Ulasan Sony Vegas Pro 9

£ 661 Harga semasa dikaji

Adobe Premiere Pro dan Apple Final Cut Pro mendominasi pasaran pengeluaran video peminat, tetapi Sony Vegas Pro adalah alternatif yang boleh dipercayai. Ini memulakan hidup sebagai aplikasi audio sahaja dan berkembang menjadi editor video esoterik dengan beberapa kebiasaan tetapi juga beberapa kekuatan unik. Hari ini, ia berdiri dengan baik berbanding persaingan yang lebih mantap.

Ulasan Sony Vegas Pro 9

Penyuntingan audio tetap menjadi tumpuan. Kelantangan disesuaikan dan kesan audio diterapkan di tiga lokasi: setiap klip, setiap trek dan pada output utama. Anda juga boleh menggunakan sampul kelantangan bebas pada trek, dan memudar klip masuk dan keluar. Ini mungkin kelihatan berlebihan tetapi sebenarnya sangat membebaskan, membolehkan pengguna mengatasi masalah pada sumbernya.

Baru dalam versi ini adalah paparan Mixing Console, yang menampilkan parameter trek audio dengan cara yang akan terasa lebih biasa bagi pemuzik. Adobe dan Apple menawarkan aplikasi penyuntingan audio yang berasingan untuk digunakan dengan penyunting video mereka, tetapi Vegas Pro tidak memerlukannya.

Satu lagi kelebihan Vegas Pro adalah antara muka yang diperkemas. Garis masa sangat cepat untuk dinavigasi dan fungsi utama dirasionalisasikan untuk sekumpulan kecil klik tetikus dan perintah papan kekunci. Dengan sambutan terhadap input pengguna yang diutamakan, tetingkap pratonton dan lakaran kecil garis masa disegarkan tanpa berlengah.

Monitor pratonton tidak selalu begitu pantas untuk bertindak balas. Seperti mana-mana perisian penyuntingan, Vegas Pro telah menyelesaikan tugasnya menyelesaikan resolusi HD dan menuntut codec video seperti AVC. Kini menyokong Vista 64-bit, dan itu adalah pilihan yang masuk akal bagi sesiapa yang merancang untuk memanipulasi banyak aliran HD. Batasan RAM pada Windows 32-bit bermaksud bahawa perisian kehabisan memori ketika kami cuba memberikan garis masa yang sangat kompleks yang terdiri daripada banyak klip AVCHD, gambar beresolusi tinggi dan banyak kesan.

Pelbagai tweak lain bertujuan untuk meningkatkan prestasi pratonton, seperti pilihan untuk membolehkan perisian menyesuaikan kualiti pratonton secara automatik untuk memprioritaskan pemutaran yang lancar. Ini adalah idea yang bijak, tetapi kami mendapati bahawa perubahan kualiti yang kerap tidak mengganggu daripada bingkai yang dijatuhkan untuk mengelakkannya. Penyelesaian yang lebih baik untuk rakaman AVCHD adalah menukarnya ke format yang kurang menuntut seperti MPEG-2, tetapi alat penukar batch tidak disertakan. Pemalam Pembantu Pengeluaran memenuhi tujuan itu bersama pelbagai helah berguna lain tetapi, dengan harga £ 125 ditambah dengan PPN, ia tidak murah.

Terdapat banyak pertolongan ciri kreatif baru. Glint, Rays dan Starburst adalah kesan pencahayaan canggih yang berfungsi dengan baik dalam peranan yang halus dan menarik - lihat contoh di //tinyurl.com/vegasfx. Defocus meniru fokus lembut lensa, dan merangkumi kemampuan untuk mengeluarkan sorotan dan menyesuaikan bentuk bilah bukaan maya. Kesan Fill Light mengangkat kecerahan bayangan untuk mengungkapkan perincian tersembunyi.

Kemudian ada Soft Contrast, yang menggabungkan manipulasi kontras yang canggih dengan penyebaran, warna warna, vignet dan fokus sudut lembut untuk menghasilkan beberapa kesan emulasi filem yang sangat baik. Ia tidak dapat menandingi hasil dramatik plugin Magic Bullet Movie Looks HD yang disertakan dengan versi Vegas Pro sebelumnya. Walau bagaimanapun, ia mengurangkan had Tampilan Filem ke templat yang telah ditentukan sebelumnya, dengan kawalan penuh terhadap tetapan.

Sebilangan besar ciri baru yang tersisa merangkumi keserasian dan peningkatan aliran kerja. Vegas Pro kini menyokong resolusi video hingga 4,096 x 4,096, gambar gigapixel dan penyuntingan asli rakaman XDCAM EX dan MERAH. Templat eksport YouTube yang dikemas kini memanfaatkan langkah baru-baru ini ke HD 720p. Aplikasi DVD Architect yang disertakan tidak berubah, tetapi itu wajar memandangkan pengguna Vegas Pro 8 baru-baru ini menerima kemas kini percuma untuk DVD Architect 5. Ia tetap menjadi alat pengarang yang sangat baik untuk kedua-dua DVD dan cakera Blu-ray.

Perincian

Subkategori perisian Perisian penyuntingan video

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found