack menggunakan pengubah carian. Namun, saluran tersebut akan tetap tidak aktif untuk pemesejan atau perkongsian fail selanjutnya. Dan semua ahli, serta aplikasi, dari saluran Slack yang diarkibkan, akan dikeluarkan secara automatik.

Terlepas dari rancangan langganan anda, setiap ahli, kecuali tetamu, dapat mengarkibkan saluran. Walaupun begitu, pemilik ruang kerja dapat mematikan ciri tersebut. Apabila seseorang mengarkibkan saluran Slack, Slackbot akan memberitahu semua orang mengenai perubahan tersebut.

Slack Cari Saluran Diarkibkan

Nyaharkibkan Slack Channel

Apabila saluran Slack diarkibkan, saluran itu tidak hilang; ia menjadi tidak aktif. Walau bagaimanapun, perkara boleh berubah, dan anda mungkin perlu mengaktifkan semula saluran yang diarkibkan. Slack memberi anda pilihan itu. Nyaharkibkan saluran Slack sangat mudah. Yang mesti anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Slack di desktop anda dan kemudian pilih ikon "Saluran penyemak imbas" (bar sisi di sebelah kiri.)

 2. Masukkan nama saluran. Sebagai alternatif, pilih ikon "Penapis" dan pilih "Jenis Saluran."

 3. Dari menu lungsur turun, pilih "Saluran yang diarkibkan."

 4. Pilih saluran yang anda cari.

 5. Pilih ikon "Butiran" atau gunakan pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + I.

 6. Pilih "Nyaharkibkan."

Saluran Slack yang diarkibkan anda akan kembali aktif. Dan semua ahli yang dikeluarkan akan dikembalikan ke saluran.

Slack Cari Saluran Diarkibkan

Menamakan semula Saluran Slack

Apabila anda mengarkibkan saluran Slack, anda tidak dapat membuat saluran lain dengan nama yang sama. Tetapi bagaimana jika anda perlu menggunakan semula namanya?

Sekiranya demikian, anda harus menyaharkibkan saluran, menamakan semula dan mengarkibkannya semula. Oleh itu, setelah anda menyaharkibkan saluran mengikut langkah di atas, inilah masanya untuk menamakan semula. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Pilih saluran yang anda mahu namakan semula.

 2. Pilih ikon "Butiran" dan kemudian pilih "Perincian Saluran."

 3. Pilih "... Lagi."

 4. Klik pada "Pilihan Tambahan."

 5. Pilih "Namakan semula saluran ini."

 6. Ketik nama saluran baru dan kemudian pilih "Namakan semula Saluran."

Ingatlah bahawa nama saluran baru tidak boleh melebihi 80 aksara. Dan semuanya mesti dalam huruf kecil tanpa ruang atau noktah. Anda juga hanya boleh menamakan semula saluran yang telah anda buat. Menamakan dan menamakan semula saluran Slack mempunyai beberapa batasan lain.

Kata-kata tertentu disediakan tanpa mengira di negara mana Anda menggunakan Slack. Sekiranya anda ingin mengelakkan kata-kata itu, anda boleh melihat senarai ini di laman web rasmi Slack.

Saluran #general

Saluran #general wujud di setiap ruang kerja Slack. Semua orang yang menyertai secara automatik ditambahkan ke #general. Biasanya ruang untuk pentadbir dan ahli menulis pengumuman atau berkongsi maklumat penting yang mesti dilihat oleh semua orang.

Anda tidak dapat mengarkibkan saluran #general, dan oleh itu anda tidak dapat menyaharkib atau menghapusnya. Sejauh penggantian nama, Admin Workspace mempunyai pilihan untuk menukar nama menjadi apa yang mereka rasa lebih sesuai dengan persekitaran tempat kerja mereka.

Slack Cara Mencari Saluran Diarkibkan

Saluran Diarkibkan Tidak Ke Mana-mana

Sekiranya anda pasti tidak memerlukan saluran, anda boleh menarik pencetus dan menghapusnya. Tetapi jika ada kemungkinan bahawa sejarah data dari saluran menjadi berguna, mungkin terbaik untuk mengarkibkannya. Anda tidak akan menyedari ia ada di sana.

Ikon arkib akan mengingatkan anda bahawa anda tidak boleh menyiarkan atau menghantar fail di saluran tersebut lagi. Sekiranya anda perlu menggunakan semula namanya, nyaharkibkan dan namakan semula. Hanya memerlukan beberapa klik dan idea untuk nama baru.

Adakah anda terpaksa mengarkibkan saluran Slack sebelum ini? Adakah anda pernah menggunakan semula nama saluran? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found